Im wcześniej zaczniemy planować wielkanocne menu, tym lepiej. Tym bardziej że w dzisiejszych czasach przykładamy dużą wagę do dwóch kwestii, które jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu nie były aż tak ważne. Chodzi o marnowanie żywności oraz oszczędzanie. Świąteczna sałatka musi więc być nie tylko smaczna, zdrowa i pomysłowa, ale i wpisująca się we współczesne trendy. Innymi słowy, coraz częściej chcemy dań, które łagodnie obejdą się z naszymi portfelami oraz odpowiedzą na podejście zero waste.
Oto trzy propozycje sałatek, które z pewnością w całości znikną ze stołów, a ich przygotowanie nie będzie wiązało się ze sporym wydatkiem.
Sałatka z szynką, ananasem, kukurydzą i selerem
A może by tak zaskoczyć najbliższych i w Wielkanoc zaserwować im sałatkę z pewnym nietypowym składnikiem? W tej roli świetnie sprawdzi się ananas! Tym bardziej, że sałatkę z szynką, ananasem, kukurydzą i selerem przygotujemy dosłownie w kilka minut.
Składniki:
- 150-200 g majonezu
- 20 dag sera żółtego
- Cztery jajka
- Puszka ananasów
- Opakowanie szynki sokołowskiej kruchej w plastrach
- Puszka kukurydzy konserwowej
- Słoik selera konserwowego
Zaczynamy od odsączenia z zalewy selera, kukurydzy i ananasa. Następnie wszystkie składniki kroimy na drobne kawałki i wsypujemy do miski. Ugotowane na twardo jajka obieramy i również kroimy. Podobnie postępujemy z plastrami szynki Sokołów. Ser ścieramy na tarce o możliwie najgrubszych „oczkach”. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Sałatka brokułowa z boczkiem
Sałatka brokułowa z boczkiem to doskonały przykład na to, że sałatka może być jednocześnie zdrowa i smaczna. Za właściwości zdrowotne odpowiadają brokuły, które są niskokaloryczne i bogate w mnóstwo cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Natomiast jeśli chodzi o smak – to w dużej mierze kwestia wędzonego boczku. Będzie on jeszcze lepiej smakował, jeśli sięgniemy po uznany produkt, jak powstający z wysokiej jakości mięsa boczek wędzony Sokołów.
Składniki:
- Dwa-trzy brokuły
- Opakowanie sera feta
- Puszka kukurydzy
- 2 opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów
- Pięć jajek
- Majonez, sól i pieprz
Wskazówka: do sałatki warto dodać boczek wędzony możliwie najlepszej jakości /fot. Martyna Taras FILMSEE
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, obrania i pokrojenia w drobne kawałki. Następnie zabieramy się za brokuły, które również gotujemy – na półtwardo w delikatnie posłodzonym i posolonym wrzątku. Po skończeniu kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej i suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dodajemy pokrojony w kostki ser feta. Wsypujemy kukurydzę oraz boczek, całość mieszamy z majonezem i doprawiamy.
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką to danie, które ma sporą przewagę nad innymi sałatkami: jej przyrządzenie nie wymaga właściwie żadnych przygotowań. Dlaczego? Ponieważ wszystkie niezbędne składniki z pewnością znajdziemy w naszej lodówce. Nie ma więc potrzeby tracenia czasu na zakupy i wydawanie dodatkowych pieniędzy. Czego dokładnie potrzebujemy?
Składniki:
- 200-250 g makaronu
- Dwa jajka
- 100 g żółtego sera
- Opakowanie szynki sokołowskiej kruchej w plastrach
- 2-3 łyżki majonezu
- Przyprawy: sól i pieprz
Zaczynamy od ugotowania makaronu według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zalewamy zimną wodą i mieszamy – inaczej makaron może się posklejać, a tego chcemy uniknąć. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kosteczki i wkładamy do miski. W tym przepisie kluczowe znaczenie ma jakość szynki, dlatego warto sięgnąć po produkt z wysokiej półki – takie kupimy w sklepach marki Sokołów i Gzella na terenie całego kraju. Kolejnym krokiem jest dodanie majonezu, kukurydzy oraz przypraw, czyli soli i pieprzu. Na koniec starannie mieszamy.
PS, czyli jemy oczami!
Dodatkowa inspiracja? Podawaj sałatki w przezroczystym naczyniu. Liczy się nie tylko smak, ale również wygląd.