Dania jednogarnkowe

Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser.

Fot. 123RF/Picsel

Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku!

Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18 miesięcy. Charakteryzuje się kruchością i dużą ziarnistością. Im straszy, tym bardziej pikantny w smaku. Straty znakomicie pasuje do makaronów np. carbonary. Może służyć również do przygotowania serowych sosów.

Grana Padano leżakuje krócej niż Parmigiano - zaledwie od 9 do 15 miesięcy. Ponieważ w procesie produkcji tego sera niekiedy używa się mleka pochodzącego od krów żywionych kiszonkami, koniecznie jest użycie konserwantów. Dojrzały ser ma wyrazisty smak, nieco młodszy jest subtelny i bardzo łagodny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw zapiekanych, w których smak sera nie powinien być dominujący.

Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.

Nie tylko włoskie sery

Oprócz włoskich, twardych serów na rynku możemy znaleźć także dojrzewający, wytwarzany na Litwie przysmak o nazwie Dziugas. Długość leżakowania - od 12 do nawet 48 miesięcy - wpływa na jego smak i teksturę.

Odpowiednio dobrana odmiana sera Dziugas potrafi znakomicie wzmocnić smak i aromat przygotowywanej potrawy - działa niczym najlepsza przyprawa!

Ser, który dojrzewał 12 miesięcy ma delikatny smak. Można wyczuć w nim lekko pikantne, owocowe nuty. Dzięki temu sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pizzy, zapiekanek i tostów, ale także śmiało można wzbogacić nim desery np. suflety.

Do czego dodać 18 miesięczny ser? Ma nieco pikantny smak, w którym wyczujemy suszone owoce. Najlepiej będzie komponować się będzie z pierogami, kurczakiem i szlachetną jagnięciną.

Dwuletni ser charakteryzuje się ostrym, zdecydowanym smakiem, dlatego warto go połączyć ze słodkimi dżemami.

Dziugas dojrzewający przez 36 miesięcy ma ostry i cierpki smak, który trochę przypomina owoce. Śmiało dodaj go do owocowej sałatki wykonanej z gruszek, melona i fig. To połączenie idealnie sprawdzi się w ciepłe dni.

48 miesięczny ser o niskiej wilgotności z małymi kryształkami soli na powierzchni to produkt iście luksusowy. Jest wyrafinowany i pikantny w smaku. Idealnym towarzystwem dla niego jest dobre wino i suszone owoce. Słowem, 46 miesięczny Dziugas to element obowiązkowy eleganckiej kolacji, rodzinnego przyjęcia czy romantycznej randki.

Sery najwyższej jakości

Jeśli chcesz użyć sera w roli przyprawy do dań, pamiętaj o jednej, ważnej kwestii - ser musi być najwyższej jakości. Smakosze polecają wspomniane wcześniej sery Parmigiano, Grana Padano, Dziugas, czy wszystkim dobrze znaną Goudę. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć pewność, że twoja potrawa posmakuje wszystkim bliskim, ale także dostarczysz organizmowi wartościowych składników odżywczych. Po ser Dziugas śmiało sięgać mogą wegetarianie, ponieważ do jego produkcji używa się wyłącznie podpuszczki mikrobiologicznej.

Eleganckie święta

Eleganckie święta w formacie pdf

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 14

15 min
0
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 11

>60 min
0
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 915

15 min
3
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 21

>60 min
0
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2546

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0