Dania jednogarnkowe

Myślisz, że będąc na diecie możesz całkowicie zapomnieć o wieczornych przekąskach? Nic z tych rzeczy! Oto kilka produktów, których zjedzenie z pewnością nie zaowocuje dodatkowymi kilogramami, wskazywanymi przez wagę.

„Jeśli chcesz schudnąć, nie możesz zjadać żadnych posiłków po 18" - to jeden z tych mitów dietetycznych, które już od dawna pokutują w naszym społeczeństwie. Tymczasem mamy dobrą wiadomość, dla wszystkich osób, którym do tej pory kiszki grały marsza w godzinach wczesno wieczornych - nie musicie się dłużej męczyć.

Wasz organizm nie ucierpi jeśli, po wybiciu godziny 18.00 zjecie cokolwiek. Wręcz przeciwnie - będziecie mieć siłę, aby dalej funkcjonować. Okazuje się bowiem, że 18.00 może być dobrą porą na ostatni posiłek, ale dla osoby, która kładzie się spać w okolicach godziny 20. Tak naprawdę, pora o której zjemy kolację, zależy całkowicie od naszego trybu życia.

Większość dietetyków jest zgodna - wystarczy, że ostatni posiłek zjemy najpóźniej dwie godziny przed położeniem się spać. Nasz organizm zdąży go strawić, a my nie będziemy wystawiać na próbę naszej silnej woli. Warto jednak pamiętać, że wieczorny posiłek nie powinien być zbyt tłusty lub ciężkostrawny. Niestety, golonka i bigos odpadają. Mamy jednak dla was całkiem sporo smacznych propozycji, po które możecie sięgnąć nawet pod koniec dnia.

1. Owsianka

Lekkostrawna, niskokaloryczna, a do tego bardzo smaczna. Czegóż można chcieć więcej? Co prawda, owsiankę najczęściej serwujemy na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się również daniem kolacyjnym. Zawarty w niej błonnik, pobudzi metabolizm, a witaminy i mikroelementy wspomogą pracę całego organizmu.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy na owsiankę. Kliknij!

Ta prosta w przygotowaniu surówka z pewnością zaspokoi niewielki głód, a dodatkowo świetnie się sprawdzi, gdy najdzie was ochota „na coś słodkiego". Naturalne cukry zawarte w marchwi oraz jabłku sprawią, że nie będziecie zmuszeni jej dosładzać białym cukrem. Warto również wiedzieć, że taka surówka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu uczucie sytości utrzyma się na dłużej, a wam nie zagrożą napady wilczego głodu.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy na surówki. Kliknij!

Oczywiście mamy tutaj na myśli pełnoziarniste tosty, które przygotujecie bez dodatku tłuszczu. Posmarujcie je pastą z awokado, a w ten sposób otrzymacie rewelacyjną kolację, dzięki której poradzicie sobie nawet z dużym apetytem. Chyba nie musimy nikomu przypominać, jak pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają tłuszcze roślinne zawarte w awokado? Ponadto, jest to fantastyczne źródło witaminy A, E, C, D oraz kwasu foliowego, niezbędnego zwłaszcza kobietom w ciąży.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy z awokado w roli głównej. Kliknij!

Jeżeli akurat nie jesteście w nastroju by gotować cokolwiek, wystarczy że sięgniecie po paczkę orzechów. To nieocenione źródło wielu substancji odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej. Radzimy jednak unikać orzechów smażonych lub tych w cieście.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy z orzechami w roli głównej. Kliknij!

Macie ochotę schrupać coś podczas wieczornego seansu filmowego? Zapomnijcie o niezdrowych chipsach! Doskonałym rozwiązaniem będą surowe warzywa pokrojone w słupki (możecie wybrać np. marchew, selera naciowego, ogórka lub kalarepę). Jeśli chcecie nadać im nieco więcej smaku, przygotujcie szybki dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Taka przekąska ma niewiele kalorii, a z pewnością zaspokoi wasz apetyt.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy na niskokaloryczne przekąski. Kliknij!

Jeśli potrzebujecie naprawdę szybkiej przekąski, która zaspokoi wasz apetyt, zdecydujcie się na przygotowanie smacznego koktajlu owocowo-warzywnego. Dajcie się ponieść wyobraźni! Zmiksujcie ze sobą banany, jabłka, buraki, szpinak, pomarańcze lub marchewkę. Możliwości są właściwie nieograniczone. Nie bójcie się nawet tych odważnych połączeń, gdyż zazwyczaj okazują się zaskakująco smaczne. Tego rodzaju koktajle to doskonały sposób na dostarczenie do organizmu naprawdę sporej porcji niezbędnych witamin i mikroelementów.


Zobacz też: Sprawdzone przepisy na koktajle. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 202

30 min
3
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 7

30 min
0
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 328

15 min
9
>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1