Piwo przeziębienia się nie boi!

Nadeszły zimowo-jesienne wieczory, a wraz z nimi spadki odporności i fale przeziębień. Latem, podczas wysokich temperatur organizm ludzki nie jest narażony na ataki choroby, jednak przy obecnej aurze układ odpornościowy człowieka pracuje bardzo intensywnie. Jak skutecznie (i przyjemnie) pokonać przeziębienie w jeden wieczór? Grzanym piwem!

Do najzdrowszych metod walki z przeziębieniem należą te, które są przekazywane „ z pokolenia na pokolenie". Jednym z kulinarnych sposobów radzenia sobie od wielu lat ze spadkami odporności obok ciepłego mleka z czosnkiem, czy lipowej herbaty jest grzane piwo. Ciepły złoty napój z dodatkiem przypraw, działa jak miód na nasze ciało, kojąc nerwy, rozgrzewając i nie podrażniając gardła. Sposobów na przyrządzenie smacznego piwa jest wiele, jednak na pewno wiedza eksperta będzie bezcenna. Daniel Huras piwowar krakowskiego Browaru Lubicz o piwie wie wszystko! Zapytany o idealną recepturę na grzane piwo odpowiada- „ Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. Wszystko uzależnione jest od gustu osoby pijącej." Zapytaliśmy więc o czym podczas przyrządzania grzanego piwa trzeba pamiętać- „Powinniśmy zwrócić uwagę na otwarcie piwa, które będziemy podgrzewać nieco wcześniej, aby mogło się lekko wygazować". Daniel Huras podkreśla, że niewskazane jest również doprowadzenie do wrzenia trunku, ponieważ spowoduje to zgęstnienie i spienienie piwa. „ Miód, cytryna, cukier, imbir, gałka muszkatołowa, jajko, kandyzowane owoce, cynamon, kardamon, czy goździki to składniki, które urozmaicą piwny trunek"- podpowiada Pan Daniel i podaje przepis na przyrządzenia piwa.

 

Grzane piwo z jajkiem

Przygotuj:

  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki cukru
  • szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 4 goździki
  • 1 łyżkę miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka piwo i dopraw przyprawami
  2. Na małym ogniu podgrzewaj złocisty trunek
  3. Oddziel żółtko od białka
  4. Do żółtka dodaj cukier energicznie ubijając całość przez kilka minut
  5. Dodaj trzy łyżki ciepłego piwa do ubitej konsystencji aby zapobiec ścięciu żółtka
  6. Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu
  7. Do smaku dodaj łyżkę miodu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2