Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku.
W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję - od przystawki do deseru.
„Podsuwamy w tej książce gotowe przepisy na szczyptę romantyzmu (Romantyczna kolacja), rodzinnej atmosfery (Obiad rodzinny), zasilenia intelektualnego (Lunchbox), wybicia z nudy (Kanapki inaczej), dobrego początku (Śniadania), odprężenia (Słodkość z piekarnika), podróży (Francuskie inspiracje i Włoska mamma). (...) Zapraszamy do eksperymentowania, jedzenia zróżnicowanego, kolorowego, ciekawego! Nam też nie od razu wyszły jagnięce kotleciki, ale próby i błędy wyeliminowały niektóre dania z menu, a niektóre w zmienionej lepszej formie trafiły do naszej domowej książki kucharskiej jako must eat!" (fragment książki).
A więc mule na początek? Dlaczego nie... Grillowane szparagi zamiast marchewki z groszkiem? Nic prostszego. Tartaletki ze zdrowym (!) kremem czekoladowym? Zawsze! Z Olgą i Agatą - wulkanami energii i optymizmu - odkryjesz radość gotowania, zaoszczędzisz czas oraz nauczysz się, jak łatwo o siebie dbać, ciesząc się znakomitym smakiem.
Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole
Składniki:
- 1 zielona papryka
- biała część pora
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka
- ½ zielonej papryczki pepperoni
- 2 duże dojrzałe awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała szalotka
- ¼ limonki
- ¼ kostki bryndzy
- olej rzepakowy do smażenia
- pół pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę oczyść i wrzuć do wrzątku. Odcedź. Pokrój na trzy części. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak pokrojona fasolka. Paprykę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, po chwili dodaj fasolkę. Białą część pora pokrój w paseczki. Dodaj mniej więcej garść pora do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę, aż warzywa trochę zmiękną, ale pozostaną al dente. Dodaj rozbełtane z solą i pieprzem jajka, zakryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smaż przez 6-8 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.
Guacamole: Dojrzałe awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki.
Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem, rozgnieć tak, by kawałki warzyw były wyczuwalne. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole, całość możesz przyozdobić listkami kolendry.
Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości)
- 3 szalotki
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 owoc grantu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- mała gałązka świeżego rozmarynu
- pęczek zielonych szparagów
- 2 gałązki świeżej mięty
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę. Kotleciki przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem, smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce, by odpoczęły. Na patelnię wrzuć posiekane szalotki, podsmaż przez chwilę; gdy tylko zaczną zmieniać kolor, wlej wino i wymieszaj, odskrobując to, co przywarło do patelni. Dodaj sok i nasiona granatu, ocet balsamiczny, miód i masło, przypraw solą i pieprzem. Trzymaj sos na ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą. Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i grilluj na patelni przez około 6 minut. Powinny być al dente i intensywnie zielone. Pod koniec grillowania posyp je grubą solą morską i posiekaną miętą. Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi.
Źródło: Informacja prasowa