Spis treści:
Szynka gotowana w herbacie wyglądem przypomina tę wędzoną. Do jej przyrządzenia nie trzeba jednak skomplikowanego sprzętu kuchennego ani doświadczenia kulinarnego. Taką domową wędlinę przygotujesz prosto i z łatwo dostępnych składników. Wychodzi niezwykle soczysta i pełna aromatów. Przekonaj się, jak przygotować szynkę do gotowania.
Sprawdź także: Jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie? Wypróbuj metody szefów kuchni
Jak przygotować szynkę do gotowania?
Domowe wędliny to prawdziwy przysmak na co dzień i od święta. Są kruche, pełne smaku i niejednokrotnie zdrowsze od tych sklepowych, bo zrobione z samych naturalnych dodatków. Zanim poznasz przepis na szynkę gotowaną w herbacie, musisz dowiedzieć się, jak wstępnie ją obrobić. Przed zanurzeniem jej w wywarze, musi przejść pewien proces.
Jak przygotować szynkę do gotowania? Będziesz potrzebował kilogram wędliny i około trzech łyżek soli peklowej. Na początku szynkę dokładnie wypłucz pod zimną wodą, dobrze osusz i natrzyj z każdej strony solą peklową. Następnie przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą dobę). Pozostałe etapy rozpocznij dopiero kolejnego dnia.
Szynka gotowana w herbacie - przepis
Taka domowa wędlina jest nie tylko pyszna, ale i soczysta. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnego wyszukanego sprzętu. Wyglądem przypomina szynkę wędzoną, a wszystko za sprawą czarnej herbaty.
Przygotowałeś już wstępnie wędlinę do gotowania. Musisz wiedzieć, że mięso trafi teraz do aromatycznej zalewy. Wywar przyrządzisz z tych składników: wody, czarnej herbaty w torebkach, liści laurowych, ziela angielskiego, soli, czarnego pieprzu, jałowca, czosnku i słodkiej papryki.
Przepis na szynkę gotowaną w herbacie nie jest skomplikowany. Wstępnie zapeklowaną szynkę wypłucz pod bieżącą wodą i włóż do siatki przeznaczonej do wędzenia. Do większego garnka wlej wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Zalewę zagotuj.
Gdy będzie wrzała, włóż szynkę i torebki czarnej herbaty (woda powinna całkowicie przykryć mięso w naczyniu). Szynkę w zalewie gotuj przez godzinę, a potem zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Domową wędlinę wyciągnij z garnka dopiero po ostygnięciu. Dokładne proporcje składników i przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Szynka gotowana w herbacie
Zobacz przepisSzynka gotowana w herbacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »