Spis treści:
Sezon ślubny trwa w najlepsze. Jakby stresu dla przyszłych par było mało, głos postanowiła zabrać słynna osobowość telewizyjna Magda Gessler. W dosadnych słowach skrytykowała umiejętności Polaków związane z dobieraniem dań na specjalną okazję. Jak zatem wygląda idealne menu weselne według restauratorki?
Sprawdź także: Wprowadził zakaz wstępu dla wegan. Jego restauracja bije rekordy popularności

Magda Gessler krytykuje dania weselne Polaków
W związku z inflacją tzw. talerzyk, czyli opłata za potrawy podawane na weselu jednej osobie, od kilku lat drożeje. Obecnie, w większych miastach, kwoty sięgają ok. 400 - 500 złotych za gościa, wliczając w pakiet: zupę, drugie danie, deser i dwa ciepłe posiłki w ciągu nocy. Nic dziwnego, że przy takich wydatkach parze młodej zależy, by było dużo dobrego i sycącego jedzenia.
Spore poruszenie wywołał więc komentarz Magdy Gessler, która wyjątkowo nisko oceniła dania serwowane gościom podczas polskich wesel. Co szczególnie nie spodobało się kontrowersyjnej restauratorce? W jednym z wywiadów, po prowadzonych warsztatach kulinarnych, oceniła, że najgorzej jest z doborem potraw do sezonu, w którym odbywa się uroczystość.
Idealne menu weselne według Magdy Gessler
W opinii Magdy Gessler w sezonie wiosennym i letnim nie powinno się podawać takich klasyków jak rosół, bigos czy flaczki. Rozgrzewające i mocno sycące potrawy są przeznaczone wyłącznie na okres jesienno-zimowy. Podczas letnich wesel restauratorka sugeruje zamianę tradycyjnego rosołu na lżejszy chłodnik lub sezonową botwinę czy szczawiową.
Skrytykowała także to, że na polskich weselach prawie w ogóle nie podaje się ryb, które są w opinii Magdy Gessler łatwodostępne i stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety.
To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał, tylko mrożone - Gessler krytykowała Polaków w wywiadzie dla Faktu.
Choć pomysł z lżejszym menu weselnym, dostosowanym do sezonu letniego brzmi logicznie, to wielu Polaków nie wyobraża sobie uroczystości - nawet latem - bez rosołu, bigosu, strogonowa czy barszczu z kapuśniaczkiem.
Autorka: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »
Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »