Spis treści:
- Jak wygląda greckie śniadanie?
- Jakie właściwości zdrowotne ma greckie śniadanie?
- Jak przygotować greckie śniadanie?
Czy będąc na wakacjach w Grecji, kiedykolwiek widziałeś w menu lokalnej cukierni, piekarni czy restauracji obfite śniadania? Grecy za nimi nie przepadają, wybierając szybkie i proste w przyrządzeniu posiłki. Jak wygląda greckie śniadanie i jak je przygotować w domowym zaciszu? To nic skomplikowanego.
Sprawdź także: Przetwory gospodyń z Nebraski. Zupełnie nowy sposób na pomidory
Jak wygląda greckie śniadanie?
Typowy grecki dzień rozpoczyna się od aromatycznej kawy i czegoś lekkiego do przegryzienia. Grecy, podobnie jak społeczność innych śródziemnomorskich krajów, nie przepadają za obfitymi i pełnowartościowymi śniadaniami. Wszystko za sprawą gorącego klimatu - nie są oni w stanie na czczo w upałach jeść gorących, smażonych potraw, jak np. jajecznica czy jajka sadzone z bekonem. Często wiodą też nocny tryb życia - zdecydowanie bardziej celebrują obiady i kolacje, wracają do domów późno w nocy i rano zwyczajnie nie są jeszcze głodni.
W takim razie jak wygląda greckie śniadanie? Lokalni mieszkańcy, jeśli w ogóle sięgają po coś do jedzenia, lubią rozpoczynać dzień od czegoś słodkiego i nieobciążającego. W wersji podstawowej na talerzu musi znaleźć się jogurt grecki, miód i orzechy. Posiłek można również przygotować na słono, wykorzystując świeże pieczywo, oliwki i sery - takie połączenie smaków jest jednak chętniej wykorzystywane wieczorami.
Z samego rana Grecy chętnie sięgają również po ciasteczka aromatyzowane skórką pomarańczy (paksimadi), ciastka przyrządzone z ciasta filo z budyniowym nadzieniem (bougatsa) lub świeże i suszone owoce. Jeśli mają ochotę na coś słonego, w piekarni kupują tiropitę, czyli sakiewki z ciasta filo z wytrawnym farszem, np. serem feta. Do śniadania najczęściej piją tradycyjną kawę parzoną po grecku, czyli w miedzianym tygielku.
Jakie właściwości zdrowotne ma greckie śniadanie?
Wiesz już, że greckie śniadanie jest lekkie i słodkie. W podstawowej wersji będzie to po prostu jogurt grecki z miodem i orzechami. Trzeba zdać sobie jednak sprawę, że Grecy używają miodu, który jest łatwo dostępny w ich regionie. Będzie to więc miód tymiankowy, jodłowy, kasztanowy czy miód z kwiatów pomarańczy. Podobnie jest z bakaliami - wykorzystaj orzechy włoskie, migdały lub pistacje. Jeśli zależy ci na prawdziwym kulinarnym odwzorowaniu, sięgnij po właśnie te rodzaje produktów.
Słodki i lekki posiłek przygotujesz w kilka chwil i równie szybko spożyjesz. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma greckie śniadanie, złożone z tych trzech podstawowych składników:
- Jogurt grecki - gęsty, mocno kremowy jogurt to skarbnica białka i bakterii probiotycznych. Nie tylko reguluje mikroflorę jelitową, usprawniając perystaltykę jelit, ale też wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, wspiera prawidłową budowę układu kostnego i mięśniowego. Dzięki zawartości witamin i minerałów wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i obniża poziom cukru we krwi.
- Miód, np. tymiankowy - każdy rodzaj miodu naturalnego uznawany jest za naturalny domowy antybiotyk. Miód tymiankowy, ze względu na obecność oleju tymolowego w składzie, wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Chroni przed infekcjami i pomaga zwalczać choroby górnych dróg oddechowych. Produkt łagodzi dolegliwości układu pokarmowego i działa moczopędnie.
- Orzechy, np. włoskie - bakalie są wspaniałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3), witamin i minerałów. Dostarczają organizmowi także silnych antyoksydantów, które opóźniają jego starzenie się, chronią przed nowotworami i przeciwdziałają skutkom stresu oksydacyjnego. Działają korzystnie a mózg i serce. Co więcej, w orzechach znajduje się też błonnik pokarmowy, białko, wapń i witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki odżywcze wpływają pozytywnie m.in. na układ kostny, pokarmowy, trawienny czy nerwowy.
Jak przygotować greckie śniadanie?
Wiedząc, jak wygląda greckie śniadanie, pewnie domyślasz się, że jego przygotowanie ma zająć jak najmniej czasu i wysiłku. Jak przygotować greckie śniadanie? Najpierw weź z lodówki odpowiednie składniki:
Składniki
- większy jogurt grecki,
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich,
- łyżka miodu, np. tymiankowego,
- opcjonalnie owoce (np. brzoskwinia czy jabłko).
Na początku jogurt grecki przełóż do miseczki. Orzechy włoskie obierz i posiekaj tak, aby otrzymać ich dwie kopiate łyżki. Dorzuć bakalie do miski. Dodaj jeszcze łyżkę miodu i wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli czujesz, że to dla ciebie za mało, skrój dodatkowo plasterki brzoskwini lub jabłka.
Źródło: Smaker.pl, lente-magazyn.com, zywienie.medonet.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Tak organizm „woła” o wodę. Objawy, które zwiastują odwodnienie »
Przestań trzeć ziemniaki na placki. Zastąp je tym warzywem »
Genialny sposób na błyskawiczne mycie kurek. Internauci oszaleli z zachwytu »