Najlepsze przepisy na ogórki

Restaurant Week w krakowskiej restauracji Well Done

Największy polski festiwal restauracyjny trwa! W dniach od 18 do 30 kwietnia możecie odwiedzić najlepsze restauracje w Polsce, zjeść przystawkę, danie główne i deser w znakomite festiwalowej cenie 49 zł.

Festiwal Restaurant Week właśnie się rozpoczął, a my jako redakcja serwisu Smaker.pl mieliśmy okazję przedpremierowo przetestować menu w jednej z krakowskich restauracji - Well Done, która mieści się na Kazimierzu przy ulicy Mostowej 2.

Well Done to znakomite miejsce do spotkań ze znajomymi, panuje tutaj luźna i przyjazna atmosfera. Można wpaść na piwo i przekąski, szybki lunch lub steka z antrykotu - gwarantujemy, że każdy z gości znajdzie w karcie coś dla siebie.

W ramach festiwalu restauracja przygotowała dwa rodzaje menu. Przystawką w wersji pierwszej był fantastycznie przygotowany pieczony batat z lekko pikantną salsą z kalifornijskich śliwek oraz wędzonej papryki chipotles, okruszony chipsami z bekonu i kozim serem. W wersji drugiej puszysty, wytrawny muffin jajeczny ze słodką dynią, szpinakiem oraz ricottą podawany z genialnym sosem z palonego masła i orzechów pecan. Obie przystawki smakowały rewelacyjnie, na tyle, że spokojnie mogłyby zagościć w menu restauracji na stałe.

W ramach dania głównego podano nam klasyczną, amerykańską kanapkę z wolno pieczonymi, pikantnymi żeberkami, ananasowym sosem bbq i domowymi piklami z marchewki, kalafiora, czerwonej cebuli oraz ogórków. Żeberka zostały przygotowane idealnie, były miękkie i soczyste - każdy amator mięsnych dań powinien spróbować kanapki.

W ramach drugiego menu zaserwowano południowe tacos z kalmarami, salsą z kiwi-jalapeno, cytrusową czerwoną kapustą oraz odrobiną jogurtu.

Na deser nie mogło zabraknąć czegoś, co kojarzy się nam z Ameryką - milkshake'a z aktualnie bardzo popularnym u nas solonym karmelem, precelkami oraz słodkim popcornem. W wersji drugiej można było spróbować vanilla ice strawberry shortcakes, czyli podawane w pucharku kruszone herbatniki, ze słodkim sosem truskawkowym i gałką lodów waniliowych, przyozdobione bitą śmietaną.

Warto wspomnieć również, że w ramach czekadełka, w restauracji podaje się smaczny popcorn, a obsługa jest niezwykle miła i sympatyczna. Jeśli zatem macie ochotę na smaczną kolację, koniecznie wybierzcie się do Well Done, na pewno zachwycą was przystawki, kanapka i desery. Po takiej uczcie z restauracji wyjdziecie najedzeni i w dobrych humorach.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24989

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1888

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 121

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26