Najlepsze przepisy na ogórki

Ser - nie tylko przekąska

Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser.

Fot. 123RF/Picsel

Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku!

Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18 miesięcy. Charakteryzuje się kruchością i dużą ziarnistością. Im straszy, tym bardziej pikantny w smaku. Straty znakomicie pasuje do makaronów np. carbonary. Może służyć również do przygotowania serowych sosów.

Grana Padano leżakuje krócej niż Parmigiano - zaledwie od 9 do 15 miesięcy. Ponieważ w procesie produkcji tego sera niekiedy używa się mleka pochodzącego od krów żywionych kiszonkami, koniecznie jest użycie konserwantów. Dojrzały ser ma wyrazisty smak, nieco młodszy jest subtelny i bardzo łagodny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw zapiekanych, w których smak sera nie powinien być dominujący.

Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.

Nie tylko włoskie sery

Oprócz włoskich, twardych serów na rynku możemy znaleźć także dojrzewający, wytwarzany na Litwie przysmak o nazwie Dziugas. Długość leżakowania - od 12 do nawet 48 miesięcy - wpływa na jego smak i teksturę.

Odpowiednio dobrana odmiana sera Dziugas potrafi znakomicie wzmocnić smak i aromat przygotowywanej potrawy - działa niczym najlepsza przyprawa!

Ser, który dojrzewał 12 miesięcy ma delikatny smak. Można wyczuć w nim lekko pikantne, owocowe nuty. Dzięki temu sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pizzy, zapiekanek i tostów, ale także śmiało można wzbogacić nim desery np. suflety.

Do czego dodać 18 miesięczny ser? Ma nieco pikantny smak, w którym wyczujemy suszone owoce. Najlepiej będzie komponować się będzie z pierogami, kurczakiem i szlachetną jagnięciną.

Dwuletni ser charakteryzuje się ostrym, zdecydowanym smakiem, dlatego warto go połączyć ze słodkimi dżemami.

Dziugas dojrzewający przez 36 miesięcy ma ostry i cierpki smak, który trochę przypomina owoce. Śmiało dodaj go do owocowej sałatki wykonanej z gruszek, melona i fig. To połączenie idealnie sprawdzi się w ciepłe dni.

48 miesięczny ser o niskiej wilgotności z małymi kryształkami soli na powierzchni to produkt iście luksusowy. Jest wyrafinowany i pikantny w smaku. Idealnym towarzystwem dla niego jest dobre wino i suszone owoce. Słowem, 46 miesięczny Dziugas to element obowiązkowy eleganckiej kolacji, rodzinnego przyjęcia czy romantycznej randki.

Sery najwyższej jakości

Jeśli chcesz użyć sera w roli przyprawy do dań, pamiętaj o jednej, ważnej kwestii - ser musi być najwyższej jakości. Smakosze polecają wspomniane wcześniej sery Parmigiano, Grana Padano, Dziugas, czy wszystkim dobrze znaną Goudę. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć pewność, że twoja potrawa posmakuje wszystkim bliskim, ale także dostarczysz organizmowi wartościowych składników odżywczych. Po ser Dziugas śmiało sięgać mogą wegetarianie, ponieważ do jego produkcji używa się wyłącznie podpuszczki mikrobiologicznej.

Eleganckie święta

Eleganckie święta w formacie pdf

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1096

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 954

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 73

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26