Ewa_Gotuje

Podstawy gotowania - jak usmażyć dobry omlet?

Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki.

Fot. 123RF/Picsel

Omletów jednak nie należy się bać!

 

W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz poradnik omletowy kierujemy do wszystkich miłośników kuchni, a posiłkować będziemy się wiedzą zgromadzoną właśnie w roku 1931.

 

Jak to się robi?
Na omlet dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jaja
125 ml śmietanki lub nieco mleka
masło do smażenia
pieprz, sól
ulubione dodatki

 

Dobry omlet musi być puszysty. W tym celu musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puch, a białka, ze szczyptą soli, na sztywna pianę. Łączymy składniki delikatnie, by piana nie opadła i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Omlet wysmażamy, aż brzegi się zetną i zacznie się swobodnie poruszać na patelni, przy potrząsaniu. Dopiekamy go w nagrzanym piekarniku, nie dłużej niż 5 minut.


Jak piszę Disslowa - „wytworni kucharze, którzy chcą wykonać bardzo delikatny omlet, biorą tylko połowę białek z przeznaczonych do omletu jaj, natomiast odjętą ilość białek uzupełniają przez dodanie tyleż łyżek kremowej śmietanki". Kremowa śmietanka trafia do ubijanych żółtek, które następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek. W ten sposób powstaje omlet muślinowy. Śmietankę możemy także zastąpić mlekiem.


Omlet, jak już napisaliśmy dopiekamy w piekarniku. To uchroni nas przed różnymi wypadkami podczas przerzucania ciasta na drugą stronę. Jeśli jednak nie dysponujemy piekarnikiem lub z różnych powodów nie chcemy z niego korzystać, możemy sobie ułatwić przerzucanie stosując dwa triki. Po pierwsze możemy usmażyć omlet na dwie patelnie. Wystarczy, że na jednej będziemy smażyć omlet, a na drugiej, koniecznie o tej samej średnicy, rozgrzejemy tłuszcz. W momencie gdy omlet odpowiednio się zetnie, przerzucamy go do góry nogami na drugą patelnię.


Jeśli nie dysponujemy dwiema patelniami, możemy podsmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przecucić go z powrotem na patelnię, do góry nogami. Jeszcze innym sposobem na omlet jest przykrycie go pokrywką i poczekanie, aż temperatura zrobi swoje.

 

Z czym podać?


Wśród 25 sposobów na omlet Marii Disslowej znajdziemy proste propozycje dodania szczypiorku, czy natki pietruszki do ciasta, a także nadzienia z podrobów - wątróbka lub cynaderki, odpowiednio podsmażone i nałożone w środek złożonego omletu. Na uwagę zasługuje także wykorzystanie parmezanu, do posypania po wierzchu, żółtego sera, zapieczonego w piekarniku na cieście, grzybów, szpinaku, a nawet raków.


Przyjrzyjmy się bliżej jednej propozycji, mianowicie omletowi gospodarskiemu. Składniki to ziemniaki, parmezan, jaja, śmietana, pietruszka i przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Wydawałoby się, że Disslowa zaproponuje klasyczną hiszpańską tortillę de patatas, czyli podsmażenie ziemniaków na patelni, doprawienie ich i zalanie masą jajeczno-śmietanową. Tymczasem autorka radzi zmielenie, bądź rozdrobnienie ziemniaków i połączenie ich ze śmietaną ( na 20 dag ziemniaków - 125 ml śmietany)wbicie 4 jaj, doprawienie solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką, a następnie wypieczenie na patelni, w piekarniku, przez 10 minut. Sprawdziliśmy - gospodarski jest godny wypróbowania, podobnie jak klasyczna tortilla!

 

Darmowa książka kucharska z omletami. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 398

30 min
3
>60 min
5
30 min
4
Dania główne Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów na...

Odsłon: 49

60 min
2
Ciasta Leśna Królowa

Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektow...

Odsłon: 1072

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6