Piąty odcinek "Bake Off Junior"

Już w niedzielę zobaczymy kolejne etap zmagań małych cukierników. Tym razem będą musieli zmierzyć się z zadaniem, które mogłoby sprawić kłopot niejednemu dorosłemu.

Fot. materiały partnera

W ubiegłym odcinku uczestnicy programu "Bake Off Junior" zmagali się z dwoma przepisami, które znają i kochają niemal wszyscy Polacy. Pierwszym z nich była wuzetka, czyli czekoladowy biszkopt przełożony domowej roboty dżemem oraz puszystym kremem na bazie bitej śmietany. Już na samym początku zmagań jurorzy zaznaczyli, iż nie zadowoli ich tradycyjny wypiek w formie ciasta. Poprosili zawodników o podanie wuzetki w szklanym pucharku, jako deser przypominający nieco włoskie tiramisu.

Zobacz też: Wuzetka w pucharku - przepis z "Bake Off Junior"

Bohaterką kolejnej konkurencji była karpatka. Także i w tym wypadku nie było to ciasto, jakie najczęściej możemy spotkać w sklepach i cukierniach. Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś zaserwowali ją w formie trzech kopuł wykonanych z ciasta parzonego. Deser wypełniono delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki oraz serka mascarpone.

Niestety, przygotowanie dwóch skomplikowanych deserów okazało się bardzo trudnym zadaniem dla małych kucharzy. Co więcej, jurorzy zdecydowali, iż w tym odcinku z programem pożegna się aż dwóch uczestników. Za najsłabsze uznano wypieki Gabrysi oraz Wojtka. Ich pożegnanie było bardzo wzruszające, a wielu uczestników uroniło łzę.

Zobacz też: Karpatka w niecodziennym wydaniu - przepis z "Bake Off Junior"

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off Junior"?

W piątym odcinku "Bake Off Junior" przeniesiemy się do XIX wieku. Wszystko za sprawą przepisu na sucharki papieskie autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni. W konkurencji technicznej uczestnicy, podzieleni na duet, będą musieli zmierzyć się z legendarnym przepisem.

Młodym cukiernikom przyjdzie pracować w duetach także w trakcie konkurencji autorskiej. W kuchni "Bake Off Junior" pojawią się babcie juniorów. Rodzinne duety będą musiały przygotować szarlotkę, która zachwyci jurorów Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia.

Kto najlepiej poradzi sobie z tymi zadaniami, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już w niedzielę na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2