Fot. 123RF/Picsel
Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji.
Zapewne wszyscy wiedzą, że sekret wybornego smaku naleśników tkwi w proporcjach.
A te są zaskakująco proste: dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka i dwa jajka. Oto cały sekret, dzięki któremu zawsze wychodzą idealne.
Warto również wiedzieć, że jeśli do ciasta na naleśniki dodamy odrobinę roztopionego masła, będziemy mogli smażyć je na suchej patelni. Odrobina gazowanej wody sprawi, że nasze placki będą wyjątkowo puszyste.
Myślisz, że o naleśnikach wiesz już wszystko? Jesteśmy przekonani, że możemy cię jeszcze zaskoczyć.
Okazuje się bowiem, że naleśniki nie muszą być nudne. Możesz zaserwować je na tysiąc sposobów, dzięki czemu bez większego wysiłku będziesz mógł codziennie zaskakiwać swoją rodzinę. Nie wiesz jak? Oto propozycje naszych użytkowników na wspaniały obiad z naleśnikami w roli głównej.
1. Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)
Fot. szefowa-kuchni na Smaker.pl
Podstawowy przepis na naleśniki, którego można używać do przygotowania wytrawnych oraz słodkich placków. Dzięki dodatkowi gazowanej wody stają się bardziej puszyste. Wlanie oleju do ciasta sprawia, że naleśniki nie nasiąkają dużą ilością tłuszczu podczas smażenia.
Fot. cocoblame na Smaker.pl
Takie tęczowe naleśniki można podać na przyjęciu dla dzieci, będą nimi zachwycone. Pamiętaj, że do ich przygotowania możesz użyć naturalnych barwników spożywczych, które bez problemu znajdziesz w hipermarketach.
Fot. Maupeczka na Smaker.pl
Oryginalny pomysł na przekąskę, którą można zaserwować podczas wspólnego oglądania meczu lub spotkania ze znajomymi. Dodatek piwa sprawia, że naleśniki stają się bardziej puszyste i nabierają ciekawego aromatu.
Fot. izaa_a na Smaker.pl
Istna gratka dla amatorów kokosowych przysmaków. Dodanie do ciasta wiórków i intensywnego w smaku mleczka kokosowego nadaje wspaniały słodki smak. Naleśniki, dla zrównoważenia smaków, najlepiej podawać z lekko cierpką marmoladą lub dżemem.
Fot. Stene na Smaker.pl
Połączenie serka mascarpone z orzeszkami ziemnymi i masłem orzechowym zachwyci każdego łasucha. Bardzo smaczna i sycąca propozycja.
Fot. elajana na Smaker.pl
Naleśniki w wersji wytrawnej ze szpinakiem. Znakomita propozycja dla osób, które nie przepadają za słodką wersją placków. Dzięki dodaniu do ciasta szpinaku, naleśniki nabierają pięknego, zielonego koloru. Nadzienie w tym daniu można zastąpić np. wędzonym łososiem.
Fot. justa_kitchen na Smaker.pl
Naleśniki z pełnoziarnistej mąki, nadziewane chudym twarogiem z dodatkiem szpinaku i kurczaka. Propozycja dla osób, które starają się liczyć spożywanye kalorie. Danie jest przepyszne i do tego fit.