Babeczki
2 jaja
⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka startej marchwi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
⅓ szklanki siekanego ananasa z puszki
3 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych
2-3 łyżki mleka
Krem
5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
barwniki spożywcze w żelu lub w płynie: czerwony, niebieski, żółty
Dekoracja
100 g białego lukru plastycznego
20 g czarnego lukru plastycznego
jadalna złota farba
Babeczki
W misce wymieszać jajka, olej, suche składniki i przyprawy. Dodać marchew, orzechy, ananas oraz powidła. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Ciasto przelać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec w 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem maślany
W misce postawionej na garnku z gotującą się wodą zmieszać białka, cukier i sól. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać masę do misy miksera. Ubić na sztywną pianę. Zmienić końcówkę w mikserze na mieszającą i dodawać masło łyżka po łyżce. Mieszać aż do zgęstnienia kremu. Ufarbować barwnikami i przełożyć do rękawa, zostawiając kilka łyżek białej masy w misce.
Dekoracja
Ulepić uszy i rogi z lukru plastycznego. Rogi pomalować na złoto.
Montaż
Na wystudzone babeczki nałożyć szpatułką biały krem, następnie kolorową masą zrobić „grzywę", ułożyć dekoracje z lukru plastycznego.