Grill - temat specjalny

Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w kuchni. Jak zrobić ocet z nasturcji krok po korku i do czego go używać? Podpowiadamy.

Właściwości i działanie octu z nasturcji | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości mają kwiaty z nasturcji? 

Kwiaty nasturcji mają właściwości nie tylko ozdobne, ale i zdrowotne. Wiedziały o tym już nasze prababcie, które wykorzystywały ten kwiat w leczeniu ran, przeziębień i szkorbutu. Miały rację, bo kwiaty nasturcji zawierają izotiocyjanian benzylu oraz mirozynazę, które mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i wirusobójcze. Dzięki temu ta roślina jest zaliczana do naturalnych antybiotyków.  

Kwiaty nasturcji są też źródłem witaminy C, która wpływa na zwiększenie odporności. Działają też jako łagodny i skuteczny środek przeczyszczający, który nie narusza flory bakteryjnej jelit. Zawarty w kwiatach nasturcji olej musztardowy działa antyseptycznie na rany. Osusza je i pomaga pozbyć się ropy.  

Jak zrobić ocet z nasturcji krok po korku 

Kwiaty nasturcji są jadalne i z powodzeniem można dodawać je do sałatek lub ozdabiać nimi inne potrawy. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ocet z nasturcji, w którym właściwości tej rośliny są skondensowane i zakonserwowane. Nie jest on trudny do zrobienia, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką roślinę prosto z własnego ogrodu. Oto przepis na ocet z kwiatów nasturcji:  

Składniki

  • pół litra kwiatów nasturcji; 
  • 0,75 litra wody;  
  • 3 łyżki cukru.  

Przepis: Cukier rozpuść w wodzie, a kwiaty nasturcji wrzuć do litrowego słoika. Zalej je wodą z cukrem, przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i zabezpiecz gumką. Przez dwa tygodnie mieszaj codziennie miksturę. Po tym czasie pozostaw roztwór jeszcze na tydzień bez mieszania. Na powierzchni octu powinien pojawić się kożuch. Ściągnij go i pozwól miksturze dalej fermentować. Po trzech tygodniach możesz przelać ocet do buteleczek.  

Jak pić ocet z nasturcji?  

Ocet z nasturcji jest świetnym sposobem na wzmocnienie odporności. Ma to szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy zbyt wielu źródeł naturalnych witamin. Można go pić codziennie na czczo, rozpuszczając łyżkę octu w szklance letniej wody. W przypadkach infekcji warto pić roztwór octu z letnią wodą do trzech razy dziennie.  

Ocet z nasturcji pity w ten sposób nie tylko wzmocni odporność, ale również pomoże zwalczyć infekcje wirusowe i bakteryjne.  

Do czego stosować ocet nasturcji w kuchni? 

Ocet z nasturcji w kuchni możemy stosować do dressingów sałatkowych, zakwaszać nim sosy lub zupy. Ma on lekko pikantny smak, co dodaje daniom z jego dodatkiem charakteru. Sprawdzi się jako zdrowy zamiennik octu spirytusowego w sosach na ciepło i na zimno, w sałatkach oraz w zupach. Świetnie się też nada jako dodatek do wszelkiego rodzaju galartów oraz do gotowanej kapusty.  

Można też go używać jako dodatek do majonezów, zimnych sosów śmietanowych czy jogurtowo - czosnkowych. Nada im ciekawego posmaku. Ocet z nasturcji własnego wyrobu zachowuje świeżość do pół roku, a przechowywany w lodówce - rok. Warto więc szybko korzystać z jego wyjątkowych właściwości. Zapewni nam odporność przez całą zimę.  

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 119

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1