Fot. 123RF
Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów najlepszych chłodników naszych użytkowników.
Fot. Kardamonowy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od klasyki, czyli najpopularniejszego w Polsce, chłodnika litewskiego. Pęczek botwinki, maślanka, kefir lub jogurt oraz przyprawy tworzą bazę dania. Przygotowanie dania nie wymaga wiele wysiłku, za to efekt jest zniewalający.
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Ważne miejsce w kuchni ormiańskiej zajmują zupy, które zaskakują swoją różnorodnością. Spożywa się je zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kaszy, makaronu lub ryżu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Jeśli chcecie wygonić nudę z waszych kuchni, ta zupa nada się idealnie.
Fot. Tysiak na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Potrawa może być serwowana zarówno na zimno jak i na ciepło. Słodycz marchewki i pomarańczy przełamana serem feta i przyprawami. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.
Fot. KingMazur na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii. Bardzo treściwa, prosta i bogata w witaminy zupa, która swoim smakiem i aromatem zachwyci wszystkich smakoszy.
5. Owocowy chłodnik z amarantusem
Fot. Foodmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Owoce na obiad? Warto eksperymentować. Kilka rodzajów owoców w połączeniu z amarantusem tworzy posiłek, który śmiało można zaserwować o każdej porze dnia.
Tekst: Sylwia Łukasik