Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Ramen
  • Zupy
  • Przepis na

Ramen

19.05.2025 Odsłon: 12889
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ramen to japońska zupa na bazie mięsnego rosołu, z dodatkiem specjalnego makaronu, od którego potrawa zyskała swoją nazwę. W Japonii danie to stało się popularne po II wojnie światowej, a obecnie jest już niemal kultowe. Do Polski trafiło początkowo w formie azjatyckich zup instant, a dziś serwowane jest w najlepszych restauracjach w wersji slow food. Z czego składa się ramen? Nie istnieje jeden przepis na ramen. Ugotować go można z dodatkiem rozmaitych składników, na bazie różnych wywarów. Niezależnie od rodzaju wywaru nieodłącznym składnikiem ramenu jest pszenny makaron, który swój wyjątkowy smak i zwartą konsystencję zawdzięcza temu, że powstaje z dodatkiem alkalicznej wody mineralnej. Taki makaron można przygotować samodzielnie, ale ponieważ gotowanie japońskiej zupy jest i tak czasochłonne, można posiłkować się dobrej jakości produktem z delikatesów orientalnych, do których i tak musisz się wybrać, by nabyć pozostałe, trudno dostępne w polskich sklepach składniki. Jak jeść ramen? Ramen podaje się bardzo gorący – w przeciwnym razie zaczyna w nim tężeć tłuszcz, co wpływa niekorzystnie zarówno na smak, jak i teksturę potrawy. Esencjonalną zupę serwuje się w miskach. Można spożywać ją łyżką i pomagać sobie pałeczkami przy jedzeniu dodatków. Potrawa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też rozgrzewająca i wysokoenergetyczna. Zawiera sporo cennych dla zdrowia związków, które wpływają korzystnie m.in. na układ odpornościowy i krwiotwórczy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62868

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15844

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5928

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2584

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2447

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 289

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62868

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15844

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5928

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2584

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2447

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 289

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Ramen
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Składniki na 1 porcję ramenu:
  • około 300 ml bulionu
  • makaron Sapporo (wedle uznania)
  • 60-70 mg miso tare
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść menmy (marynowanych pędów bambusa) skropionej octem ryżowym
  • garść posiekanego szczypioru
  • garść wakame (suszonych wodorostów)
  • plastry chashu (wedle uznania)
  • plaster narutomaki (japońskiego „ciasteczka” rybnego)
  • kawałek płata glonu nori
  • 1 łyżka oleju sezamowego z chili
  • 1 jajko
Składniki na bulion:
  • 1 korpus z kurczaka
  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 500 g kości wieprzowych
  • 3-4 cm kłącza imbiru
  • 2 suszone grzyby shiitake
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • woda
Składniki na chashu (duszony boczek):
  • 1 kg surowego boczku
  • 3 ząbki główki czosnku
  • 2-3 cm kłącza imbiru
  • 125 ml ciemnego sosu sojowego
  • 75 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml sake
  • 50 ml mirinu
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • olej ryżowy (do smażenia)
Składniki na miso tare (pastę sojową):
  • 200 g jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka neri goma (pasty sezamowej)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2-3 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • cukier (do smaku)
Składniki na marynowane jajka:
  • 4 jajka
  • 30 ml wody
  • 15 ml sake
  • 60 ml płynnego miodu
  • 80 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm kłącza imbiru
  • po 1 łyżeczce soli i octu (do gotowania jajek)
Sposób przygotowania:
1

Podstawę dobrego ramenu stanowi wywar, którego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne. Kości trzeba długo gotować, by wydobyć z nich pożądany smak i uzyskać bulion o gęstej konsystencji. Opłucz mięso i kości na wywar. Ułóż na dnie garnka i zalej zimną wodą – powinno jej być dwa razy tyle, co mięsa i kości. Zagotuj wodę i zmniejsz moc palnika do minimum. Zamieszaj zawartość garnka i usuń starannie wszystkie szumowiny, które wypłyną na powierzchnię wody. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 5-6 godzin. Na około godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka pokrojony w plastry imbir, grzyby shiitake, przekrojoną na pół cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotowy bulion przecedź i odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Następnie schłodź go w lodówce i zbierz zastygły na powierzchni tłuszcz – wykorzystaj go do innych celów.

2

Przygotuj chashu. W rondlu lub garnku z grubym dnem (nie za dużym, ale takim, by zmieścił się boczek) połącz mirin, sake, wodę i cukier. Zagotuj. Do gotującej się zalewy dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir i posiekany czosnek. Wlej oba sosy sojowe i ponownie podgrzej całość do wrzenia. Zdejmij z palnika i odstaw zalewę na około godzinę. W tym czasie nadaj mięsu kształt, wiążąc je sznurkiem wędliniarskim. Włóż boczek do garnka. Jeśli zalewa nie zakrywa go w pełni, dolej nieco wody. Doprowadź zalewę do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Usuń szumowiny. Duś mięso do miękkości (potrwa to około 2-3 godziny). Pozostaw w zalewie do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowane chashu pokrój w plastry (przygotuj tyle porcji, ile misek ramenu – resztę boczku możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce). Sos nadaje się do ponownego wykorzystania.

3

Przygotuj miso tare. Zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki na miso tare i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj trochę cukru.

4

Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj je na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i octu. Od razu schłodź w zimnej wodzie. Posiekaj drobno szalotkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej obrane ze skorupek jajka. Odstaw je (w temperaturze pokojowej) na około 12 godzin. Przed dodaniem do ramenu przekrój na pół.

5

Czas na „złożenie” miski zupy. Z przygotowanych samodzielnie komponentów przygotujesz około 4 porcje ramenu. Wszystkie dodatki muszą być co najmniej w temperaturze pokojowej. Mięso podgrzej w piekarniku lub obsmaż krótko na patelni. Namocz wakame i ugotuj makaron Sapporo zgodnie z opisem na opakowaniach obu produktów. Podgrzej odpowiednią ilość bulionu. Na dno ogrzanych misek wlej olej z chili i nałóż porcję miso tare. Wlej do misek gorący bulion i rozprowadź w nim trzepaczką miso tare. Włóż do bulionu porcję makaronu i ułóż na nim wszystkie pozostałe składniki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki