Dania jednogarnkowe

Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak?

Od czasów Azteków do dziś

Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza, nazywana zbożem Indian. Pieczono z niej placki, które często zapiekano z warzywami. Ceniono także fasolę - niezastąpione źródło białka. Aztekowie unikali używania tłuszczy, potrawy pieczono oraz gotowano w wodzie lub sosach. Dziś dania te stanowią unikalną mieszankę pełną różnorodnych składników, wyjątkowych smaków i inspiracji. Nadal ciężko jest ją sobie wyobrazić bez kukurydzy, fasoli czy popularnych placków - tortilli.

 

Meksykanie, dumni ze swojej kuchni, wywalczyli wpisanie jej na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako unikalny wzorzec zachowany w kulturze i sztuce kulinarnej od wieków. Podnoszony jest także postulat powrotu do pierwotnych smaków oraz sprzeciw wobec krzywdzącemu upowszechnieniu. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że tak naprawdę mały odsetek dań reklamowanych jako meksykańskie, ma jakikolwiek związek z tym krajem.

 

Oryginalne smaki

Do prawdziwie meksykańskich smaków możemy zaliczyć salsę - tradycyjny sos przygotowany na bazie pomidorów i chilli. To on, obok kukurydzy z fasolą i ryżem, papryki chilli i pomidorów wchodzi w skład codziennego menu. W typowo meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć też tortilli, która w kraju swojego pochodzenia stanowi popularną przystawkę obiadową. Serwowana daleko poza granicami Meksyku, również w Polsce, quasedilla cieszy się ogromną popularnością.

 

Kuchnia ta jest bogatym źródłem inspiracji i smacznych dodatków. Meksykańskie uczty są świetnym pomysłem zarówno na pożywny obiad, jak i oryginalny poczęstunek w trakcie przyjęcia. Potrawy są proste w przygotowaniu, a produkty dostępne niemal w każdym sklepie. Dwie prawdziwie meksykańskie propozycje znajdziemy w ofercie Develey - tortille oraz nowość - sos Salsa Mexicana, pomogą nam odkryć oryginalny smak Meksyku.


Tortilla z kurczakiem i sosem salsa

Składniki:

- Tortilla Wraps Funtastic Develey
- dwie piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- sałata lodowa
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony
- Sos Salsa Mexicana

 

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami wedle uznania (sól, pieprz, bazylia, oregano), następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek. Kroimy pomidory, ogórka, sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy kukurydzę. Tortille wypełniamy kawałkami mięsa oraz warzywami, całość polewamy do smaku sosem salsa.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 16

60 min
0
30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 221

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 379

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8