Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ser - nie tylko przekąska

Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser.

Fot. 123RF/Picsel

Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku!

Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18 miesięcy. Charakteryzuje się kruchością i dużą ziarnistością. Im straszy, tym bardziej pikantny w smaku. Straty znakomicie pasuje do makaronów np. carbonary. Może służyć również do przygotowania serowych sosów.

Grana Padano leżakuje krócej niż Parmigiano - zaledwie od 9 do 15 miesięcy. Ponieważ w procesie produkcji tego sera niekiedy używa się mleka pochodzącego od krów żywionych kiszonkami, koniecznie jest użycie konserwantów. Dojrzały ser ma wyrazisty smak, nieco młodszy jest subtelny i bardzo łagodny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw zapiekanych, w których smak sera nie powinien być dominujący.

Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.

Nie tylko włoskie sery

Oprócz włoskich, twardych serów na rynku możemy znaleźć także dojrzewający, wytwarzany na Litwie przysmak o nazwie Dziugas. Długość leżakowania - od 12 do nawet 48 miesięcy - wpływa na jego smak i teksturę.

Odpowiednio dobrana odmiana sera Dziugas potrafi znakomicie wzmocnić smak i aromat przygotowywanej potrawy - działa niczym najlepsza przyprawa!

Ser, który dojrzewał 12 miesięcy ma delikatny smak. Można wyczuć w nim lekko pikantne, owocowe nuty. Dzięki temu sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pizzy, zapiekanek i tostów, ale także śmiało można wzbogacić nim desery np. suflety.

Do czego dodać 18 miesięczny ser? Ma nieco pikantny smak, w którym wyczujemy suszone owoce. Najlepiej będzie komponować się będzie z pierogami, kurczakiem i szlachetną jagnięciną.

Dwuletni ser charakteryzuje się ostrym, zdecydowanym smakiem, dlatego warto go połączyć ze słodkimi dżemami.

Dziugas dojrzewający przez 36 miesięcy ma ostry i cierpki smak, który trochę przypomina owoce. Śmiało dodaj go do owocowej sałatki wykonanej z gruszek, melona i fig. To połączenie idealnie sprawdzi się w ciepłe dni.

48 miesięczny ser o niskiej wilgotności z małymi kryształkami soli na powierzchni to produkt iście luksusowy. Jest wyrafinowany i pikantny w smaku. Idealnym towarzystwem dla niego jest dobre wino i suszone owoce. Słowem, 46 miesięczny Dziugas to element obowiązkowy eleganckiej kolacji, rodzinnego przyjęcia czy romantycznej randki.

Sery najwyższej jakości

Jeśli chcesz użyć sera w roli przyprawy do dań, pamiętaj o jednej, ważnej kwestii - ser musi być najwyższej jakości. Smakosze polecają wspomniane wcześniej sery Parmigiano, Grana Padano, Dziugas, czy wszystkim dobrze znaną Goudę. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć pewność, że twoja potrawa posmakuje wszystkim bliskim, ale także dostarczysz organizmowi wartościowych składników odżywczych. Po ser Dziugas śmiało sięgać mogą wegetarianie, ponieważ do jego produkcji używa się wyłącznie podpuszczki mikrobiologicznej.

Eleganckie święta

Eleganckie święta w formacie pdf

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody tiramisu. Bez jajek.

Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...

Odsłon: 2260

15 min
8
Przetwory Cukinia jak marynowane grzybki.

Marynowane grzybki to jedna z najbardziej lubianych i popularnych przekąsek,...

Odsłon: 1038

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0