Fot. 123RF/Picsel
Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami.
Naleśnik jest prostym i lubianym daniem dla bliskich, które uciszy grymasy i zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów. Jego przygotowanie nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, może też angażować dzieci i być kreatywną zabawą dla całej rodziny. Podstawowe ciasto można ukręcić z kilku prostych składników i wypełnić na dziesiątki smakowitych sposobów. Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu MasterChef, zainspirowany bogactwem sezonowych warzyw i owoców, razem z Tefal otwiera „Sezon na naleśnika". Z tej okazji dzieli się z nami specjalnie przygotowanymi przepisami, które lubi najbardziej. Spróbuj - tak smakuje lato!
Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli
NALEŚNIKI:
- 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 3 JAJKA
- 2 SZKLANKI MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
- MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
- 10 SZPARAGÓW
- 150 G BOCZKU WĘDZONEGO
- 50 G ZIELONYCH OLIWEK
- NATKA PIETRUSZKI
- 100 ML MAJONEZU
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami
NALEŚNIKI:
- 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 3 JAJKA
- 2,5 SZKLANKI MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
- 3 ŁYŻKI KAKAO
- MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
- 2 PUSZKI CZERWONEJ FASOLI
- 4 ŁYŻKI SYROPU KLONOWEGO
- GARŚĆ POSIEKANEJ MIĘTY
- TRUSKAWKI
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.
2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.
4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.
Na słodko czy na słono, z Tefal możesz smażyć idealne naleśniki na okrągło!
Źródło:materiały prasowe