Spis treści:
Kuchnia azjatycka to pojęcie nawiązujące do kulinarnych specjałów kilku krajów, w tym Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Każdą z nich łączą liczne podobieństwa, choć nie brakuje również różnic, zwłaszcza w sposobie przygotowywania dań. Jakie składniki królują w tamtejszych stronach i w jakiej formie wprowadzić je do swojego menu? Sprawdź, jak przyrządzić popularne potrawy kuchni azjatyckiej i wyczaruj je samodzielnie w domu!
Sprawdź także: Smaczne i nadzwyczaj zdrowe. Jakie właściwości mają orzechy pili?
Kuchnia azjatycka – charakterystyka
Kuchnia azjatycka jest bardzo kolorowa i zróżnicowana. Łączy się w niej wszystkie możliwe smaki, tj. kwaśny, słodki, gorzki, słony oraz ostry. Podstawę dań stanowią m.in. świeże warzywa, ryż, owoce morza, mięso, soja, trawa cytrynowa, chili, imbir, ocet ryżowy i wiele innych aromatycznych dodatków. Jakie dania i produkty – w zależności od kraju – dominują w kuchni azjatyckiej? Charakterystykę poszczególnych z nich znajdziesz poniżej!
Chiny
Pierożki, makarony, chleby gotowane na parze (północ), ryby, owoce morza, mięsa duszone w sosie (wschód), smażony ryż z warzywami (południe), intensywne, ostre przyprawy (zachód). Wybrane dania kuchni chińskiej: sajgonki, pierożki wonton, kaczka po pekińsku, kurczak gong bao.
Japonia
Ryby, owoce morza, wodorosty, ryż, zupy, buliony, niektóre rodzaje mięs. Wybrane dania kuchni japońskiej: sushi, ramen, miso-shiru, onigiri (nadziewane kulki ryżowe), dango (kluski z mąki ryżowej), soba (makaron gryczany), daifuku (ciasto ryżowe ze słodkim nadzieniem).
Tajlandia
Trawa cytrynowa, limonka, mleczko kokosowe, galangal, imbir, kafir, chili, tofu, ryż, owoce morza. Wybrane dania kuchni tajskiej: tom yam (zupa krewetkowa), nam pla (sos rybny), bami (makaron z mięsem, warzywami i krewetkami), mu pat prio wan (słodko-kwaśna wieprzowina).
Wietnam
Ryż, makaron, papier ryżowy, trawa cytrynowa, limonka, orzeszki ziemne, sos rybny, sojowy i ostrygowy, krewetki, ryby, kafir, galangal, imbir, mięso. Wybrane dania kuchni wietnamskiej: pho (rosół z makaronem i dodatkami), banh goi (pierożki z mięsem), bagietki banh (warzywa, mięso, jajka, przyprawy).
Kuchnia azjatycka – przepisy
Masz ochotę na smaczną i aromatyczną potrawę kuchni azjatyckiej? Przepisy na orientalne przekąski są tak liczne, że trudno zdecydować się na jedną z nich. Poznaj kilka najciekawszych opcji i wybierz swoją ulubioną – znajdziesz tutaj coś zarówno w wersji dla mięsożerców, jak i wegetarian!
Łosoś w sosie teriyaki to idealny przysmak nie tylko dla fanów ryb. Aby go przygotować, musisz zaopatrzyć się w limonkę, syrop klonowy, imbir, czosnek, chili, ziarna sezamu, sos teriyaki, olej sezamowy oraz filety z łososia. Z wyżej wymienionych komponentów zrób marynatę, a następnie gęsty sos, którym polejesz grillowaną rybę. Na koniec oprósz ją prażonymi ziarnami sezamu i podawaj ze szparagami, brokułami lub ryżem.
Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińsku to bardzo popularna potrawa kuchni azjatyckiej. Jej tuszę naciera się aromatycznymi przyprawami, zwłaszcza czosnkiem i imbirem. Kolejny etap to polanie jej glazurą przyrządzoną m.in. z miodu oraz sosu sojowego i ostrygowego. Inne niezbędne elementy receptury to imbir, szalotka oraz kalarepa. Warzywa zazwyczaj smaży się i dusi, a kaczkę piecze w piekarniku. Po obróbce termicznej można pokroić ją na kawałki i zaserwować z plackami mandaryńskimi.
Tofu birmańskie
Tofu birmańskie – w przeciwieństwie do tego tradycyjnego – nie powstaje z soi, a z ciecierzycy. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki z ciecierzycy, kurkumy, soli oraz wody. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest zagotowanie w rondelku wody z solą i kurkumą. Następnie należy dodać mąkę wymieszaną z wodą i kontynuować gotowanie do momentu, aż utworzy się gęsta masa. Kolejnym etapem jest przełożenie jej do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawienie do lodówki – tofu powinno stężeć po ok. dwóch godzinach.
W zestawieniu popularnych potraw kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć oczywiście pad thai. Jest to danie kuchni tajskiej bazujące na wielu różnych składnikach. Jego podstawą jest makaron ryżowy oraz warzywa – ponadto można dorzucić do niego tofu, krewetki, kurczaka, wieprzowinę, orzeszki zimne, sos rybny, miąższ z tamaryndowca, cukier palmowy oraz mięso kraba lub ośmiornicy. Przysmak ten oryginalnie przyrządzany jest w woku i podawany z ćwiartkami cytryny.
Sajgonki to kluczowy element kuchni azjatyckiej. Przepisy na tę przekąskę są bardzo liczne i różnią się od siebie w zależności od kraju, a nawet konkretnych regionów. W ich skład wchodzi papier ryżowy oraz warzywne, mięsne lub krewetkowe nadzienie. Spożywa się je zarówno na ciepło, jak i na zimno, najczęściej w towarzystwie sosów, np. nuoc cham. Czego potrzebujesz do przygotowania sajgonek? Na twojej zakupowej liście powinny znaleźć się suszone grzyby mun, mięso mielone (wołowina, wieprzowina), makaron ryżowy, świeży imbir, sos rybny i sojowy, czosnek, marchew, cebula, natka pietruszki, olej oraz papier ryżowy.
Kurczak po wietnamsku to idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku. Wyczarujesz go z takich produktów jak cebula, papryka, imbir, miód, skrobia ziemniaczana, szczypiorek, olej słonecznikowy i sezamowy, sos sojowy i ostrygowy, pieprz oraz filety z kurczaka. Mięso należy pokroić i posmażyć w woku, a następnie poddusić je z mieszanką wyżej wymienionych sosów, oleju sezamowego oraz miodu. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Krewetki po tajsku
Jakie inne popularne potrawy kuchni azjatyckiej przychodzą ci do głowy, gdy myślisz o Chinach, Wietnamie czy Tajlandii? Wśród nich z pewnością znajdują się krewetki po tajsku! Ich kluczowym elementem jest marynata, w skład której wchodzi imbir, szalotka, posiekana papryczka chili, sos rybny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Natrzyj krewetki powstałą miksturą i wstaw je do lodówki na ok. 60 minut. Po godzinie podsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu – doskonałym wyborem będzie rafinowany olej kokosowy.
Jesteś fanem owoców morza i chcesz popróbować ich w różnych kombinacjach? Zatem postaw na krewetki z makaronem ryżowym! Do zaserwowania azjatyckiego specjału w tej wersji przyda ci się papryczka chili, sos sojowy, natka pietruszki, czosnek, czerwona papryka, sól, makaron ryżowy oraz krewetki królewskie. Danie należy smażyć na dużym ogniu, najlepiej na patelni typu wok.
Zupa miso to tradycyjny japoński przysmak, który powstaje z bulionu dashi oraz miso, czyli sfermentowanej pasty sojowej. Inne niezbędne komponenty to glony wakame, szczypiorek oraz sos sojowy. Niektóre przepisy uwzględniają także grzyby mun i shitake, sezam, cebulę dymkę oraz makaron soba. Jeśli planujesz zrobić zupę w podstawowej wersji, zacznij od zagotowania wody z bulionem dashi i suszonymi glonami. Następnie dorzuć do niej pastę miso i wymieszaj. Pod koniec obróbki termicznej dodaj sos sojowy i posiekany szczypiorek. Gotowe.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło