Spis treści:
- Kwiaty czarnego bzu - właściwości
- Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis
- Kto powinien pić ocet z czarnego bzu?
- Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu?
- Ocet z kwiatów czarnego bzu - zastosowanie w kuchni
Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać od maja do lipca. Warto w słoneczne dni, żeby mieć pewność, że w środku znajduje się pyłek, nadający słodki smak potrawom, które z nich przygotujesz. Jaki jest przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu? Jak go przechowywać, aby nie stracił cennych właściwości? Przekonaj się, jak uniwersalny i zdrowy jest ten domowy specyfik na przeziębienie.
Sprawdź także: Stosuj przy przeziębieniu i grypie. Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu - właściwości
Niewiele osób wie, jak zdrowe są kwiaty czarnego bzu. Właściwości rośliny związane są przede wszystkim z układem immunologicznym i górnymi drogami oddechowymi. Kwiaty wzmacniają odporność, działają wykrztuśnie, rozrzedzając wydzielinę oraz katar. Świetnie rozgrzewają i przyspieszają krążenie. Wykazują także właściwości przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwbólowe i oczyszczające. Dzięki zawartości witamin, minerałów, olejków eterycznych oraz antyoksydantów, kwiaty czarnego bzu chronią przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Pomagają także przy stanach zapalnych, m.in. żołądka czy jelit.
Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis
Właściwości kwiatów czarnego bzu zachęciły cię do przygotowania prozdrowotnego octu, który pomoże profilaktycznie wzmocnić odporność lub zwalczyć infekcję? Przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu nie jest trudny do przyrządzenia. Zdobądź niezbędne składniki i pamiętaj, że kwiaty należy zrywać w dniu, w którym chcesz zrobić ocet.
Wystarczy połączyć baldachy kwiatowe z octem winnym i jabłkowym, a następnie pozostawić przygotowaną miksturę na kilka dni w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu należy odcedzić ocet. Dokładny przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu znajdziesz poniżej:
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Zobacz przepisOcet z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powinien pić ocet z czarnego bzu?
W pierwszej kolejności ocet z kwiatów czarnego bzu wskazany jest dla wszystkich, którzy mają obniżoną odporność. Każdy może go więc profilaktycznie stosować w sezonie grypowym lub w momencie infekcji czy schorzeń dróg oddechowych. Jeśli męczy cię uporczywy katar, chrypka lub kaszel, rozgrzewające i wykrztuśne działanie octu powinno przynieść ulgę.
Domowy specyfik zalecany będzie też osobom ze stanami zapalnymi (chorującym na reumatyzm, stany zapalne żołądka lub skóry) - oczywiście ze względu na jego przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości. Warto pić go dwa razy dziennie - łyżeczkę octu rozpuść w szklance wody.
Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu?
Przepis na domowy specyfik na przeziębienie skończył się na tym, że po kilku dniach należy odcedzić płyn od kwiatów. Jednak co zrobić z nim później? Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu, żeby się nie zepsuł i wciąż miał swoje prozdrowotne właściwości?
Wystarczy, że przelejesz go do szklanych, ciemnych butelek z dobrym, przede wszystkim szczelnym zamknięciem. Muszą być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ocet z kwiatów czarnego bzu - zastosowanie w kuchni
Wiesz już, że roślinny specyfik możesz stosować jako wsparcie leków podczas infekcji dróg oddechowych. Przyda się też profilaktycznie, aby wzmacniać odporność. Choć możesz go zażywać po prostu po rozcieńczeniu w wodzie, to jest jeszcze jedno ciekawe jego zastosowanie w kuchni. Ocet z kwiatów czarnego bzu świetnie nada się jako dressing do sałatek. Jeśli planujesz więc takie zdrowe śniadanie lub kolację, po prostu polej sałatkę łyżeczką octu - wzmocni to jej smak, ale również uzupełni twój organizm w cenne składniki odżywcze.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl
Zobacz także:
Makaron z truskawkami: Przepis na polski smak dzieciństwa »
Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu »
Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »