Najlepsze przepisy na cukinię

Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.


1. To skarbnica witamin i minerałów

Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie witaminę C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Na tej liście szczególnie interesujące są dwie ostatnie pozycje. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami komórek, wywoływanymi przez wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B ( w tym wypadku tiamina, ryboflawina i niacyna) bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Ponadto, w orzechach laskowych znajdziemy również łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i potas.

Wiele osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, unika jedzenia orzechów ze względu na ich kaloryczność. To bardzo duży błąd. Jak się okazuje, znajdziemy w nich bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, które choć kaloryczne, wcale nie wpływają negatywnie na naszą sylwetkę. Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania są zdania, że wręcz mogą nam pomóc w odchudzaniu. Z ich obserwacji wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Masz problem ze skupieniem się, zapamiętywaniem oraz koncentracją? Rozwiązaniem twoich kłopotów mogą stać się orzechy laskowe. Dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, poprawiają pamięć oraz ułatwiają logiczne myślenie. Właśnie z tego powodu warto sięgać po nie w pracy lub w czasie nauki.

Indeks glikemiczny orzechów laskowych to zaledwie 15. Z tego względu bez większych obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą. Warto również pamiętać, że orzechy laskowe skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.

Obecny w orzechach laskowych potas doskonale reguluje ciśnienie krwi. W połączeniu z błonnikiem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które również znajdziemy w orzechach, otrzymamy mieszankę, która doskonale obniża poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się przed powstawaniem zakrzepów i zmian miażdżycowych, które są przyczyną występowania zawałów oraz udarów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9967

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8991

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27944

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2547

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6369

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2253

30 min
6