Przepis Anastazji Stypułkowskiej na "Gruszkowy duet Anastazji"

Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki na spód:

90 g mąki migdałowej
50 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
30 g masła
50 g masła orzechowego
1 żółtko
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Składniki na poncz do gruszek:

1-2 l wody
szklanka cukru
100 ml likieru amaretto
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 małych gruszek
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu tłustego
250 g serka mascarpone
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Solony karmel:

220 g cukru
4 łyżki wody
180 ml kremówki
30 g masła
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Spód: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Formę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piec 10 - 15 minut na złoty kolor.

Poncz: Wodę, cukier, likier i sok z cytryny umieścić w garnuszku, zagotować, dodać obrane gruszki z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10-15 minut. Wyłożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h przed przygotowaniem ciasta. Umieścić oba sery w misce, zmiksować, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do formy i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej.

Karmel: Cukier wrzucić do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i postawić na planik. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszając) kilka minut, aż zmieni kolor na brunatny. Odstawić z palnika, dodać powoli śmietankę, a następnie masło. Wymieszać. Dodać sól, jeszcze ciepłym, ale nie gorącym karmelem polać sernik.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23933

60 min
55
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 452

15 min
17
wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 3551

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

0
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1