Przepisów na biszkopt idealny jest wiele. W niektórych znajdziemy pięć jajek, w innych zaleca się dodanie sześciu lub siedmiu. Cukier do biszkoptu należy dodawać tylko stopniowo i powoli po łyżce, według innych cukierników nie ma to większego znaczenia. Jedni ubijają biszkopt na zimno, jednak znajdą się również przepisy, w których zaleca się robić to nad parą wodną. Istnieje też kilka sposobów na to, by nadać biszkoptowi niepowtarzalny aromat, może dodać do niego specjalny olejek, wanilię, lub… liść dobrze znanej rośliny.

Co dodać do biszkoptu, by był bardziej aromatyczny?
Okazuje się, że geranium, znane również pod nazwą anginka lub pelargonia pachnąca, można wykorzystać nie tylko w postaci naparu na przeziębienie, czy liści na zapalenie ucha. Według niektórych przepisów liście geranium można włożyć na dno formy, w której pieczony będzie biszkopt – liście ułóż na papierze do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Wówczas biszkopt nabierze lekko cytrusowego smaku, będzie bardziej aromatyczny i orzeźwiający. Takie ciasto świetnie będzie współgrało np. ze śmietankowym, waniliowym lub owocowym kremem.
Jak zrobić biszkopt? Prosty i sprawdzony przepis
Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki, puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz potrzebować: pięć jajek, 150 g drobnego cukru, 150 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Następnie białka ubij na sztywną pianę, w trakcje dodając po łyżce cukru, musi się dobrze rozpuścić, tak by nie było grudek. Miksuj dalej, dodając co minutę po jednym żółtku. Do jajeczno-cukrowej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie weź szpatułkę i delikatnie wszystko wymieszaj, do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, połóż liście geranium, wylej biszkoptową masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez 40 minut (grzanie góra dół bez termoobiegu).
Chcesz poznać więcej przepisów na biszkopt? Zobacz, jak robią go nasi użytkownicy.
4. Biszkopt idealny / biszkopt rzucany

Biszkopt idealny / biszkopt rzucany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Biszkopt przepis podstawowy

Biszkopt przepis podstawowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak mrozić jedzenie i jakich błędów przy tym unikać? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »