Najlepsze przepisy na ogórki

„Prymitywne instynkty”. Magda Gessler krytykuje jedzenie na polskich weselach

Ustalanie weselnego jadłospisu bywa zmorą dla narzeczonych, którzy marzą tylko o tym, by wszystko zasmakowało gościom. Oliwy do ognia dolała restauratorka Magda Gessler, która oceniła, że Polacy źle dobierają dania pod tę okazję. Jej nieprzychylna opinia spotkała się z żywą reakcją internautów.

Magda Gessler nisko oceniła menu weselne Polaków | Fot. Canva Pro // Fot. Kurnikowski/AKPA

Spis treści:

Sezon ślubny trwa w najlepsze. Jakby stresu dla przyszłych par było mało, głos postanowiła zabrać słynna osobowość telewizyjna Magda Gessler. W dosadnych słowach skrytykowała umiejętności Polaków związane z dobieraniem dań na specjalną okazję. Jak zatem wygląda idealne menu weselne według restauratorki?

Sprawdź także: Wprowadził zakaz wstępu dla wegan. Jego restauracja bije rekordy popularności

Magda Gessler krytykuje dania weselne Polaków

W związku z inflacją tzw. talerzyk, czyli opłata za potrawy podawane na weselu jednej osobie, od kilku lat drożeje. Obecnie, w większych miastach, kwoty sięgają ok. 400 - 500 złotych za gościa, wliczając w pakiet: zupę, drugie danie, deser i dwa ciepłe posiłki w ciągu nocy. Nic dziwnego, że przy takich wydatkach parze młodej zależy, by było dużo dobrego i sycącego jedzenia.

Spore poruszenie wywołał więc komentarz Magdy Gessler, która wyjątkowo nisko oceniła dania serwowane gościom podczas polskich wesel. Co szczególnie nie spodobało się kontrowersyjnej restauratorce? W jednym z wywiadów, po prowadzonych warsztatach kulinarnych, oceniła, że najgorzej jest z doborem potraw do sezonu, w którym odbywa się uroczystość. 

Idealne menu weselne według Magdy Gessler

W opinii Magdy Gessler w sezonie wiosennym i letnim nie powinno się podawać takich klasyków jak rosół, bigos czy flaczki. Rozgrzewające i mocno sycące potrawy są przeznaczone wyłącznie na okres jesienno-zimowy. Podczas letnich wesel restauratorka sugeruje zamianę tradycyjnego rosołu na lżejszy chłodnik lub sezonową botwinę czy szczawiową.  

Skrytykowała także to, że na polskich weselach prawie w ogóle nie podaje się ryb, które są w opinii Magdy Gessler łatwodostępne i stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. 

To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał, tylko mrożone - Gessler krytykowała Polaków w wywiadzie dla Faktu.

Choć pomysł z lżejszym menu weselnym, dostosowanym do sezonu letniego brzmi logicznie, to wielu Polaków nie wyobraża sobie uroczystości - nawet latem - bez rosołu, bigosu, strogonowa czy barszczu z kapuśniaczkiem.

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »

Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »

Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 17

15 min
1
15 min
13
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 188

>60 min
13

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

3
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26