Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Podłóż liść pod biszkopt. Zobaczysz, co się stanie

Biszkopt to niezbędny element wielu ciast i tortów. Idealny biszkopt powinien być puszystym i delikatny. Każda gospodyni ma swój własny patent na doskonały biszkopt. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że aby nadać mu wyjątkowy smak i aromat, można zastosować jeden prosty trik. Sprawdź, jak zrobić wyjątkowy biszkopt.

Fot.123RF/Picsel

Przepisów na biszkopt idealny jest wiele. W niektórych znajdziemy pięć jajek, w innych zaleca się dodanie sześciu lub siedmiu. Cukier do biszkoptu należy dodawać tylko stopniowo i powoli po łyżce, według innych cukierników nie ma to większego znaczenia. Jedni ubijają biszkopt na zimno, jednak znajdą się również przepisy, w których zaleca się robić to nad parą wodną. Istnieje też kilka sposobów na to, by nadać biszkoptowi niepowtarzalny aromat, może dodać do niego specjalny olejek, wanilię, lub… liść dobrze znanej rośliny.

Sprawdź także: Jak zrobić idealną szarlotkę? Magda Gessler twierdzi, że wystarczy dodać jeden składnik

Co dodać do biszkoptu, by był bardziej aromatyczny?

Okazuje się, że geranium, znane również pod nazwą anginka lub pelargonia pachnąca, można wykorzystać nie tylko w postaci naparu na przeziębienie, czy liści na zapalenie ucha. Według niektórych przepisów liście geranium można włożyć na dno formy, w której pieczony będzie biszkopt – liście ułóż na papierze do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Wówczas biszkopt nabierze lekko cytrusowego smaku, będzie bardziej aromatyczny i orzeźwiający. Takie ciasto świetnie będzie współgrało np. ze śmietankowym, waniliowym lub owocowym kremem.

Jak zrobić biszkopt? Prosty i sprawdzony przepis

Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki, puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz potrzebować: pięć jajek, 150 g drobnego cukru, 150 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Następnie białka ubij na sztywną pianę, w trakcje dodając po łyżce cukru, musi się dobrze rozpuścić, tak by nie było grudek. Miksuj dalej, dodając co minutę po jednym żółtku. Do jajeczno-cukrowej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie weź szpatułkę i delikatnie wszystko wymieszaj, do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, połóż liście geranium, wylej biszkoptową masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez 40 minut (grzanie góra dół bez termoobiegu).

Chcesz poznać więcej przepisów na biszkopt? Zobacz, jak robią go nasi użytkownicy. 

1. Biszkopt

 Biszkopt Zobacz przepis

Biszkopt / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Biszkopt Mamy

 Biszkopt Mamy Zobacz przepis

Biszkopt Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopty na torty

 Biszkopty na torty Zobacz przepis

Biszkopty na torty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Biszkopt idealny / biszkopt rzucany

 Biszkopt idealny / biszkopt rzucany Zobacz przepis

Biszkopt idealny / biszkopt rzucany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Biszkopt do tortów

 Biszkopt do tortów Zobacz przepis

Biszkopt do tortów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Biszkopt

 Biszkopt Zobacz przepis

Biszkopt / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Biszkopt do tortu

 Biszkopt do tortu Zobacz przepis

Biszkopt do tortu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Biszkopt Confetti

 Biszkopt Confetti Zobacz przepis

Biszkopt Confetti / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Biszkopt czekoladowy

 Biszkopt czekoladowy Zobacz przepis

Biszkopt czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Biszkopt przepis podstawowy

 Biszkopt przepis podstawowy Zobacz przepis

Biszkopt przepis podstawowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Jak mrozić jedzenie i jakich błędów przy tym unikać? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 290

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 228

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 411

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

0