Najlepsze przepisy na ogórki

Nowy rok, nowy wybór - czas na dietę roślinną!

Fundacja Viva! wystartowała z noworocznym wyzwaniem „Roślinny styczeń” z Wege Challenge 2021. Zachęca aby dać szansę diecie roślinnej i zmienić nawyki żywieniowe.

Fot. 123RF/Picsel

Jednym z głównych celów statutowych Fundacji Viva! jest promocja diety roślinnej. Na przestrzeni lat fundacja zrealizowała wiele działań i projektów w tym temacie. W styczniu tego roku wystartował Wege Challenge 2021, w ramach którego Polki i Polacy realizują roślinny styczeń i próbują diety roślinnej. Bazą dla wyzwania jest działający od 2012 roku (w tym czasie wielokrotnie aktualizowany) darmowy program Zostań Wege na 30 dni. W ramach akcji działa specjalny mechanizm mailingowy oraz aplikacja mobilna wspierające osoby biorące udział w programie. Uczestnicy przez 30 dni codziennie otrzymują sprawdzone przepisy na pyszne roślinne dania, merytoryczną dawkę wiedzy na temat odżywiania, ciekawostki o zwierzętach oraz dostęp do innych inspirujących materiałów. Aby się zapisać do programu wystarczy podać maila na stronie zostanwege.pl. Do tej pory z programu skorzystało już 180 tysięcy osób i ponad 75% z nich zadeklarowało pozostanie przy nowym wyborze.

Wybór diety roślinnej to dostępne dla wszystkich remedium na poważne problemy otaczającego nas świata. Jedząc roślinnie nie przyczyniamy się do cierpienia zwierząt i nie wspieramy przemysłów, które je wykorzystują. Ponadto dbamy o swoje zdrowie i mamy możliwość przeciwdziałania wystąpieniu w przyszłości niektórych chorób, a nawet niwelowania ich skutków. Kolejną kwestią jest kryzys klimatyczny i masowe wymieranie gatunków, które dzieją się na naszych oczach. Nie dla wszystkich oczywisty jest ten związek, ale globalne ocieplenie i dewastacja planety nierozerwalnie są połączone z ludzką dietą bazującą na mięsie i przemysłowym chowem zwierząt. Na wiele rzeczy nie mamy bezpośredniego wpływu, jednak możemy decydować o tym, co znajdzie się na naszym talerzu - mówi koordynatorka kampanii Zostań Wege Karolina Czechowska.

W Polsce rocznie zabija się ok. 2 mln krów, 20 mln świń i 1 mld 160 mln kur. Spożycie mięsa w Polsce spada, ale nadal jest duże, co wiąże się z cierpieniem milionów zwierząt. Wybór diety roślinnej jest coraz popularniejszy. Szczególnie w czasie pandemii, kiedy ludzie zaczęli zwracać większą uwagę na to, co jedzą i jak dbają o swoją odporność i zdrowie. W tym przypadku taki wybór ma podwójne znaczenie. Dbamy o siebie, ale także nie jesteśmy wsparciem dla przemysłowego chowu zwierząt, w którym rutynowe i nadmierne użycie antybiotyków doprowadziło do gwałtownego wzrostu liczby szczepów bakterii opornych na antybiotyki tzw. superbugs (supermikroby). Im częściej bakterie eksponowane są na antybiotyki, tym bardziej prawdopodobne jest pojawienie się nowych supermikrobów, co stało się poważnym problemem dla zdrowia człowieka. Poza tym przemysłowy chów jest jednym z głównych ryzyk masowych pandemii.

Stosowanie diety bezmięsnej jest prostsze niż kiedykolwiek w przeszłości. Produkty są dostępne w każdym sklepie, a zainteresowani mają dostępne setki książek kulinarnych i blogów z przepisami. Również jedzenie poza domem nie stanowi problemu - w większych miastach jest wiele restauracji wegetariańskich, a w mniejszych miejscowościach w tradycyjnych lokalach gastronomicznych można bez trudu znaleźć dania w wersji roślinnej - mówi prezes Fundacji Viva! Cezary Wyszyński.

Motywacji do wybrania diety roślinnej jest wiele, a wybór ten jeszcze nigdy nie była tak prosty. Oferta produktów wege w sklepach i sieciach marketów jest coraz większa. Kolejne marki wprowadzają wege opcje w swoim asortymencie. Jest czas, że możemy jeść roślinnie i różnorodnie, nadal jedząc ulubione dania tylko, że w nowej, roślinnej odsłonie. Aby się przekonać jak zróżnicowana i pyszna jest dieta roślinna - trzeba spróbować. Tu z pomocą przychodzi Fundacja Viva! i jej program Zostań Wege na 30 dni. Wege Challenge 2021 trwa i można do niego dołączyć w każdej chwili. W trosce o dobro zwierząt, planety i dla naszego zdrowia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9