Ewa_Gotuje

Przepis na pizzę, w wydaniu jakiego jeszcze nie znacie

Polacy pokochali włoską pizzę. Można śmiało powiedzieć, że to jedno z najczęściej zamawianych dań, ale także często przygotowywanych w domu, bo to idealna potrawa zarówno na spotkanie w większym gronie, jak i rodzinną kolację. Istnieją różne przepisy na ciasto – cienkie, grube, chrupiące, puszyste – każdy miłośnik znajdzie coś dla siebie.

Fot. 123RF/Picsel

Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 lutego) przedstawiamy alternatywne sposoby jej wykonania, które z pewnością Was zaskoczą.

Zdrowa prostota: pizza na spodzie z kalafiora

Ciasto na pizzę to najczęściej kombinacja drożdży, mąki, wody i przypraw. To jednak niejedyna możliwość, aby uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Poznajcie pizzę, której spód wykonany jest ze zmiksowanego kalafiora. Niemożliwe? Spróbujcie sami!
Składniki:
• 500 g kalafiora
• 1 jajko
• 50 g mozzarelli tartej Mlekpol
• pomidory koktajlowe
• świeża bazylia
• ulubione przyprawy do ciasta
Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu
z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.

Wariacja na temat pizzy: gofry à la pizza

Wytrawne gofry w stylu pizzy, czyli połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków. Czy to nie brzmi wspaniale? Propozycja z pewnością zyska uznanie przede wszystkim wśród dzieci.
Składniki:
Ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
• 50 ml oleju rzepakowego
• 2 jajka
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Sos pomidorowy:
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• szczypta cukru
• odrobina wody
• sól
Dodatki:
• 100 g mozzarelli tartej Mlekpol
• 100 g szynki lub salami
• garść zielonych oliwek
Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, dodajemy wodę, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie nabrały wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C i pieczemy około 15 minut.

Wersja na szybko: pizza z patelni

Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Warto spróbować!
Składniki:
Ciasto:
• 140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
• 90 ml letniej wody
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• pół łyżeczki cukru
• 1,5 łyżki oliwy z oliwek
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• duża szczypta soli
Sos pomidorowy:
• 5 łyżek passaty pomidorowej
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• ½ łyżeczki czosnku
• szczypta cukru
• sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
• ser mozzarella tarty Mlekpol
• salami
Przygotowanie: Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 108

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 307

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 2121

30 min
12
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0