Oliwa prosto z Hiszpanii

Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść.

Fot. 123RF/Picsel

Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się aż 262 odmiany oliwek, ale tylko 24 z nich Hiszpanie używają do produkcji oliwy.


Smaki hiszpańskiej oliwy

O smaku oliwy decyduje odmiana oliwek, z których została ona wytłoczona, warunki klimaty

czne, w których były uprawiane i staranny proces wyciskania. Oliwa z odmiany Arbequina ma lekki posmak owocó

w i idealnie nadaje się do spożycia na surowo, świetnie komponuje się z warzywami i grillowa

ną rybą. Cornicabra to odmiana oliwek uprawiana w Estramadurze i Kastylii-La Mancha, która daje złocistą oliwę o lekko zielonkawym odcien

iu i owocowym posmaku. Oliwa produkowana z owoców zebranych pod koniec okresu zbiorów, pachnie podobnie do owoców tropikalnych.

Najlepiej spożywać z nią warzywa na ciepło i sosy majonezowe. Oliwa produkowana z odmiany Hojiblanca ma smak na początku nieco słodkawy, później czujemy bardziej gorzki smak niedojrzałych owoców, i charakterystyczny migdałowy posmak. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia chleba i do makaronu. Do sałatek i zup typu gazpacho idealne są oliwy produkowane z oliwek odmiany Verdial i Picudo. Do pieczenia słodkich ciast powinniśmy używać oliwy z odmiany Lechín, a do tak lubianego sosu winegret najlepsza jest oliwa z odmiany Empeltre.

Poznać smak i aromat

Po czym poznać dobrą oliwę? Oceniamy trzy aspekty tego płynu: kolor, aromat i smak. Kolor powinien być lekko zielonkawy, żółty lub złocisty - zależy to od okresu zbioru oliwek. W zapachu oliwy powinniśmy wyczuwać świeży zapach owoców. Smak oceniamy rozprowadzając na języku odrobinę oliwy i wdychając powietrze ustami, trzymając język przy podniebieniu - dzięki temu oliwa może dotrzeć do wszystkich kubków smakowych. Po kilku sekundach takiego smakowania, możemy oliwę połknąć lub wypluć i wtedy oceniamy posmak, jaki pozostawia w ustach. Oliwa nie powinna być kwaśna, mieć metalicznego posmaku, ani zjełczałego zapachu. Zapach ogórkowy oznacza, iż była zbyt długo przechowywana w metalowych pojemnikach; a ziemisty świadczy o tym, iż oliwki nie były dokładnie wymyte przed tłoczeniem. Jeśli chcemy spróbować kilku różnych rodzajów oliwy, i porównać który jest najlepszy, powinniśmy pomiędzy degustacją poszczególnych odmian przegryzać jabłko - dzięki temu smaki różnych odmian oliwy nie wymieszają się, a nam będzie łatwiej je odróżnić i zapamiętać najbardziej smakowitą.

Gwarancja jakości

Hiszpańska oliwa ma wysokie standardy jakości - musi to być w 100% sok z owoców. W odróżnieniu od innych krajów, zabronione jest stosowanie domieszek z innych olejów i tłuszczów. Część hiszpańskich oliw opatrzona jest znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia - są to oliwy najwyższej jakości, których produkcja odbywa się według ściśle ustalonej metody. Możemy je nabyć tylko w sklepach zwanych oleotekami, w których istnieją odpowiednie warunki do ich przechowywania oliwy, dzięki czemu mamy gwarancję, że kupimy produkt pierwszej jakości.


Wykorzystano:
Oliwa
Olive oil from Spain

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 69

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 113

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25