Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych ryb. Nie wiesz, jak smacznie i oryginalnie przyrządzić śledzie? Oto kilka sprawdzonych inspiracji.
Sałatki ze śledziem - proste i praktyczne
Wykwintne potrawy w formie sałatki ze śledziem przygotują nawet ci, którzy na co dzień raczej omijają kuchnię szerokim łukiem. Podane w elegancki sposób (np. przystrojone świeżymi ziołami w ozdobnej, szklanej misie) przykują uwagę gości i będą doskonałym pomysłem na przystawkę. Ponadto, tak przygotowane danie można swobodnie dzielić, dlatego świetnie nadaje się jako posiłek, gdy idziemy w gości.
Z czym najlepiej komponują się śledziowe sałatki? Bardzo efektownym rozwiązaniem będzie przygotowanie wielowarstwowej kompozycji (poszczególne składniki kładziemy w naczyniu jeden na drugim). Zapeklowane wcześniej śledzie układamy na samym dnie naczynia, na nich lądują nasze ulubione warzywa (według uznania) - z doprawionymi rybami świetnie komponują się na przykład świeżo starte buraki, pokrojone drobno ogórki kiszone, ugotowane wcześniej ziemniaki, kukurydza konserwowa lub groszek. Każdą warstwę oddzielamy od siebie cienką warstwą majonezu, a wierzch sałatki możemy udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Pamiętajmy, że im więcej kolorowych składników, tym bardziej atrakcyjny wygląd dania.
Możemy również postawić na klasykę i do przyprawionych czystą solą i pieprzem śledzi dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Następnie skrapiamy całość cytryną i wstawiamy do lodówki, by aromat składników się przeniknął. Tuż przed podaniem połączmy wszystko z majonezem i gotowe. Oczywiście oprócz ziemniaków, do śledzi możemy dodawać również lekko podsmażone wcześniej pieczarki, starte jabłka, gruszki lub żurawinę, paprykę czerwoną lub zieloną, gotowane na twardo jajka i cebulę. Jeśli chcesz odjąć potrawie nieco kaloryczności, możesz przygotować własny sos do sałatki na bazie jogurtu naturalnego i świeżych ziół - tak przygotowany rarytas zachwyci największych przeciwników śledziowych specjałów.
Śledź w roli głównej
Do pokaźnej, jak przystało na główne danie, porcji marynowanych śledzi świetnie nadają się przygotowane na różne sposoby ziemniaki. Możemy przyrządzić je w tradycyjny sposób, np. puree z masłem i ziołami będzie dla śledzi wystarczającym dodatkiem, jeśli jednak chcemy dodać naszemu daniu nieco bardziej eleganckiego charakteru, warto pokusić się na ziemniaki pieczone w mundurkach lub zapieczone ćwiartki w towarzystwie lekko zgrillowanych warzyw (np. cukinii, marchewki czy kalafiora). Sympatykom wszelkich rodzajów kasz polecamy w szczególności kukus - drobne, lekkie ziarna świetnie łączą się z różnymi dodatkami, jak groszek, fasola czy kukurydza - z powodzeniem możemy w takiej formie podawać ją jako dodatek do śledzi.
Dobrze zamarynowane śledzie stanowią pyszną potrawę. Z czego zatem przygotować zaprawę, która w połączeniu z rybą da oryginalny smak? Oczywiście najpowszechniej znane są marynaty tworzone na bazie octu, soli i oleju, jednak aby wydobyć głębie ich smaku warto zainwestować czas i stworzyć pyszny sos nieco wcześniej, by śledzie mogły poleżeć w jego towarzystwie przynajmniej jeden dzień. Strzałem w dziesiątkę na świątecznym stole będzie śledź marynowany w jogurtowej marynacie z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy z oliwek - smak będzie z pewnością intensywny, ale gwarantujemy, że zachwyci wszystkich gości. Kulinarnym hitem ostatnich lat jest również zielone lub czerwone pesto - dlaczego nie zamarynować nim śledzi?
Przepis na domowe pesto jest prosty - podsmażone orzeszki pinii (pinii z powodzeniem możemy zastąpić orzechami włoskimi lub nerkowca) wkładamy do moździerza wraz ze świeżymi listkami bazylii, posiekanym ząbkiem czosnku i szczyptą startego sera dojrzewającego (np. grana padano). Całość ucieramy (jeśli nie mamy moździerza możemy skorzystać z blendera), dodajemy sól i pieprz do smaku oraz niezbyt dużo oliwy z oliwek (dla nadania mu odpowiedniej konsystencji). Ułożone w szklanym naczyniu śledzie zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.
Na przystawkę
Najszybsze, ale nie mniej starannie przygotowane rarytasy na bazie śledzia, które nigdy się nie nudzą? Oczywiście rybne przystawki, których przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu, za to świetnie sprawdzą się na imprezach ze szwedzkim stołem lub podczas wigilijnej kolacji. Pomysłów jest mnóstwo! Śledziowe roladki w ziołach z jajkiem i papryką to klasyka, a dla bardziej wytrawnych podniebień proponujemy drobno krojone kawałki matiasów podawane w małych porcjach z rukolą i suszonymi pomidorami. Wartym spróbowania przepisem będzie awokado nadziewane pastą śledziową na bazie musztardy - wystarczy wymieszać majonez z musztardą, posiekaną cebulą i pietruszką, opcjonalnie możemy dodać drobno pokrojone gotowane jajko. Z awokado wydrążyć miąższ, zagnieść i zmieszać z pastą. Pozostałości po owocu mogą posłużyć nam jako salaterki do przygotowanej przystawki.
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.