Najlepsze przepisy na ogórki

Resoraki Julci

Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Biszkopt

4 jaja
szczypta soli
200 g drobnego cukru - może być cukier puder
2 łyżeczki kakao
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Krem

600 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody

Dżem

½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)
½ opakowania cukru żelującego
3-4 łyżki cukru

Dekoracje

masa cukrowa w kolorach: czerwona, czarna, biała, niebieska, zielona, żółta
mazaki cukrowe spożywcze różne kolory

Poncz

50 ml soku z czarnej lub czerwonej porzeczki (w zależności od tego, który z owoców wybierzemy)
50 ml wody

Polewa

100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany 30%
½ szklanki mleka

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Podczas ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre, dodając cztery łyżki zimnej wody. Biszkopt piec w 180°C przez 40-45 minut (sprawdzać ciasto patyczkiem). Po upieczeniu rzucić nim o blat.

Krem

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder do smaku oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mieszać szybko do wystygnięcia. Dodać do pozostałej bitej śmietany, zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki.

Poncz

Wymieszać sok z wodą.

Dżem

Owoce oczyścić z szypułek, dodać do garnka. Wsypać pół opakowania cukru żelującego. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie gotować trzy minuty. Dodać 3-4 łyżki cukru do smaku, tak by nie było ani za kwaśne, ani za słodkie. Gotować jeszcze siedem minut, ciągle mieszając.

Dekoracje

Z masy cukrowej ulepić auta, ozdobić mazakami.

Polewa

W kąpieli wodnej połączyć składniki - gorzką czekoladę, śmietanę 30% oraz pół szklanki mleka.

Montaż

Z chłodnego biszkoptu wyciąć sześć kółek. Nasączyć ponczem. Włożyć po jednym kółku do trzech pucharków. Dodać cienką warstwę dżemu, bitą śmietanę i drugą warstwę ciasta. Oblać polewą i włożyć do lodówki. Gdy polewa zastygnie, ozdobić wcześniej odłożoną bitą śmietaną oraz autami z masy cukrowej.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 602

15 min
5
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 467

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3