Obniża "zły" cholesterol, regeneruje błonę śluzową żołądka. Kiedy pić olej lniany – rano czy wieczorem?

Dbanie o zdrowie w wielu przypadkach zaczyna się w kuchni. To, jakie produkty lądują na naszych talerzach wpływa nie tylko na smak dań, ale i samopoczucie, a w konsekwencji na wyniki badań. Podwyższony poziom cholesterolu czy cukru to bardzo powszechny problem, jednak odpowiednia dieta pomoże ci je wyregulować. Dziś przyjrzymy się bliżej olejowi lnianemu, który ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze oraz kiedy pić olej lniany – rano czy wieczorem.

Dlaczego warto pić olej lniany? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Siemię lniane w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Chyba, każdy, kto interesuje się tematem zdrowego odżywiania słyszał o dobroczynnym wpływie nasion lnu pospolitego na organizm. Występują one w przeróżnych wariantach, dodawać można je do wody, kefiru, owsianki, czy wypieków. Warto również zwrócić uwagę na walory oleju lnianego. Zastanawiasz się, jak go stosować oraz kiedy go pić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Najzdrowsze smarowidło do kanapek. Dlaczego warto jeść "masło bogów" i jak je przygotować?

Wartości odżywcze oleju lnianego

W oleju lnianym znajdują się niezwykle zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6 i omega-9. Jest źródłem witaminy: A, te z grupy B, E, F, a także minerałów: magnez, żelazo wapń, fosfor, miedź i cynk. Nie brakuje w nim także steroli roślinnych, które przyczyniają się do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi oraz luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok oraz wykazuje działanie przeciwutleniające.

Właściwości zdrowotne oleju lnianego

Olej lniany przede wszystkim polecany jest ze względu na korzystny wpływ na układ krążenia. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, co więcej wspiera jego prawidłową pracę. Pozytywnie  wpływa również na układ neurologiczny, zaleca się go do stosowania w celu zapobiegania chorobie Alzheimera oraz przypisuje się mu działanie przeciwdepresyjne. Pomaga także poprawić pamięć oraz wspiera koncentrację, dlatego jest polecany dla uczniów oraz osób wykonujących pracę umysłową. 

Ponadto olej lniany jest źródłem antyoksydantów, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. Picie oleju lnianego zalecane jest także kobietom, które zmagają się z bolesnymi miesiączkami, PMS, a także pomaga łagodzić dolegliwości związane z okresem menopauzy.

Co ciekawe, olej ten może także pozytywnie wpłynąć na redukcję masy ciała, reguluje metabolizm, dlatego polecany jest osobą na diecie odchudzającej. Dodatkowo pomaga budować tkankę mięśniową, dlatego będzie odpowiedni dla osób, które chcą kształtować swoją sylwetkę. 

Kiedy pić olej lniany – rano czy wieczorem?

Do czego można używać oleju lnianego? Przede wszystkim należy pamiętać, że powinien być stosowany jedynie na zimno, nie należy na nim smażyć, ani go podgrzewać. Możesz dodawać go do sałatki, śniadaniowego twarożku, polać nim pieczywo oraz gotowane, lub pieczone warzywa, lub stosować jako suplement diety. Bezpieczną i zalecaną dawką będzie od jednej do czterech łyżek na dzień. Taka kuracja nie powinna trwać dłużej niż pół roku, po tym czasie zaleca się zrobienie przerwy. Poleca się picie oleju lnianego na noc, ma on wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. Niektórzy rekomendują natomiast stosowanie oleju lnianego na czczo. Warto pamiętać, aby nie pić go wraz z lekami. 

Nie wszyscy wiedzą o tym, że olej lniany może być stosowany zewnętrznie na skórę, pomaga ją nawilżyć oraz działa łagodząco na podrażnienia. Można używać go również jako produkt do olejowania włosów, dzięki niemu będą miękkie, odżywione i pełne blasku. 

Źródła: medonet.pl, izielnik.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
wszystkie
9
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 876

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3