Składniki:
4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego
8-12 młodych ziemniaków
1 cebula
100 g marynowanych buraczków
200 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm.
2. Młode ziemniaki ugotować i pokrajać w plasterki.
3. Cebulę pokrajać w krążki
4. Buraczki odsączyć z zalewy i pokrajać w kostkę, o boku ok. 1 cm.
5. Składniki sałatki fantazyjnie ułożyć na talerzach, doprawić solą i pieprzem. Udekorować piórkami koperku.
6. Śmietanę dekoracyjnie wylać na boki talerza.
7. Podawać z ciemnym pieczywem
Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczywo
Chleb z melasą trzcinową
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
4
Dania główne
Pierś kurczaka z kaszą i warzywami
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1258
6
Zupy
Zupa o smaku musaki
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
Odsłon: 191
5
Przekąski
Kotlety z cieciorki i gotowanych warzyw
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 483
7
REKLAMA