Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Podstawy gotowania - jak usmażyć dobry omlet?

Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki.

Fot. 123RF/Picsel

Omletów jednak nie należy się bać!

 

W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz poradnik omletowy kierujemy do wszystkich miłośników kuchni, a posiłkować będziemy się wiedzą zgromadzoną właśnie w roku 1931.

 

Jak to się robi?
Na omlet dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jaja
125 ml śmietanki lub nieco mleka
masło do smażenia
pieprz, sól
ulubione dodatki

 

Dobry omlet musi być puszysty. W tym celu musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puch, a białka, ze szczyptą soli, na sztywna pianę. Łączymy składniki delikatnie, by piana nie opadła i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Omlet wysmażamy, aż brzegi się zetną i zacznie się swobodnie poruszać na patelni, przy potrząsaniu. Dopiekamy go w nagrzanym piekarniku, nie dłużej niż 5 minut.


Jak piszę Disslowa - „wytworni kucharze, którzy chcą wykonać bardzo delikatny omlet, biorą tylko połowę białek z przeznaczonych do omletu jaj, natomiast odjętą ilość białek uzupełniają przez dodanie tyleż łyżek kremowej śmietanki". Kremowa śmietanka trafia do ubijanych żółtek, które następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek. W ten sposób powstaje omlet muślinowy. Śmietankę możemy także zastąpić mlekiem.


Omlet, jak już napisaliśmy dopiekamy w piekarniku. To uchroni nas przed różnymi wypadkami podczas przerzucania ciasta na drugą stronę. Jeśli jednak nie dysponujemy piekarnikiem lub z różnych powodów nie chcemy z niego korzystać, możemy sobie ułatwić przerzucanie stosując dwa triki. Po pierwsze możemy usmażyć omlet na dwie patelnie. Wystarczy, że na jednej będziemy smażyć omlet, a na drugiej, koniecznie o tej samej średnicy, rozgrzejemy tłuszcz. W momencie gdy omlet odpowiednio się zetnie, przerzucamy go do góry nogami na drugą patelnię.


Jeśli nie dysponujemy dwiema patelniami, możemy podsmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przecucić go z powrotem na patelnię, do góry nogami. Jeszcze innym sposobem na omlet jest przykrycie go pokrywką i poczekanie, aż temperatura zrobi swoje.

 

Z czym podać?


Wśród 25 sposobów na omlet Marii Disslowej znajdziemy proste propozycje dodania szczypiorku, czy natki pietruszki do ciasta, a także nadzienia z podrobów - wątróbka lub cynaderki, odpowiednio podsmażone i nałożone w środek złożonego omletu. Na uwagę zasługuje także wykorzystanie parmezanu, do posypania po wierzchu, żółtego sera, zapieczonego w piekarniku na cieście, grzybów, szpinaku, a nawet raków.


Przyjrzyjmy się bliżej jednej propozycji, mianowicie omletowi gospodarskiemu. Składniki to ziemniaki, parmezan, jaja, śmietana, pietruszka i przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Wydawałoby się, że Disslowa zaproponuje klasyczną hiszpańską tortillę de patatas, czyli podsmażenie ziemniaków na patelni, doprawienie ich i zalanie masą jajeczno-śmietanową. Tymczasem autorka radzi zmielenie, bądź rozdrobnienie ziemniaków i połączenie ich ze śmietaną ( na 20 dag ziemniaków - 125 ml śmietany)wbicie 4 jaj, doprawienie solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką, a następnie wypieczenie na patelni, w piekarniku, przez 10 minut. Sprawdziliśmy - gospodarski jest godny wypróbowania, podobnie jak klasyczna tortilla!

 

Darmowa książka kucharska z omletami. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szybkie i tanie ciasto z owocami

Najlepszy przepis na ciasto z owocami. Każdy poradzi sobie z jego upieczeniem...

Odsłon: 42198

30 min
153
15 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Ten chleb, łatwy jest do upieczenia, ale czasochłonny bo taki musi być chleb...

Odsłon: 257

>60 min
3
Dania główne Kluski żelazne

Kluski żelazne, znane też jako szare kluski, to regionalna potrawa pochodząca...

Odsłon: 191

60 min
2

Polecane artykuły

Wideo Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami

Wypróbuj przepis inspirowany włoskimi smakami. Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Dodatek czosnku, c...

0
Informacje Surowe nie nadają się do jedzenia, ale przetwory wychodzą doskonałe

Rajskie jabłuszka to owoce, które pięknie się prezentują i zachęcają swoim wyglądem. Można z nich przygotować pyszne przetwory, np. konfiturę czy d...

0
Informacje Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Nic tak nie smakuje, jak soczysty arbuz w letni, upalny dzień. Jedzenie tego owocu to świetny sposób na nawodnienie oraz dostarczenie organizmowi w...

0
Informacje Niebezpieczny jad kiełbasiany w domowych przetworach? Uważaj, gdy je robisz

Czy wiesz, jak powstaje jad kiełbasiany i że może on skrywać się też w domowych przetworach? Przy ich robieniu koniecznie uważaj, bo jego spożycie...

1