Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off Junior - Jednorożce Marysi

Jednorożce to niewątpliwie hit ostatniego roku. Tak ozdobione muffinki, bez wątpienia spodobają się każdej dziewczynce.

Babeczki

2 jaja
⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka startej marchwi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
⅓ szklanki siekanego ananasa z puszki
3 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych
2-3 łyżki mleka

Krem

5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
barwniki spożywcze w żelu lub w płynie: czerwony, niebieski, żółty

Dekoracja

100 g białego lukru plastycznego
20 g czarnego lukru plastycznego
jadalna złota farba

Babeczki

W misce wymieszać jajka, olej, suche składniki i przyprawy. Dodać marchew, orzechy, ananas oraz powidła. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Ciasto przelać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec w 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem maślany

W misce postawionej na garnku z gotującą się wodą zmieszać białka, cukier i sól. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać masę do misy miksera. Ubić na sztywną pianę. Zmienić końcówkę w mikserze na mieszającą i dodawać masło łyżka po łyżce. Mieszać aż do zgęstnienia kremu. Ufarbować barwnikami i przełożyć do rękawa, zostawiając kilka łyżek białej masy w misce.

Dekoracja

Ulepić uszy i rogi z lukru plastycznego. Rogi pomalować na złoto.

Montaż

Na wystudzone babeczki nałożyć szpatułką biały krem, następnie kolorową masą zrobić „grzywę", ułożyć dekoracje z lukru plastycznego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26