Fot. materiały partnera
Ciasto kruche:
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 6 łyżek zimnej wody
- 2 żółtka
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek Golden Delicious
- 150 g cukru brązowego
- ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
- sok z ½ cytryny
- 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową
Kruszonka:
- 80 g masła
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 200 g kropelek z białej czekolady do zapiekania
Ciasto kruche:
Mąkę poszatkować z cukrem oraz zimnym masłem. Dodać wodę i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę 11 cm x 33 cm. Piec przez 10 minut w temperaturze 180℃.
Nadzienie jabłkowe:
Obrać jabłka i pokroić w większą kostkę. Następnie podsmażyć je na patelni, posłodzić cukrem brązowym, dodać kardamon i sok z cytryny. Wlać wódkę i podpalić. Całość smażyć przez kilka minut. Uważać, aby jabłka nie były zbyt miękkie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugniatać widelcem. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180℃.
Kropelki białej czekolady wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut. Wystudzić i poszatkować. Wymieszać czekoladę z kruszonką.
Na kruche ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Całość piec przez 20-25 minut w temperaturze 180℃. Gotowe ciasto posypać kruszonką.