Pojechał, spróbował i przyznał „muala”. Najlepsze zapiekanki w Polsce robią z Skawinie za 11 złotych

Czy to możliwe, że najlepsze zapiekanki w Polsce kosztują tylko 11 złotych? Książulo, popularny YouTuber, wybrał się do podkrakowskiej miejscowości, żeby to sprawdzić. Jego recenzja wywołała poruszenie w internecie - film wyświetlono już prawie półtora miliona razy.

Gdzie są najlepsze zapiekanki w Polsce? Książulo odpowiada | Fot.123RF/Picsel // Fot. YouTube @ksiazulo

Spis treści:

Polskie zapiekanki znane są na całym świecie. Sprzedawano je już w PRL-u, ale do dziś robią furorę jako szybka, rozgrzewająca i sycąca przekąska. Te z krakowskiego Okrąglaka, zlokalizowanego na Kazimierzu, stały się nawet obowiązkowym punktem na liście atrakcji zagranicznych turystów. Każdy lokal gastronomiczny walczy więc o to, by produkować jak najsmaczniejszy fast food, bo to wiązałoby się z ogromnym zainteresowaniem klientów. Okazuje się, że popularny YouTuber postanowił sprawdzić, gdzie są najlepsze zapiekanki w Polsce.

Sprawdź także: Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Kim jest Książulo?

Książulo, a właściwie Szymon Nyczke, to obecnie jeden z najpopularniejszych twórców internetowych. Karierę YouTubera rozpoczął 12 lat temu, jeszcze jako nastolatek, od prowadzenia kanału @kolorowyvlog. W międzyczasie zrobił sobie jednak przerwę, a w zeszłym roku powrócił do tworzenia materiałów wideo. 

Nagrywane przez niego treści regularnie obserwuje już ponad milion osób. Książulo odwiedza lokale gastronomiczne, testuje dania, a następnie je recenzuje. Jeśli uzna potrawę za wyjątkowo pyszną, przyznaje specjalne wyróżnienie, czyli tzw. „muala”. To znak jakości, który ma wskazywać społeczności, zgromadzonej wokół kanału Szymona Nyczke, że poleca on daną restaurację. 

W związku z dużą popularnością YouTubera udało mu się już uratować kilka biznesów przed bankructwem, a większość z nich - po przychylnej recenzji - musi mierzyć się ze zwiększonym zainteresowaniem klientów. 

Najlepsze zapiekanki w Polsce

Tym razem Szymon Nyczke postanowił odpowiedzieć na liczne wiadomości swoich fanów, którzy już od dawna wspominali mu o lokalu „Zapiekanki Adamus” w podkrakowskiej Skawinie. Choć działa od 1983 roku, to niesłabnącą, pochlebną opinią cieszy się od 35 lat, odkąd prowadzą go dwaj bracia - Grzegorz i Sławomir Adamusowie.

Twórca internetowy postanowił zamówić podstawową zapiekankę z serem i pieczarkami, aby sprawdzić, jak smakuje. Porównał to do testowania margherity jako bazy do wielu kolejnych pizz. Zapłacił za nią 11 złotych. W zamian otrzymał naprawdę dużą porcję. Jak zrecenzował produkt?

Mimo że ta bułka jest gruba, jest naprawdę mięciutka. (...) Uważam, że sera jest naprawdę okej. Pod tą pierzynką jest naprawdę duża warstwa pieczarek. Te brzeżki są tak przypieczone - chrupią. Ketchupik słodkawy, bym powiedział - taki „deserówka” raczej, no ale to pasuje. Przepyszna jest ta zapiekanka. Mistrzostwo - Książulo wyjaśnia widzom.

Szymon Nyczke zatytułował film „Zapiekanka jak ze snu”, co tylko potwierdziło, że uznaje produkt za jedną z najlepszych zapiekanej w Polsce. YouTuber pozostawił na lokalu naklejkę z wymyślonym przez siebie odznaczeniem wysokiej jakości, czyli muala. 

My nawet wcześniej nie wiedzieliśmy, co znaczy ta nalepka. Ale ludzie zaczęli zwracać nam na nią uwagę, robić zdjęcia - powiedział Grzegorz Adamus, właściciel firmy, dla Gazety Krakowskiej.

Wielu fanów w komentarzach pod styczniowym nagraniem przyznało rację twórcy lub wyraziło chęć odwiedzenia „Zapiekanek Adamus”. Właściciele muszą się więc liczyć z prawdopodobnym oblężeniem lokalu w następnych tygodniach. Niektórzy widzowie zachęcali nawet Książula do stworzenia mapy z restauracjami, którym przyznał swoje odznaczenie. Co sądzicie o takim pomyśle? 

Cały materiał o najlepszej zapiekance w Polsce znajdziecie poniżej:

Źródło: Smaker.pl, YouTube @ksiazulo, gazetakrakowska.pl

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25