Dania jednogarnkowe

Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu.

Fot. materiały partnera

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek Golden Delicious
  • 150 g cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
  • sok z ½ cytryny
  • 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową

 

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 200 g kropelek z białej czekolady do zapiekania

 

Ciasto kruche:
Mąkę poszatkować z cukrem oraz zimnym masłem. Dodać wodę i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę 11 cm x 33 cm. Piec przez 10 minut w temperaturze 180℃.

Nadzienie jabłkowe:
Obrać jabłka i pokroić w większą kostkę. Następnie podsmażyć je na patelni, posłodzić cukrem brązowym, dodać kardamon i sok z cytryny. Wlać wódkę i podpalić. Całość smażyć przez kilka minut. Uważać, aby jabłka nie były zbyt miękkie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugniatać widelcem. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180℃.
Kropelki białej czekolady wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut. Wystudzić i poszatkować. Wymieszać czekoladę z kruszonką.
Na kruche ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Całość piec przez 20-25 minut w temperaturze 180℃. Gotowe ciasto posypać kruszonką.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 152

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 181

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 100

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2430

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7