Najlepsze przepisy na ogórki

Popularne potrawy kuchni azjatyckiej. Przepisy jak z najlepszej orientalnej restauracji

Nie bez powodu kuchnia orientalna zyskała ogromne rzesze fanów na całym świecie. Nie dość, że jest niezwykle smaczna i zdrowa, to jeszcze zachwyca swoją różnorodnością. Jak przygotować popularne potrawy kuchni azjatyckiej, żeby nie odbiegały od tych serwowanych w Azji?

Najlepsze dania kuchni azjatyckiej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kuchnia azjatycka to pojęcie nawiązujące do kulinarnych specjałów kilku krajów, w tym Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Każdą z nich łączą liczne podobieństwa, choć nie brakuje również różnic, zwłaszcza w sposobie przygotowywania dań. Jakie składniki królują w tamtejszych stronach i w jakiej formie wprowadzić je do swojego menu? Sprawdź, jak przyrządzić popularne potrawy kuchni azjatyckiej i wyczaruj je samodzielnie w domu! 

 Sprawdź także: Smaczne i nadzwyczaj zdrowe. Jakie właściwości mają orzechy pili?

Kuchnia azjatycka – charakterystyka  

Kuchnia azjatycka jest bardzo kolorowa i zróżnicowana. Łączy się w niej wszystkie możliwe smaki, tj. kwaśny, słodki, gorzki, słony oraz ostry. Podstawę dań stanowią m.in. świeże warzywa, ryż, owoce morza, mięso, soja, trawa cytrynowa, chili, imbir, ocet ryżowy i wiele innych aromatycznych dodatków. Jakie dania i produkty – w zależności od kraju – dominują w kuchni azjatyckiej? Charakterystykę poszczególnych z nich znajdziesz poniżej! 

Chiny 

Pierożki, makarony, chleby gotowane na parze (północ), ryby, owoce morza, mięsa duszone w sosie (wschód), smażony ryż z warzywami (południe), intensywne, ostre przyprawy (zachód). Wybrane dania kuchni chińskiej: sajgonki, pierożki wonton, kaczka po pekińsku, kurczak gong bao.  

Japonia 

Ryby, owoce morza, wodorosty, ryż, zupy, buliony, niektóre rodzaje mięs. Wybrane dania kuchni japońskiej: sushi, ramen, miso-shiru, onigiri (nadziewane kulki ryżowe), dango (kluski z mąki ryżowej), soba (makaron gryczany), daifuku (ciasto ryżowe ze słodkim nadzieniem).  

Tajlandia 

Trawa cytrynowa, limonka, mleczko kokosowe, galangal, imbir, kafir, chili, tofu, ryż, owoce morza. Wybrane dania kuchni tajskiej: tom yam (zupa krewetkowa), nam pla (sos rybny), bami (makaron z mięsem, warzywami i krewetkami), mu pat prio wan (słodko-kwaśna wieprzowina). 

Wietnam 

Ryż, makaron, papier ryżowy, trawa cytrynowa, limonka, orzeszki ziemne, sos rybny, sojowy i ostrygowy, krewetki, ryby, kafir, galangal, imbir, mięso. Wybrane dania kuchni wietnamskiej: pho (rosół z makaronem i dodatkami), banh goi (pierożki z mięsem), bagietki banh (warzywa, mięso, jajka, przyprawy).  

Kuchnia azjatycka – przepisy  

Masz ochotę na smaczną i aromatyczną potrawę kuchni azjatyckiej? Przepisy na orientalne przekąski są tak liczne, że trudno zdecydować się na jedną z nich. Poznaj kilka najciekawszych opcji i wybierz swoją ulubioną – znajdziesz tutaj coś zarówno w wersji dla mięsożerców, jak i wegetarian!  

Łosoś w sosie teriyaki

 Łosoś w sosie teriyaki Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łosoś w sosie teriyaki to idealny przysmak nie tylko dla fanów ryb. Aby go przygotować, musisz zaopatrzyć się w limonkę, syrop klonowy, imbir, czosnek, chili, ziarna sezamu, sos teriyaki, olej sezamowy oraz filety z łososia. Z wyżej wymienionych komponentów zrób marynatę, a następnie gęsty sos, którym polejesz grillowaną rybę. Na koniec oprósz ją prażonymi ziarnami sezamu i podawaj ze szparagami, brokułami lub ryżem.  

Kaczka po pekińsku  

Kaczka po pekińsku to bardzo popularna potrawa kuchni azjatyckiej. Jej tuszę naciera się aromatycznymi przyprawami, zwłaszcza czosnkiem i imbirem. Kolejny etap to polanie jej glazurą przyrządzoną m.in. z miodu oraz sosu sojowego i ostrygowego. Inne niezbędne elementy receptury to imbir, szalotka oraz kalarepa. Warzywa zazwyczaj smaży się i dusi, a kaczkę piecze w piekarniku. Po obróbce termicznej można pokroić ją na kawałki i zaserwować z plackami mandaryńskimi.  

Tofu birmańskie 

Tofu birmańskie – w przeciwieństwie do tego tradycyjnego – nie powstaje z soi, a z ciecierzycy. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki z ciecierzycy, kurkumy, soli oraz wody. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest zagotowanie w rondelku wody z solą i kurkumą. Następnie należy dodać mąkę wymieszaną z wodą i kontynuować gotowanie do momentu, aż utworzy się gęsta masa. Kolejnym etapem jest przełożenie jej do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawienie do lodówki – tofu powinno stężeć po ok. dwóch godzinach.  

Pad Thai

 Pad Thai Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W zestawieniu popularnych potraw kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć oczywiście pad thai. Jest to danie kuchni tajskiej bazujące na wielu różnych składnikach. Jego podstawą jest makaron ryżowy oraz warzywa – ponadto można dorzucić do niego tofu, krewetki, kurczaka, wieprzowinę, orzeszki zimne, sos rybny, miąższ z tamaryndowca, cukier palmowy oraz mięso kraba lub ośmiornicy. Przysmak ten oryginalnie przyrządzany jest w woku i podawany z ćwiartkami cytryny.  

Sajgonki

 Sajgonki Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sajgonki to kluczowy element kuchni azjatyckiej. Przepisy na tę przekąskę są bardzo liczne i różnią się od siebie w zależności od kraju, a nawet konkretnych regionów. W ich skład wchodzi papier ryżowy oraz warzywne, mięsne lub krewetkowe nadzienie. Spożywa się je zarówno na ciepło, jak i na zimno, najczęściej w towarzystwie sosów, np. nuoc cham. Czego potrzebujesz do przygotowania sajgonek? Na twojej zakupowej liście powinny znaleźć się suszone grzyby mun, mięso mielone (wołowina, wieprzowina), makaron ryżowy, świeży imbir, sos rybny i sojowy, czosnek, marchew, cebula, natka pietruszki, olej oraz papier ryżowy.  

Kurczak po wietnamsku

 Kurczak po wietnamsku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kurczak po wietnamsku to idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku. Wyczarujesz go z takich produktów jak cebula, papryka, imbir, miód, skrobia ziemniaczana, szczypiorek, olej słonecznikowy i sezamowy, sos sojowy i ostrygowy, pieprz oraz filety z kurczaka. Mięso należy pokroić i posmażyć w woku, a następnie poddusić je z mieszanką wyżej wymienionych sosów, oleju sezamowego oraz miodu. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.  

Krewetki po tajsku 

Jakie inne popularne potrawy kuchni azjatyckiej przychodzą ci do głowy, gdy myślisz o Chinach, Wietnamie czy Tajlandii? Wśród nich z pewnością znajdują się krewetki po tajsku! Ich kluczowym elementem jest marynata, w skład której wchodzi imbir, szalotka, posiekana papryczka chili, sos rybny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Natrzyj krewetki powstałą miksturą i wstaw je do lodówki na ok. 60 minut. Po godzinie podsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu – doskonałym wyborem będzie rafinowany olej kokosowy.  

Krewetki z makaronem ryżowym

 Krewetki z makaronem ryżowym Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesteś fanem owoców morza i chcesz popróbować ich w różnych kombinacjach? Zatem postaw na krewetki z makaronem ryżowym! Do zaserwowania azjatyckiego specjału w tej wersji przyda ci się papryczka chili, sos sojowy, natka pietruszki, czosnek, czerwona papryka, sól, makaron ryżowy oraz krewetki królewskie. Danie należy smażyć na dużym ogniu, najlepiej na patelni typu wok.  

Zupa miso

 Zupa miso Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa miso to tradycyjny japoński przysmak, który powstaje z bulionu dashi oraz miso, czyli sfermentowanej pasty sojowej. Inne niezbędne komponenty to glony wakame, szczypiorek oraz sos sojowy. Niektóre przepisy uwzględniają także grzyby mun i shitake, sezam, cebulę dymkę oraz makaron soba. Jeśli planujesz zrobić zupę w podstawowej wersji, zacznij od zagotowania wody z bulionem dashi i suszonymi glonami. Następnie dorzuć do niej pastę miso i wymieszaj. Pod koniec obróbki termicznej dodaj sos sojowy i posiekany szczypiorek. Gotowe.



Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »

Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Groszek cukrowy

Nie lubię oleistych dań, więc podaję prosty sposób na groszek cukrowy bez sma...

Odsłon: 64

15 min
2
30 min
4
Sałatki sałatka brokułowa z jajkiem

Łatwa,szybka sałatka z gotowanego brokuła i jajek na twardo, w sam raz na let...

Odsłon: 108

30 min
4
Zupy Sytocha z podwarszawskiego Urzecza

Jakby komuś było zimno, to polecam mega rozgrzewającą "zupę". Żartowałem ofko...

Odsłon: 147

15 min
2
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

9
Informacje Sanepid ostrzega: nie jedz tego mięsa. Wykryto w nim bakterie salmonelli i coli

Niebezpieczne bakterie znalazły się w partii tatara wołowego. Uruchomiono procedury usunięcia rzeczonych towarów ze sklepów. Główny Inspektorat Sa...

2
Informacje Sałatki z pomidorkami koktajlowymi. Proste, pyszne i aromatyczne

Pomidorki koktajlowe to pyszny dodatek do wielu dań i bomba witaminowa, po którą warto regularnie sięgać. Świetnie sprawdzą się one solo i w rozmai...

6
Informacje Sałatki z ogórków na zimę. Top 11 najlepszych przepisów do słoików

Trwa sezon na ogórki, to najlepszy moment, aby zabrać się za przygotowanie przetworów na zimę. Jeśli skończyłeś już zaprawiać te w wersji kiszonej...

2