Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe

Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.


1. To skarbnica witamin i minerałów

Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie witaminę C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Na tej liście szczególnie interesujące są dwie ostatnie pozycje. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami komórek, wywoływanymi przez wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B ( w tym wypadku tiamina, ryboflawina i niacyna) bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Ponadto, w orzechach laskowych znajdziemy również łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i potas.

Wiele osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, unika jedzenia orzechów ze względu na ich kaloryczność. To bardzo duży błąd. Jak się okazuje, znajdziemy w nich bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, które choć kaloryczne, wcale nie wpływają negatywnie na naszą sylwetkę. Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania są zdania, że wręcz mogą nam pomóc w odchudzaniu. Z ich obserwacji wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Masz problem ze skupieniem się, zapamiętywaniem oraz koncentracją? Rozwiązaniem twoich kłopotów mogą stać się orzechy laskowe. Dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, poprawiają pamięć oraz ułatwiają logiczne myślenie. Właśnie z tego powodu warto sięgać po nie w pracy lub w czasie nauki.

Indeks glikemiczny orzechów laskowych to zaledwie 15. Z tego względu bez większych obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą. Warto również pamiętać, że orzechy laskowe skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.

Obecny w orzechach laskowych potas doskonale reguluje ciśnienie krwi. W połączeniu z błonnikiem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które również znajdziemy w orzechach, otrzymamy mieszankę, która doskonale obniża poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się przed powstawaniem zakrzepów i zmian miażdżycowych, które są przyczyną występowania zawałów oraz udarów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 592

60 min
8
30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 86

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2