Fot. 123RF/Picsel
Zgodnie z tradycją, podczas uroczystej kolacji wigilijnej, należy skosztować wszystkich dwunastu potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Każdej potrawy trzeba przynajmniej spróbować. Przesąd głosi, że jeśli się to uczyni, następna wigilia będzie równie obfita, co ta odbywająca się w tym roku. Dlaczego akurat dwanaście? To liczba szczęśliwa, symbolizująca bogactwo.
Tradycyjnymi potrawami wigilijnymi są:
1. Barszcz czerwony z uszkami. Zobacz przepis >>
2. Zupa grzybowa. Zobacz przepis>>
3. Zupa rybna. Zobacz przepis >>
4. Kapusta z grochem. Zobacz przepis >>
5. Karp. Zobacz przepis >>
6. Pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz przepis >>
7. Kompot z suszu. Zobacz przepis >>
8. Kluski z makiem. Zobacz przepis >>
9. Kutia. Zobacz przepis >>
10. Śledź w oleju. Zobacz przepis >>
11. Piernik. Zobacz przepis >>
12. Makowiec. Zobacz przepis >>
Oczywiście, dokładna lista dwunastu tradycyjnych potraw zależy od regionu Polski i tradycji rodzinnych panujących w danym domu! Nasza lista nie wyczerpuje więc wszystkich potraw, które mogą pojawić się na wigilijnym stole.
Coraz częściej zdarza się tak, że gości zasiadających przy wigilijnym stole trudno zadowolić. Gdy czegoś nie lubimy lub po prostu nam nie smakuje, można część tradycyjnych dań zastąpić ich ulepszonymi wersjami. Nie będziemy wtedy musieli ryzykować działania wbrew tradycji, ponieważ wszystkie dwanaście dań zostanie przez nas skosztowane.
Czerwony barszczyk
Barszczu czerwonego raczej nie radzimy zastępować niczym innym. Przede wszystkim dlatego, że jest to zupa bogata w wartości odżywcze. Jedząc ją, można skutecznie wspomóc swój organizm w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym, barszcz czerwony, posiadający intensywny, czerwony kolor będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Aby wzmocnić jego kolor, warto do gotującego się barszczu dodać trochę soku z cytryny lub octu.
Co z tym karpiem?
Wiele osób narzeka na niezbyt przyjemny zapach i smak karpia. Można temu zaradzić, przygotowując karpia w nieco innej wersji, na przykład w śmietanie. Dzięki takiemu połączeniu, na pewno „dziwny" zapach karpia zostanie zneutralizowany i można będzie się nim zajadać podczas wigilijnej kolacji. Do przygotowania karpia w śmietanie będziemy potrzebowali:
- 1 kg pora,
- 1 kg selera,
- 1 marchewki,
- soli i pieprzu,
- śmietany,
- karpia bez głów i ości.
Przygotowanie:
Warzywa zetrzyj na tarce, a karpia pokrój w kawałki, przykrywając go warzywną „pierzynką". Karpia z warzywami zostaw na 24 godziny w lodówce. Po leżakowaniu, przełóż masę do brytfanny, dokładając kolejną warstwę startych i świeżych warzyw. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Całość zalej śmietaną 30 proc. i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 90 min.
Książka kucharska: Karp w 12 odsłonach. Kliknij!
Wigilijny karp może być przyrządzany na wiele sposobów. Zobacz, jakie dwanaście przepisów na karpia możesz wypróbować w tym roku!
Śledzik nieco ulepszony
A gdyby tak zastąpić tradycyjnego śledzia w śmietanie lub oleju mniej kalorycznym śledziem w pomidorach i rodzynkach? Jest to świetne rozwiązanie, szczególnie dla osób, które co roku mają trudności ze spróbowaniem wszystkich 12 potraw. Aby wykonać takie śledzie, będziemy potrzebowali:
- 70 dag matiasa (śledź dziewiczy),
- 1 opakowanie rodzynek,
- 5 cebul,
- 1 słoika koncentratu pomidorowego,
- soli i pieprzu,
- oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Matiasy wymocz i pokrój w paski. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą i duś kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone matiasy włóż do miski i wymieszaj z sosem. Potrawa powinna być podana dzień po przygotowaniu.
Książka kucharska: 30 przepisów na śledzie. Kliknij!
Wypróbuj świetne przepisy na śledzie. W książce kucharskiej znajdziesz przepisy na śledzie w śmietanie, pod pierzynką, na cytrynowo, z musztardą i wiele innych! Każdy znajdzie coś dla siebie!
Pierogi z kapustą w nieco innej odmianie...
Pewnych innowacji można również dokonać w przypadku pierogów z kapustą i grzybami. Można się zdecydować na ich podanie w wersji ze słodką kapustą i serem. Aby przygotować taki farsz do pierogów, będziemy potrzebowali:
- 1,25 kg kapusty cukrowej,
- 5 dag tłuszczu,
- 4 dag cebuli,
- 20 dag sera białego,
- soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Obierz kapustę z wierzchnich liści, podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, ostudź i odsącz przez wygotowane płótno lub grubą gazę. Posiekaj cebulę i lekko zarumień ją na tłuszczu. Zmiel kapustę w maszynce, wymieszaj z cebulą i tłuszczem. Następnie przysmaż dodając sól i pieprz oraz pokruszony ser.
Książka kucharska: 25 przepisów na pierogi. Kliknij!
Pierogi w różnych odmianach lubimy chyba wszyscy. Zobacz, jakie przepisy można znaleźć w Smakerze i wypróbuj je!
Kto lubi kompot z suszu?
Tak nielubiany przez wiele osób kompot z suszu, można zastąpić kompotem z suszonych jabłek i ananasa. W tym przypadku, mamy pewność, że uzyskamy słodki i przyjemnie orzeźwiający smak, dzięki dodaniu do kompotu ananasa. Wystarczy mieć w domu:
- 50 dag jabłek,
- ananasa w zalewie,
- 1 szklankę cukru,
- 2 sztuki goździków,
- skórkę z całej cytryny.
Przygotowanie:
Do 6 szklanek wody dodaj cukier, goździki, skórkę cytryny i jabłka. Gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij ananasy z zalewy, pokrój je i dodaj wraz z zalewą do gotujących się składników. Po dodaniu ananasa gotuj ok. 2 minuty, i pozostaw do schłodzenia.
Wprowadzając kilka innowacji do potraw wigilijnych, można będzie nadać tej wspaniałej i uroczystej kolacji nowego blasku. Warto zdecydować się na połączenie tradycji z nowoczesnością. Dzięki temu, zarówno młode pokolenie jak i seniorzy rodu będą zadowoleni ze skosztowania wszystkich dwunastu wigilijnych potraw.
A bez jakich potrawy Wy nie wyobrażacie sobie świąt?
Justyna Kruk/Smaker.pl