Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ramen to japońska zupa na bazie mięsnego rosołu, z dodatkiem specjalnego makaronu, od którego potrawa zyskała swoją nazwę. W Japonii danie to stało się popularne po II wojnie światowej, a obecnie jest już niemal kultowe. Do Polski trafiło początkowo w formie azjatyckich zup instant, a dziś serwowane jest w najlepszych restauracjach w wersji slow food. Z czego składa się ramen? Nie istnieje jeden przepis na ramen. Ugotować go można z dodatkiem rozmaitych składników, na bazie różnych wywarów. Niezależnie od rodzaju wywaru nieodłącznym składnikiem ramenu jest pszenny makaron, który swój wyjątkowy smak i zwartą konsystencję zawdzięcza temu, że powstaje z dodatkiem alkalicznej wody mineralnej. Taki makaron można przygotować samodzielnie, ale ponieważ gotowanie japońskiej zupy jest i tak czasochłonne, można posiłkować się dobrej jakości produktem z delikatesów orientalnych, do których i tak musisz się wybrać, by nabyć pozostałe, trudno dostępne w polskich sklepach składniki. Jak jeść ramen? Ramen podaje się bardzo gorący – w przeciwnym razie zaczyna w nim tężeć tłuszcz, co wpływa niekorzystnie zarówno na smak, jak i teksturę potrawy. Esencjonalną zupę serwuje się w miskach. Można spożywać ją łyżką i pomagać sobie pałeczkami przy jedzeniu dodatków. Potrawa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też rozgrzewająca i wysokoenergetyczna. Zawiera sporo cennych dla zdrowia związków, które wpływają korzystnie m.in. na układ odpornościowy i krwiotwórczy.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22252
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 103
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 126
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 272
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22252
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 103
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 126
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 272
Składniki
Podstawę dobrego ramenu stanowi wywar, którego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne. Kości trzeba długo gotować, by wydobyć z nich pożądany smak i uzyskać bulion o gęstej konsystencji. Opłucz mięso i kości na wywar. Ułóż na dnie garnka i zalej zimną wodą – powinno jej być dwa razy tyle, co mięsa i kości. Zagotuj wodę i zmniejsz moc palnika do minimum. Zamieszaj zawartość garnka i usuń starannie wszystkie szumowiny, które wypłyną na powierzchnię wody. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 5-6 godzin. Na około godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka pokrojony w plastry imbir, grzyby shiitake, przekrojoną na pół cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotowy bulion przecedź i odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Następnie schłodź go w lodówce i zbierz zastygły na powierzchni tłuszcz – wykorzystaj go do innych celów.
Przygotuj chashu. W rondlu lub garnku z grubym dnem (nie za dużym, ale takim, by zmieścił się boczek) połącz mirin, sake, wodę i cukier. Zagotuj. Do gotującej się zalewy dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir i posiekany czosnek. Wlej oba sosy sojowe i ponownie podgrzej całość do wrzenia. Zdejmij z palnika i odstaw zalewę na około godzinę. W tym czasie nadaj mięsu kształt, wiążąc je sznurkiem wędliniarskim. Włóż boczek do garnka. Jeśli zalewa nie zakrywa go w pełni, dolej nieco wody. Doprowadź zalewę do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Usuń szumowiny. Duś mięso do miękkości (potrwa to około 2-3 godziny). Pozostaw w zalewie do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowane chashu pokrój w plastry (przygotuj tyle porcji, ile misek ramenu – resztę boczku możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce). Sos nadaje się do ponownego wykorzystania.
Przygotuj miso tare. Zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki na miso tare i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj trochę cukru.
Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj je na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i octu. Od razu schłodź w zimnej wodzie. Posiekaj drobno szalotkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej obrane ze skorupek jajka. Odstaw je (w temperaturze pokojowej) na około 12 godzin. Przed dodaniem do ramenu przekrój na pół.
Czas na „złożenie” miski zupy. Z przygotowanych samodzielnie komponentów przygotujesz około 4 porcje ramenu. Wszystkie dodatki muszą być co najmniej w temperaturze pokojowej. Mięso podgrzej w piekarniku lub obsmaż krótko na patelni. Namocz wakame i ugotuj makaron Sapporo zgodnie z opisem na opakowaniach obu produktów. Podgrzej odpowiednią ilość bulionu. Na dno ogrzanych misek wlej olej z chili i nałóż porcję miso tare. Wlej do misek gorący bulion i rozprowadź w nim trzepaczką miso tare. Włóż do bulionu porcję makaronu i ułóż na nim wszystkie pozostałe składniki.