SKŁADNIKI
- 400 ml mleka
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- ok 1/3 szklanki cukru
- 10 truskawek
- gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
Krok 2
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.
Krok 3
Do miski rozbijamy jajko i dodajemy 3 żółtka jajek. Dodajemy cukier i mieszamy wszystko, aż do połączenia się składników. Najlepiej robić to trzepaczką. Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka z wanilią i energicznie mieszamy.
Krok 4
Strąki wyjmujemy z mleka. Mleko bardzo powoli wlewamy do miski z jajkami, cały czas mieszając energicznie. Zdejmujemy powstałą pianę z wierzchu i przelewamy do naczynek żaroodpornych. Zagotowujemy wodę w czajniku.
Krok 5
Foremki wstawiamy do głębokiej blaszki (keksówki) i wlewamy do środka blaszki wrzątek do połowy wysokości naszych foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale zostawiamy jeszcze miseczki wewnątrz na kolejne 5 minut. Wyjmujemy i chłodzimy przez jakieś 3 godziny albo nawet całą noc.
Krok 6
Podajemy z umytymi truskawkami i polewamy odrobiną soku malinowego lub truskawkowego.