Najlepsze przepisy na ogórki

Pięć pomysłów na chłodnik

Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF

Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów najlepszych chłodników naszych użytkowników.


1. Chłodnik litewski

Fot. Kardamonowy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od klasyki, czyli najpopularniejszego w Polsce, chłodnika litewskiego. Pęczek botwinki, maślanka, kefir lub jogurt oraz przyprawy tworzą bazę dania. Przygotowanie dania nie wymaga wiele wysiłku, za to efekt jest zniewalający.

2. Chłodnik ormiański

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Ważne miejsce w kuchni ormiańskiej zajmują zupy, które zaskakują swoją różnorodnością. Spożywa się je zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kaszy, makaronu lub ryżu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Jeśli chcecie wygonić nudę z waszych kuchni, ta zupa nada się idealnie.

3. Chłodnik z marchewki

Fot. Tysiak na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Potrawa może być serwowana zarówno na zimno jak i na ciepło. Słodycz marchewki i pomarańczy przełamana serem feta i przyprawami. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

4. Gazpacho

Fot. KingMazur na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii. Bardzo treściwa, prosta i bogata w witaminy zupa, która swoim smakiem i aromatem zachwyci wszystkich smakoszy.

5. Owocowy chłodnik z amarantusem

Fot. Foodmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Owoce na obiad? Warto eksperymentować. Kilka rodzajów owoców w połączeniu z amarantusem tworzy posiłek, który śmiało można zaserwować o każdej porze dnia.

Tekst: Sylwia Łukasik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 56

15 min
2
15 min
8
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 164

15 min
2
Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 129

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26