Olej po smażeniu: Gdzie wylewać i co zrobić ze zużytym olejem z frytkownicy?

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Jak przechowywać olej i gdzie go wyrzucić? Jak wykorzystać zużyty olej ponownie? Te pytania często zadają w sieci internauci, którzy często nie zdają sobie sprawy z tego, że wielokrotne wykorzystywanie i wylewanie zużytego oleju po frytkach lub pączkach do zlewu to fatalny pomysł. Oto co musisz wiedzieć o utylizacji oleju do smażenia!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Czy można wylewać olej do zlewu?

Jak przechowywać i gdzie wylewać olej z frytkownicy?

Czy można wykorzystać olej do ponownego smażenia?

Co zrobić ze zużytym olejem?

 

Roślinny olej do smażenia jest łatwo dostępny, ponieważ ten popularny produkt do obróbki termicznej żywności znajdziemy w prawie każdym sklepie spożywczym. O ile jednak sam zakup i pierwsze użycie oleju nie jest dla nas problemem, o tyle jego ponowne wykorzystanie i utylizacja oleju po smażeniu już tak.

Zadajemy więc w internecie różne pytania, m.in. o to, czy olej po smażeniu można wylewać do zlewu, a jeśli nie to, gdzie wylewać olej z frytkownicy, co zrobić ze zużytym olejem i jak go przechowywać? Dlaczego niektórzy pytają w sieci o cenę zużytego oleju spożywczego? Wszystko to wyjaśniamy w naszym artykule!

Zobacz: Serowe oponki

Czy można wylewać olej do zlewu?

Zużyty olej spożywczy po smażeniu często stanowi dla nas nie lada problem, ponieważ nie za bardzo wiemy, co z nim zrobić. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się wylanie go do toalety albo zlewu. Nie jest to jednak dobry pomysł!

Olej po smażeniu w niższej temperaturze zaczyna tężeć, a gdy docierają do niego inne odpady w kanalizacji, łączą się z nim, tworząc tzw. góry tłuszczowe, które stopniowo narastają. W skrajnych sytuacjach może to nawet prowadzić do zatkania kanalizacji lub wylania ścieków.

Co zrobić, jeśli zdarzy nam się przez przypadek wlać olej po smażeniu do zlewu albo do toalety?

Po zatkaniu zlewu lub toalety zużytym olejem nie należy panikować, tylko sięgnąć po sodę oczyszczoną, ocet i wodę. Trzeba wlać je do toalety, a po około 10 minutach zalać wrzątkiem. W ten sposób prawdopodobnie zminimalizujemy szkody wyrządzone przez olej po smażeniu.

Czego nie wrzucać do zlewu?

Nie tylko zużyty olej spożywczy może przyczyniać się do zatkania zlewu. Nie wrzucajmy tam również innych tłuszczów, skorupek jaj, fusów z kawy, obierków ziemniaków, makaronu, leków czy warzyw.

Jak przechowywać i gdzie wylewać olej z frytkownicy?

Należy pamiętać, że olej zużyty podczas procesu smażenia trzeba utylizować zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, co oznacza, że należy oddać go firmie, która posiada pozwolenie na jego odbiór i transport. Taka firma powinna zapewnić klientom specjalne pojemniki do przechowywania oleju.

Można również przelać zużyty olej spożywczy do słoika, a następnie zanieść do specjalnego pojemnika na odpady zmieszane. Kolejnym krokiem jest oddanie zużytego oleju spożywczego do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych.

Jeśli smażymy na patelni z olejem i jest go niewiele, można również po prostu zebrać go papierowym ręcznikiem i wyrzucić do kosza. Trzeba jednak pamiętać, aby nie robić tego zbyt często, bo wyrzucanie zużytego oleju do śmieci może być szkodliwe dla środowiska.

Jeżeli chcemy przechować go do ponownego wykorzystania, należy zadbać o jego odpowiednie przefiltrowanie i niską temperaturę przechowywania.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czy można wykorzystać olej do ponownego smażenia?

Wielu ludzi uważa, że dobrym pomysłem jest wielokrotne wykorzystywanie oleju po smażeniu frytek, pączków lub innych produktów.

Nie jest to jednak zdrowe, więc lepiej tego nie robić, zwłaszcza jeśli po użyciu olej nie był przefiltrowany i przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu. Jakość oleju spada po każdym smażeniu, a dodatki, takie jak przyprawy sprawiają, że psuje się jeszcze szybciej. Jeśli olej raz się przypali, nie wolno ponownie na nim smażyć!

Co zrobić ze zużytym olejem?

Zużyty olej ma szerokie zastosowanie w różnych branżach, więc niektóre firmy decydują się na jego skupowanie. Wykorzystuje się go nie tylko do wytwarzania domowych mydeł do prania i sprzątania, ale po oczyszczeniu również m.in. do produkcji tworzyw sztucznych.

 

Zobacz także:

Ile smażyć pierś z indyka, a jak długo pierś z kurczaka? »

Gdzie kupić dobre owoce i warzywa? »

Makaron: Rodzaje, wartości odżywcze i kaloryczność »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Precle na kefirze

To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie pot...

Odsłon: 2565

30 min
23
>60 min
33
Desery Ciasto na kefirze z owocami

Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owocó...

Odsłon: 7018

>60 min
9
Desery Torcik na kefirze

Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Odsłon: 4521

>60 min
17
Desery Ciasto z truskawkami na kefirze

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjąt...

Odsłon: 4041

>60 min
205
Desery Ciasto z owocami na kefirze

Przepis na ciasto z owocami na kefirze maturalnym

Odsłon: 167

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0