Ananas nie tylko jest smaczny, ale i zdorwy Fot. 123RF/Picsel
100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem.
Lepszy niż aspiryna
Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne, a to dzięki substancji o nazwie bromelina (bromelaina). Jest to tak naprawdę kilka różnych enzymów, które ułatwiają nam trawienie białek. Badania wykazały, że działanie przeciwzapalne bromeliny jest porównywalne z działaniem leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty w aptece. Stosuje się ją przede wszystkim w leczeniu obrzęków, urazów, ran po zabiegach chirurgicznych, ale też przy zapaleniach zatok i problemach z żołądkiem.
Dla osób na diecie
Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.
Jak uprawiać ananasa w domu? Sprawdź!
Wzmacnia odporność i zapobiega zakrzepom
Według badań londyńskich naukowców bromelina pobudza działanie układu odpornościowego, co może oznaczać, że pozwala zwalczać infekcje, także u osób, których odporność jest obniżona.
Naukowcom udało się również potwierdzić, iż zawarta w ananasach promelanina zapobiega sklejaniu się płytek krwi oraz rozpuszcza już istniejące zakrzepy. W ten sposób jesteśmy chronieni przez zawałem serca oraz zakrzepowym zapaleniem żył.
Warto jednak pamiętać, że ananasy z puszki tracą większość swoich cudownych właściwości.
Ananas w kuchni
Ananas nie nadaje się do łączenia z galaretkami i deserami bazującymi na żelatynie. Deser, który powinien zastygnąć, po dodaniu świeżego ananasa pozostanie ciekły. Problem nie pojawi się tylko wtedy, kiedy ananas będzie podgotowany lub upieczony, albo kiedy zastosujemy ananasa z puszki.
Ananas świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do sałatek, pizzy i mięsa. Jeśli poszukujecie pomysłów na wykorzystanie tego owocu, koniecznie skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Hawana - ciasto z ananasem i kokosową bezą
Fot. DziablicaWkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Kokosowy torcik naleśnikowy z ananasem
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Schabowe z żurawiną i ananasem
Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.