Dania jednogarnkowe

Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu.

Fot. materiały partnera

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek Golden Delicious
  • 150 g cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
  • sok z ½ cytryny
  • 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową

 

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 200 g kropelek z białej czekolady do zapiekania

 

Ciasto kruche:
Mąkę poszatkować z cukrem oraz zimnym masłem. Dodać wodę i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę 11 cm x 33 cm. Piec przez 10 minut w temperaturze 180℃.

Nadzienie jabłkowe:
Obrać jabłka i pokroić w większą kostkę. Następnie podsmażyć je na patelni, posłodzić cukrem brązowym, dodać kardamon i sok z cytryny. Wlać wódkę i podpalić. Całość smażyć przez kilka minut. Uważać, aby jabłka nie były zbyt miękkie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugniatać widelcem. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180℃.
Kropelki białej czekolady wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut. Wystudzić i poszatkować. Wymieszać czekoladę z kruszonką.
Na kruche ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Całość piec przez 20-25 minut w temperaturze 180℃. Gotowe ciasto posypać kruszonką.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 44

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 51

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 79

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1083

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2616

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

18
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0