Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Ramen
  • Zupy
  • Przepis na

Ramen

19.05.2025 Odsłon: 12680
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ramen to japońska zupa na bazie mięsnego rosołu, z dodatkiem specjalnego makaronu, od którego potrawa zyskała swoją nazwę. W Japonii danie to stało się popularne po II wojnie światowej, a obecnie jest już niemal kultowe. Do Polski trafiło początkowo w formie azjatyckich zup instant, a dziś serwowane jest w najlepszych restauracjach w wersji slow food. Z czego składa się ramen? Nie istnieje jeden przepis na ramen. Ugotować go można z dodatkiem rozmaitych składników, na bazie różnych wywarów. Niezależnie od rodzaju wywaru nieodłącznym składnikiem ramenu jest pszenny makaron, który swój wyjątkowy smak i zwartą konsystencję zawdzięcza temu, że powstaje z dodatkiem alkalicznej wody mineralnej. Taki makaron można przygotować samodzielnie, ale ponieważ gotowanie japońskiej zupy jest i tak czasochłonne, można posiłkować się dobrej jakości produktem z delikatesów orientalnych, do których i tak musisz się wybrać, by nabyć pozostałe, trudno dostępne w polskich sklepach składniki. Jak jeść ramen? Ramen podaje się bardzo gorący – w przeciwnym razie zaczyna w nim tężeć tłuszcz, co wpływa niekorzystnie zarówno na smak, jak i teksturę potrawy. Esencjonalną zupę serwuje się w miskach. Można spożywać ją łyżką i pomagać sobie pałeczkami przy jedzeniu dodatków. Potrawa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też rozgrzewająca i wysokoenergetyczna. Zawiera sporo cennych dla zdrowia związków, które wpływają korzystnie m.in. na układ odpornościowy i krwiotwórczy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10372

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2732

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8316

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 17664

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1560

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatki Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatka z brokułami i słonecznikiem to połączenie miękkich, gotowanych warzyw...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5503

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10372

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2732

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8316

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 17664

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1560

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatki Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatka z brokułami i słonecznikiem to połączenie miękkich, gotowanych warzyw...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5503

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Ramen
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Składniki na 1 porcję ramenu:
  • około 300 ml bulionu
  • makaron Sapporo (wedle uznania)
  • 60-70 mg miso tare
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść menmy (marynowanych pędów bambusa) skropionej octem ryżowym
  • garść posiekanego szczypioru
  • garść wakame (suszonych wodorostów)
  • plastry chashu (wedle uznania)
  • plaster narutomaki (japońskiego „ciasteczka” rybnego)
  • kawałek płata glonu nori
  • 1 łyżka oleju sezamowego z chili
  • 1 jajko
Składniki na bulion:
  • 1 korpus z kurczaka
  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 500 g kości wieprzowych
  • 3-4 cm kłącza imbiru
  • 2 suszone grzyby shiitake
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • woda
Składniki na chashu (duszony boczek):
  • 1 kg surowego boczku
  • 3 ząbki główki czosnku
  • 2-3 cm kłącza imbiru
  • 125 ml ciemnego sosu sojowego
  • 75 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml sake
  • 50 ml mirinu
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • olej ryżowy (do smażenia)
Składniki na miso tare (pastę sojową):
  • 200 g jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka neri goma (pasty sezamowej)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2-3 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • cukier (do smaku)
Składniki na marynowane jajka:
  • 4 jajka
  • 30 ml wody
  • 15 ml sake
  • 60 ml płynnego miodu
  • 80 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm kłącza imbiru
  • po 1 łyżeczce soli i octu (do gotowania jajek)
Sposób przygotowania:
1

Podstawę dobrego ramenu stanowi wywar, którego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne. Kości trzeba długo gotować, by wydobyć z nich pożądany smak i uzyskać bulion o gęstej konsystencji. Opłucz mięso i kości na wywar. Ułóż na dnie garnka i zalej zimną wodą – powinno jej być dwa razy tyle, co mięsa i kości. Zagotuj wodę i zmniejsz moc palnika do minimum. Zamieszaj zawartość garnka i usuń starannie wszystkie szumowiny, które wypłyną na powierzchnię wody. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 5-6 godzin. Na około godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka pokrojony w plastry imbir, grzyby shiitake, przekrojoną na pół cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotowy bulion przecedź i odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Następnie schłodź go w lodówce i zbierz zastygły na powierzchni tłuszcz – wykorzystaj go do innych celów.

2

Przygotuj chashu. W rondlu lub garnku z grubym dnem (nie za dużym, ale takim, by zmieścił się boczek) połącz mirin, sake, wodę i cukier. Zagotuj. Do gotującej się zalewy dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir i posiekany czosnek. Wlej oba sosy sojowe i ponownie podgrzej całość do wrzenia. Zdejmij z palnika i odstaw zalewę na około godzinę. W tym czasie nadaj mięsu kształt, wiążąc je sznurkiem wędliniarskim. Włóż boczek do garnka. Jeśli zalewa nie zakrywa go w pełni, dolej nieco wody. Doprowadź zalewę do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Usuń szumowiny. Duś mięso do miękkości (potrwa to około 2-3 godziny). Pozostaw w zalewie do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowane chashu pokrój w plastry (przygotuj tyle porcji, ile misek ramenu – resztę boczku możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce). Sos nadaje się do ponownego wykorzystania.

3

Przygotuj miso tare. Zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki na miso tare i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj trochę cukru.

4

Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj je na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i octu. Od razu schłodź w zimnej wodzie. Posiekaj drobno szalotkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej obrane ze skorupek jajka. Odstaw je (w temperaturze pokojowej) na około 12 godzin. Przed dodaniem do ramenu przekrój na pół.

5

Czas na „złożenie” miski zupy. Z przygotowanych samodzielnie komponentów przygotujesz około 4 porcje ramenu. Wszystkie dodatki muszą być co najmniej w temperaturze pokojowej. Mięso podgrzej w piekarniku lub obsmaż krótko na patelni. Namocz wakame i ugotuj makaron Sapporo zgodnie z opisem na opakowaniach obu produktów. Podgrzej odpowiednią ilość bulionu. Na dno ogrzanych misek wlej olej z chili i nałóż porcję miso tare. Wlej do misek gorący bulion i rozprowadź w nim trzepaczką miso tare. Włóż do bulionu porcję makaronu i ułóż na nim wszystkie pozostałe składniki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki