Najlepsze przepisy na ogórki

Pięć sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia

W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy!

Pomysł nr 1: Bigos
Polacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo mięsa i wędlin, stwórz na ich bazie wyśmienite, tradycyjne danie. Dobrej jakości wołowina czy wieprzowina, duszona przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, świetnie komponuje się z aromatem kiszonej kapusty. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki, a do naczynia z kapustą wrzucić np. marchewkę, paprykę, główkę cebuli (zawsze jest pod ręką!). Dodaj też lekko podsmażony lub wędzony boczek albo pokrojoną w kostkę wędlinę, która nie nadaje się już na kanapkę. Całość można doprawić przecierem pomidorowym.

Pomysł nr 2: Sałatki

Właściwie każde warzywo możesz wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. Z wyłowionej z rosołu włoszczyzny stwórz zdrowy, warzywny mix. Wystarczy urozmaicić jego smak dodając puszkę kukurydzy, kilka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i połączyć wszystkie składniki majonezem. Paprykę, cukinię lub marchewkę możesz pokroić w grubsze plasterki i wrzucić na chwilę do piekarnika z funkcją grillowania. Tak podpieczone produkty dopraw naturalnym sosem vinegret - przekąska na wieczór gotowa! Muszki owocówki polują na słodkie owoce? Umyj i obierz to, co zostało, pokrój w małe kawałeczki i zalej galaretką. Po stężeniu pyszny deser, który możesz urozmaicić bitą śmietaną, jest gotowy!

Pomysł nr 3: Zapiekanki

Co zrobić, by sucha bułka czy twarda jak kamień bagietka nie wylądowały w koszu? Rozwiązanie jest proste i szybkie. Podsmaż na patelni kilka pokrojonych pieczarek, paprykę i cebulę. Wyschnięte pieczywo podziel na części i nałóż na nie wcześniej przygotowany farsz. Na wierzch połóż wędlinę i plasterek sera żółtego. Tak przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika na około 10 minut. Nieświeży chleb można przeznaczyć na grzanki do zup, a na śniadanie pojedyncze kromki obtoczyć jajkiem, doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni.

Pomysł nr 4: Pierogi

Farsz do pierogów możemy przygotować właściwie ze wszystkiego. Wystarczy zmielić wędliny lub pieczone mięso, doprawić pieprzem i solą, związać małą ilością oleju lub jajkiem. Aby urozmaicić nieco smak, możesz dodać suszone grzyby lub kiszoną kapustę. Pierogi można również nadziewać duszonymi na bulionie i pod przykryciem warzywami. Świetnie nadają się do tego papryka, seler, pietruszka lub por.

Pomysł nr 5: Mielone z dodatkami

Tradycyjne mielone nadal cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Możesz je przyrządzić wykorzystując to, co zostało w lodówce po dużej imprezie - resztki wędlin, kurczaka z rosołu i ugotowane na miękko warzywa. Oryginalnym pomysłem jest również przygotowanie mielonego z całym, ugotowanym jajkiem w środku. Wystarczy otoczyć je dobrze doprawionym mięsem i usmażyć. Zaskoczenie gości gwarantowane!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 56

15 min
2
15 min
8
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 164

15 min
2
Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 129

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26