Fot. 123RF/Picsel
O rabarbarze słów kilka!
Rabarbar należy do roślin rdestowatych i obejmuje około 60 gatunków występujących w subtropikalnej i umiarkowanej Azji. Ma charakterystyczne duże i długie liście oraz grube ogonki liściowe. W Polsce rabarbar jest uważany za warzywo, a najpopularniejszym gatunkiem tej rośliny jest rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. Rabarbar jest źródłem wielu witamin: C, E i A, a spożywając go, dostarczysz spore ilości fosforu i potasu. Chcesz wyregulować procesy trawienne, masz cerę trądzikową, a może szukasz zdrowej przekąski? Skuś się na czerwony lub różowy rabarbar! Sezon na rabarbary zaczyna się na przełomie kwietnia/maja i trwa do połowy czerwca, zatem warto się spieszyć!

Lemoniada z rabarbaru
Do wykonania lemoniady przygotuj 2,5 l wody, 3-4 łodygi rabarbaru, 3 łyżki miodu, 3 cytryny, lód i miętę. Wlej wodę do garnka i dodaj do niej pokrojone kostki rabarbaru. Całość gotuj 5 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie ugotowany rabarbar rozgnieć widelcem. Wywar pozostaw do ostygnięcia. Dodaj do niego miód, sok z cytryny i wstaw do lodówki na 30 minut. Lemoniadę podaj z lodem, plasterkami cytryny, miętą oraz odrobiną roztartego wcześniej rabarbaru.
Kompot z rabarbaru
Przygotuj 4 średnie łodygi rabarbaru, 2 l wody i 100 g cukru. Łodygę pokrój na małe kawałki do 2 cm grubości i przenieś do garnka o pojemności 2 l wody. Zasyp je cukrem i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Gdy kompot przestygnie, przecedź wywar przez sitko. Tym sposobem otrzymałeś kompot z mocną esencją rabarbarową. Dodaj do niego drugi litr wody i gotowe! Wedle uznania podawaj z gorącą lub schłodzoną wodą.
Konfitura z rabarbaru i nutką pomarańczy
Do wykonania konfitury na 2-3 słoiki potrzebujesz: 800 g rabarbaru po obcięciu końcówek, 3 pomarańcze i 160 g cukru brązowego. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o szerokości 1 cm. Z pomarańczy zetrzyj skórkę na tarce oraz wyciśnij z nich sok. Warzywo, skórkę, sok i cukier smaż na patelce na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Potrwa to do 1 godziny. Następnie gotującą się konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Duży garnek wyłóż ścierką kuchenną, włóż do niego dobrze zakręcone słoiki i zalej gorącą wodą do ¾ wysokości słoików. Gotuj 15 min i gotowe!
Naleśniki rabarbarowe
Przygotuj zwyczajne naleśniki z mleka, mąki i jajek. Potrzebne będzie także 500 g pęczka rabarbaru, sok z pomarańczy, daktyle i cukier brązowy. Rabarbar umyj, utnij twarde końce i pokrój na drobne kawałki. Daktyle wypestkuj i pokrój też na drobno. Rabarbar wrzuć na patelnię, wsyp 50 g cukru i wlej sok z pomarańczy. Całość zagotuj i duś do miękkości. Dodaj daktyle i gotuj je przez chwilę, aby odparować nadmiar płynu. Jeśli uzyskasz konsystencję konfitury, posmaruj nią naleśniki i zalej syropem klonowym.
Ciasta, ciasteczka i desery!
Rabarbar jest częstym składnikiem wielu ciast. Kruchego, jogurtowego, a nawet drożdżowego! Niezależnie, na jaki wypiek się zdecydujesz, rabarbar musisz odpowiednio przygotować.
Do ciasta kruchego:
Umyj rabarbar, obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć go na patelnię z cukrem, mieszaj i smaż, aż zmięknie. Uzyskany syrop możesz użyć do herbaty lub do ciasta. Możesz też podduszony i ostudzony rabarbar wymieszać z odrobiną mączki ziemniaczanej. Gęsta, kleista masa sprawdzi się na kruchym cieście jak tarta.
Do ciasta drożdżowego:
Umyty rabarbar, pokrój na drobne kawałki i ułóż na wierzchu ciasta lub wymieszaj z masą. Pamiętaj, że rabarbar jest kwaśnym warzywem, dlatego obowiązkowo posyp górę ciasta słodką posypką lub kruszonką wykonaną z zimnego masła, cukru i mąki pszennej. Od Ciebie zależy, w jaki sposób wykorzystasz rabarbar. Skorzystaj ze ściągawki przepisowej, w której główną rolę gra właśnie rabarbar! Szukasz niskich cen na blachy i blaszki? Znajdziesz je w sklepie Fabryka Form.
Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. paolineczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie