Spis treści:
- Jakie właściwości ma gwiazdnica pospolita?
- Gdzie zbierać gwiazdnicę pospolitą?
- Leczniczy napar z gwiazdnicy pospolitej – przepis
- Gwiazdnica pospolita w kuchni
Gwiazdnica pospolita, znana również jako ptasza mięta, kurzyślep czy muchotrzew, to roślina z rodziny goździkowatych, która bez trudu można spotkać w całej Polsce. Występuje na całym świecie, doskonale czuje się w chłodnym i wilgotnym klimacie. Ma niewielkie, zielone listki, długie, wijące się po podłożu łodygi, oraz drobne, białe kwiaty, może kiełkować nawet w niskich temperaturach.
Co ciekawe można wykorzystywać ją również w kuchni, nadaje się do spożywania na surowo oraz do gotowania, np. do zup lub dań z ryżem, co z chęcią wykorzystują Japończycy. Ponadto gwiazdnica pospolita, dziś nieco zapomniana, dawniej powszechnie wykorzystywana była w medycynie ludowej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma gwiazdnica pospolita, jak ją zbierać oraz jakie dania można z niej zrobić.

Sprawdź także: Syrop z pędów sosny – jak zrobić?
Jakie właściwości ma gwiazdnica pospolita?
Ta niepozorna roślina kryje w sobie moc prozdrowotnych właściwości. W jej składzie znajdują się witaminy C, PP, E oraz witaminy z grupy B, nie brakuje w niej również substancji mineralnych, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, krzemu, wapna czy jodu, a także przeciwutleniaczy, flawonoidów. Zawiera również saponiny, które wykazują działanie przeciwzapalne, przyspieszające spalanie tłuszczów oraz moczopędne. Warto pamiętać jednak, że niektóre z nich mogą być jednak szkodliwe dla organizmu.
Gwiazdnica pospolita poprawia pracę wątroby i nerek, ma działanie detoksykujące. Będzie również pozytywnie wpływała na proces odchudzania, ponieważ ma działanie przyspieszające przemianę materii. Dodatkowo ma korzystny wpływ na układ krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne. Roślina ta ma również dobroczynny wpływ na kondycję skóry, a także zdrowie stawów, przynosząc ulgę w bólach reumatycznych. Będzie również pomocna w przypadku wystąpienia przeziębienia i grypy, ponieważ pomaga łagodzić uporczywy kaszel. Z gwiazdnicy pospolitej można przygotować napar, który jest odpowiedni do picia, jak i stosowania zewnętrznego na skórę, ma właściwości wspomagające gojenie się ran, a także łagodzące owrzodzenia, oparzenia, atopowe zapalenia skóry i egzemę.
Dawniej z gwiazdnicy pospolitej przygotowywano odwary, napary i nalewki, które w domowej apteczce stanowiły skuteczne remedium na krwotoki, kaszel czy gruźlicę. Przypisywano im także działanie moczopędne. Pomagały także na ból i obrzęki.
Gdzie zbierać gwiazdnicę pospolitą?
Roślina ta występuje od kwietnia do października, spotkać można ją na terenach całej Polski. Często w naszych przydomowych ogrodach, traktowana jest jako chwast. Gwiazdnicę pospolitą warto zbierać wiosną i jesienią, zanim rozpocznie się jej kwitnienie. Najlepiej zrywać jedynie młode, zielone, nieuszkodzone listki. Świetnie sprawdzą się do tego nożyczki.
Leczniczy napar z gwiazdnicy pospolitej – przepis
Do przygotowania naparu z gwiazdnicy pospolitej, będziesz potrzebować: jedną łyżkę świeżego ziela gwiazdnicy oraz 250 ml wody. Zacznij od zagotowania wody, następnie w kubku umieść ziele i zalej je wrzątkiem. Przykryj i zostaw na 20 minut. Powstały napar odcedź i pij trzy razy dziennie.
Możesz również przygotować odwar, będziesz potrzebować: dwie łyżki ziela gwiazdnicy pospolitej oraz 250 ml wody. Roślinę wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż do wrzenia po tym czasie odczekaj pięć minut i wyłącz grzanie. Pozostaw miksturę na 10 minut, a następnie przecedź.
Gwiazdnica pospolita w kuchni
Gwiazdnica pospolita doskonale będzie smakować w przeróżnych daniach. Najczęściej wykorzystuje się ją do zup, może stanowić również dodatek do sałatek, koktajli, omletów, jajecznicy, frittaty czy pasztetu. Można także wykorzystać ją podczas przygotowywania farszu do naleśników, tart czy pierogów. Świetnie sprawdzi się w daniach wegetariańskich, np. w kotletach warzywnych czy potraw z ryżem. Roślinę tą można porównać do szpinaku, świetnie sprawdzi się jako jego zamiennik w wielu daniach. Jej smak przypomina nieco groszek o lekkim orzechowym posmaku.
Warto pamiętać, że roślina ta zawiera saponiny, których warto pozbyć się przed spożyciem. Wystarczy poddać ją działaniu wysokiej temperatury, np. ugotować ją w wodzie przez dwie minuty, następnie odcedzić, osuszyć i drobno posiekać.
Zobacz także:
Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »
Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »
Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »