Kuchnia azjatycka od wieków czerpie z bogactwa morza, a jednym z najczęściej wykorzystywanych w niej składników są algi wakame. Te jadalne wodorosty stanowią ważny element diety w Japonii i Korei, a obecnie coraz częściej trafiają także na europejskie stoły.
Wakame mają delikatny smak z lekką nutą słodyczy i charakterystyczną, sprężystą konsystencję. Dzięki temu dobrze sprawdzają się zarówno w daniach ciepłych, jak i zimnych. Ich dodatkowym atutem jest wysoka wartość odżywcza i duża uniwersalność. Jak jeść algi wakame i dlaczego warto wdrożyć je do swojego jadłospisu? Poznaj ich najważniejsze właściwości i kilka pomysłów na potrawy z ich dodatkiem.

Algi wakame – co to takiego?
Algi wakame – co to takiego? Otóż są to jadalne glony morskie z gatunku Undaria pinnatifida, należące do grupy brunatnic. Ich naturalnym środowiskiem są wody wokół Japonii, Korei i Chin, jednak obecnie uprawia się je w różnych częściach świata. Można rozpoznać je m.in. po oliwkowym kolorze i lekko śliskiej strukturze. Najczęściej sprzedawane są w formie suszonej, którą wystarczy namoczyć w wodzie, aby odzyskały swoją objętość i sprężystość. Ich smak jest dość łagodny i delikatnie słodki.
Czy algi wakame są zdrowe?
Zastanawiasz się, czy algi wakame są zdrowe? Odpowiedź brzmi tak – a ich liczne prozdrowotne właściwości to zasługa dużej różnorodności składników odżywczych. W ich wnętrzu można znaleźć rozmaite witaminy i minerały, w tym jod, magnez, wapń, miedź, kwas foliowy oraz witaminy A, E i C. Dopełnieniem całości są kwasy omega-3.
Jakie korzyści twojemu organizmowi może przynieść jedzenie alg wakame? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Badania wykazały na przykład, że mogą one przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Ponadto, według obserwacji na modelu zwierzęcym, mogą one poprawić profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi.
O wdrożeniu alg wakame do swojego jadłospisu powinny pomyśleć także osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ ich regularne spożywanie może prowadzić do obniżenia stężenia cukru we krwi. Na uwagę zasługuje również ich potencjał przeciwnowotworowy – w niektórych analizach naukowych zahamowały one wzrost komórek raka nerki, piersi i jelita grubego.
Jak jeść algi wakame?
Jak jeść algi wakame? Możliwości jest naprawdę wiele, ponieważ – wbrew pozorom – wyróżniają się one dużą uniwersalnością. Glony te mają delikatny smak i sprężystą konsystencję, dzięki czemu łatwo wkomponować je w różne dania – i to zarówno te wywodzące się z kuchni azjatyckiej, jak i europejskiej. Poniżej znajdziesz kilka przykładów potraw, w których możesz je uwzględnić.
Zupa miso z wakame
Jest to najbardziej klasyczna opcja na zastosowania wakame. Po namoczeniu algi dodaje się do bulionu miso z tofu i szczypiorkiem. Nadają one zupie charakterystycznego „morskiego” smaku i sprawiają, że jest ona lekka i jednocześnie sycąca.
Sałatka z wakame i sezamem
Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na sałatkę, możesz połączyć namoczone algi z octem ryżowym, sosem sojowym i ziarnami sezamu. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się one jako dodatek do obiadu.
Stir-fry z warzywami i wakame
Algi to idealny dodatek do dań typu stir-fry, zwłaszcza takich na bazie makaronu ryżowego oraz warzyw, np. papryki, marchewki i edamame. Należy jednak pamiętać o tym, aby zawsze dodawać je do potrawy pod koniec smażenia.
Zupa krem z wakame
Planujesz zrobić bardziej europejski przysmak? W takim razie dobrym pomysłem będzie przyrządzenie pożywnej zupy krem z dyni lub marchewki. Algi nadadzą jej ciekawego posmaku, nie zmieniając przy tym jej przyjemnej kremowej konsystencji.
Źródła: wylecz.to, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Monika Zysk
Zobacz także:
Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?
Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania