Nadeszły zimowo-jesienne wieczory, a wraz z nimi spadki odporności i fale przeziębień. Latem, podczas wysokich temperatur organizm ludzki nie jest narażony na ataki choroby, jednak przy obecnej aurze układ odpornościowy człowieka pracuje bardzo intensywnie. Jak skutecznie (i przyjemnie) pokonać przeziębienie w jeden wieczór? Grzanym piwem!

Do najzdrowszych metod walki z przeziębieniem należą te, które są przekazywane „ z pokolenia na pokolenie". Jednym z kulinarnych sposobów radzenia sobie od wielu lat ze spadkami odporności obok ciepłego mleka z czosnkiem, czy lipowej herbaty jest grzane piwo. Ciepły złoty napój z dodatkiem przypraw, działa jak miód na nasze ciało, kojąc nerwy, rozgrzewając i nie podrażniając gardła. Sposobów na przyrządzenie smacznego piwa jest wiele, jednak na pewno wiedza eksperta będzie bezcenna. Daniel Huras piwowar krakowskiego Browaru Lubicz o piwie wie wszystko! Zapytany o idealną recepturę na grzane piwo odpowiada- „ Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. Wszystko uzależnione jest od gustu osoby pijącej." Zapytaliśmy więc o czym podczas przyrządzania grzanego piwa trzeba pamiętać- „Powinniśmy zwrócić uwagę na otwarcie piwa, które będziemy podgrzewać nieco wcześniej, aby mogło się lekko wygazować". Daniel Huras podkreśla, że niewskazane jest również doprowadzenie do wrzenia trunku, ponieważ spowoduje to zgęstnienie i spienienie piwa. „ Miód, cytryna, cukier, imbir, gałka muszkatołowa, jajko, kandyzowane owoce, cynamon, kardamon, czy goździki to składniki, które urozmaicą piwny trunek"- podpowiada Pan Daniel i podaje przepis na przyrządzenia piwa.

 

Grzane piwo z jajkiem

Przygotuj:

  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki cukru
  • szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 4 goździki
  • 1 łyżkę miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka piwo i dopraw przyprawami
  2. Na małym ogniu podgrzewaj złocisty trunek
  3. Oddziel żółtko od białka
  4. Do żółtka dodaj cukier energicznie ubijając całość przez kilka minut
  5. Dodaj trzy łyżki ciepłego piwa do ubitej konsystencji aby zapobiec ścięciu żółtka
  6. Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu
  7. Do smaku dodaj łyżkę miodu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7859

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68636

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12352

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4589

30 min
32
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 418030

60 min
1139