Orzechowo-serowo-gruszkowe
- 110 g miękkiego masła
- 230 g masła orzechowego (bez cukru)
- 420 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki stewii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 2 gruszki konferencje
- 2 łyżki oleju
- 100 ml wina marsala
- 4 łyżki miodu
- 200 g obranych orzechów włoskich
- 100 g sera gorgonzola
- 50 g sera danablu
- 150 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Pistacjowo-żurawinowe
- 5 jajek
- 2 łyżeczki stewii
- 2/3 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rozpuszczonego masła
- 180 g obranych pistacji
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g serka mascarpone
- 50 g suszonej żurawiny
- 200 g białej czekolady
- 120 g obranych pistacji
Piernikowe
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 10 orzechów nerkowca
- 5 orzechów włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 20 suszonych śliwek (mięsistych i miękkich)
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
Dyniowe
- 120 g masła
- ½ łyżeczki stewii
- 2 jajka
- 150 g purée z dyni
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 60 g jogurtu naturalnego
- 210 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 garść mielonych migdałów
- 100 g białej czekolady
- kilka listków mięty do dekoracji
Orzechowo-serowo-gruszkowe
Masło zmiksować z masłem orzechowym, mąką i stewią. Dodać proszek do pieczenia, mleko i wanilię. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Wrzucić posiekane orzechy, zamieszać, piec przez 40 minut w 180°C (użyć blaszki o wymiarach 25 na 28 cm).
Gruszki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie zalać winem wymieszanym z miodem. Gdy owoce zmiękną, wyjąć je na talerzyk, a do pozostałego na patelni sosu wrzucić orzechy (zostawić kilka sztuk do ozdobienia kulek). Smażyć, aż orzechy oblepią się karmelem. Pozostawić do wystygnięcia. W miseczce zmieszać sery, dodać pokruszone ciasto. Masa musi być klejąca. Doprawić pieprzem. Złożyć kulki: uformować placuszek, położyć na środku gruszkę i zawinąć. Nabić na patyczek, udekorować orzechem. Włożyć do lodówki.
Pistacjowo-żurawinowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić, połączyć ze stewią i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło, drobno posiekane pistacje oraz skórkę i sok z cytryny. Piec przez 45 minut w 180 °C (użyć tortownicy o średnicy 25 cm).
Gdy ciasto przestygnie, pokruszyć, dodać serek mascarpone i posiekaną żurawinę. Uformować kulki, obtoczyć w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypać posiekanymi pistacjami.
Piernikowe
Suche składniki (poza 5 orzechami nerkowca i kakao) zmiksować na mąkę. Dodać śliwki, masło migdałowe, olej kokosowy i ponownie zmiksować. Ulepić kulki z połówką nerkowca i kilkoma kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy w środku. Posypać kakao, wbić na patyczki. Udekorować paskami ze skórki pomarańczy. Schłodzić.
Dyniowe
Masło zmiksować ze stewią, następnie dodać jajka, purée z dyni, przyprawę korzenną i jogurt. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blachę i piec przez 40 minut w 180°C (użyć tortownicy o średnicy 18 cm).
Ciasto zmieszać z serkiem mascarpone i migdałami. Oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować miętą.