Spis treści:
- Mleko sezamowe - skład i kalorie
- Jakie właściwości lecznicze ma mleko sezamowe?
- Kto powinien pić mleko sezamowe?
- Mleko sezamowe - przeciwwskazania
- Jak zrobić mleko sezamowe w domu?
- Mleko sezamowe - zastosowanie w kuchni
Współcześnie Polacy coraz chętniej urozmaicają swoją kuchnię. Jednym z takich przykładów jest częstsze pojawianie się mleka roślinnego na półkach ich lodówki. Czym różni się mleko krowie od sezamowego? Już choćby tym, że drugi produkt nie zawiera ani grama laktozy i ma mniej cukru. Sprawdź, kto powinien pić mleko sezamowe, z czego w ogóle się składa i jakie są jego właściwości lecznicze. Tych jest naprawdę wiele.
Sprawdź także: Przepis na domowy energetyk. Wystarczą 2 składniki, energia będzie na cały dzień
Mleko sezamowe - skład i kalorie
Mlejo sezamowe przygotowuje się najczęściej z trzech składników: wody, sezamu i miodu (można też np. dodać orzechy). Trzeba od razu podkreślić, że mleko sezamowe w 100 g produktu ma ok. 142 kcal i jest dość tłustym produktem. Z drugiej strony skład mleka sezamowego powoduje, że warto po go pić. Zawiera cenne dla organizmu witaminy i minerały. Są to m.in. witaminy A, C, E, PP i te z grupy B oraz niacyna, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, selen i miedź. Jedna szklanka roślinnego napoju zawiera 7 razy więcej wapnia niż ta sama porcja mleka krowiego.
Mleko sezamowe to także źródło zdrowych kwasów, np. nikotynowego, który pomaga trawić pokarm i spalać podskórną tkankę tłuszczową (zamiast ją gromadzić). Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, w tym sezaminę i sezamolinę.
Jakie właściwości lecznicze ma mleko sezamowe?
Ze względu na skład mleka sezamowego, wykazuje on szereg właściwości leczniczych. Produkt ten, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, przeciwdziała starzeniu się organizmu i wykazuje właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Antyoksydanty pomagają usunąć wolne rodniki odpowiedzialne za tzw. stres oksydacyjny. Mleko sezamowe można też stosować jako maseczki - na skórę i włosy - w celu ich pielęgnacji i odżywienia.
Napój zawiera witaminę PP, która odgrywa ważną rolę w tworzeniu aminokwasów, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie narządów. Niacyna oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają uregulować poziom cholesterolu, a w konsekwencji - poprawiają kondycję naczyń krwionośnych i pracę serca. Z kolei żelazo wspiera układ krwiotwórczy. Do właściwości leczniczych mleka sezamowego należy również pozytywny wpływ na układ nerwowy. Produkt uspokaja, wycisza, poprawia koncentrację i ogólne funkcjonowanie mózgu.
Regularne stosowanie mleka sezamowego usprawnia procesy trawienne i przyspiesza spalanie tłuszczu (zamienia podskórną tkankę tłuszczową w energię, stymuluje rozkład tłuszczu). Co więcej, produkt nie zawiera tyle cukru, co jego krowi odpowiednik, ale dostarcza energii organizmowi, dlatego może być z powodzeniem stosowany w diecie redukcyjnej. Ze względu na to, że w składzie roślinnego napoju znajduje się też dużo wapnia, poprawia on wytrzymałość kości, stan zębów i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Witamina E, nazywana witaminą młodości, to z kolei naturalny afrodyzjak i środek pobudzający męskie libido. Z kolei cynk przyczynia się też do produkcji hormonów płciowych, mających dobry wpływ na prostatę, poprawiający funkcje rozrodcze mężczyzn i obniżający ryzyko nowotworu tego narządu. Minerał dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.
Kto powinien pić mleko sezamowe?
Szereg właściwości leczniczych mleka sezamowego powinien przekonać wszystkich niezdecydowanych do jego spożywania. Szczególnie polecane jest tym, którzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego. Będą więc to z jednej stronie weganie, a z drugiej np. osoby z nietolerancją laktozy. Napój będzie też dobrym wyborem dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej - jeśli się odchudzasz, regularne picie pomoże przyspieszyć spalanie tłuszczu i ureguluje procesy trawienne. Ma też mniej cukru niż mleko zwierzęce.
Kto jeszcze powinien pić mleko sezamowe? Przede wszystkim kobiety w ciąży. W jej trakcie organizm przyszłych mam traci ogromne ilości wapnia, co widać po kruszących się zębach, wypadających włosach i łamliwym szkielecie kostnym. Co więcej, należy obniżać wówczas poziom stresu, wzmacniać odporność i regulować - często rozleniwiony - układ trawienny. Właśnie dlatego kobiety w ciąży powinny suplementować mleko sezamowe w naturalny sposób, np. dodając niewielkie porcje mleka sezamowego do owsianki czy jaglanki. Pozwoli to uzupełnić niedobory wapnia, ukoić układ nerwowy, wzmocnić układ odpornościowy i zredukować liczbę niekomfortowych zaparć.
Mleko sezamowe - przeciwwskazania
Wiesz już, kto powinien pić mleko sezamowe. Istnieje jednak przeciwwskazanie do jego stosowania. Roślinnego napoju nie mogą spożywać wszyscy uczuleni na sezam lub miód. Nasiona są zaliczane do silnych alergenów, które mogą powodować przykre dolegliwości. Do najczęstszych należą bóle brzucha, nudności, biegunka, ale też wysypka i atopowe zmiany skórne. Jeśli po wypiciu mleka sezamowego wystąpi choć jeden z opisanych symptomów, lepiej udać się do lekarza.
Specjaliści ds. żywienia nie polecają też karmienia czystym mlekiem sezamowym dzieci poniżej 3 roku życia. Ich organizm nie jest jeszcze w stanie w pełni rozłożyć i wydalić tłuszczów. Mleko należy więc przed podaniem rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Przeciwwskazaniem do spożycia produktu będzie też biegunka lub kamica nerkowa - produkt może nasilić dolegliwości.
Jak pić mleko sezamowe?
Wiesz już, kto powinien sięgać po mleko sezamowe. Jak pić je zgodnie z wytycznymi dietetyków? Eksperci od zdrowego żywienia zalecają kurację mlekiem sezamowym. Na czym polega?
Przez pierwsze dwa tygodnie pij 100-200 ml napoju roślinnego na czczo. Dostarczy to dawki energii, witamin i minerałów. Po ok. 11 dniach odczujesz pierwsze pozytywne efekty na twój organizm. Po tym czasie możesz zacząć stosować też mleko sezamowe przed pójściem spać. W ten sposób przyspieszysz swój metabolizm i usprawnisz procesy trawienia.
Pamiętaj jednak, że mleko sezamowe jest kaloryczne i nie powinno się go pić więcej niż 250 ml w ciągu dnia.
Jak zrobić mleko sezamowe w domu?
Wcale nie musisz kupować gotowego produktu. Przepis na to, jak zrobić mleko sezamowe w domu zdradza Mateusz Zielonka, czyli zwycięzca szóstej edycji kulinarnego programu MasterChef. Do jego przygotowania pasjonat kuchni wykorzystuje 300 gramów niełuskanego sezamu, litr wody i dwie łyżki miodu.
Na początku wsyp sezam do słoika, zalej wodą, zakręć i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia przecedź sezam na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż sezam do blendera kielichowego i zalej litrem wody. Blenduj przez kilka minut i dodaj dwie łyżki miodu, miksuj jeszcze chwilę. Przecedź płyn przez sito, odsączając mleko sezamowe.
Jak przechowywać mleko sezamowe?
Domowe mleko sezamowe, ponieważ jest naturalne, dość szybko się psuje. Po przyrządzeniu (lub zakupie gotowego produktu) możesz je trzymać w lodówce tylko przez kilka dni.
Jak przechowywać mleko sezamowe, aby wydłużyć termin jego ważności? Najlepiej, po przygotowaniu, poporcjuj napój do mniejszych i czystych szklanych słoików lub butelek.
Na smak i trwałość roślinnego mleka będą mieć też wpływ składniki użyte do jego produkcji. Dlatego zawsze wybieraj nasiona wysokiej jakości i świeże (jeśli są gorzkie, to znaczy, że się zepsuły lub są stare), a następnie właściwie je przechowuj (w suchym i zacienionym miejscu).
Mleko sezamowe - zastosowanie w kuchni
Mleko sezamowe to świetny zamiennik tradycyjnego dodatku do kawy. Nada jej ciekawszy, lekko orzechowy smak i zdrowe właściwości. Roślinny napój wyśmienicie zastąpi mleko krowie także w przypadku owsianki, jaglanki czy mlecznych koktajli.
Mleko sezamowe możesz też potraktować jak deser - wypij niewielką ilość popołudniową porą, aby zaspokoić potrzebę energetyczną. Możesz też przyrządzić pyszne słodkości z jego udziałem. Dodaje się je również do zup, dań rybnych i warzywnych, sałatek jako składnik sosu.
Pamiętaj, żeby nie wyrzucać sezamowej papki, która pozostaje na sitku po odciśnięciu płynu. Możesz ją użyć do stworzenia pysznej pasty sezamowej, dodać do wypieków lub koktajli.
Zobacz także:
Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »
Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »
Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »