Szynkę na święta gotuję w aromatycznym napoju. Rozpływa się w ustach

Najprostsze rozwiązania w kuchni są najlepsze. Choć czasem, w pierwszej chwili, nie połączylibyśmy dwóch produktów spożywczych, może się okazać, że świetnie do siebie pasują. Tak właśnie jest z domową szynką gotowaną w herbacie. Jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis krok po kroku.

Szynka gotowana w herbacie - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szynka gotowana w herbacie wyglądem przypomina tę wędzoną. Do jej przyrządzenia nie trzeba jednak skomplikowanego sprzętu kuchennego ani doświadczenia kulinarnego. Taką domową wędlinę przygotujesz prosto i z łatwo dostępnych składników. Wychodzi niezwykle soczysta i pełna aromatów. Przekonaj się, jak przygotować szynkę do gotowania.

Sprawdź także: Jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie? Wypróbuj metody szefów kuchni

Jak przygotować szynkę do gotowania?

Domowe wędliny to prawdziwy przysmak na co dzień i od święta. Są kruche, pełne smaku i niejednokrotnie zdrowsze od tych sklepowych, bo zrobione z samych naturalnych dodatków. Zanim poznasz przepis na szynkę gotowaną w herbacie, musisz dowiedzieć się, jak wstępnie ją obrobić. Przed zanurzeniem jej w wywarze, musi przejść pewien proces.

Jak przygotować szynkę do gotowania? Będziesz potrzebował kilogram wędliny i około trzech łyżek soli peklowej. Na początku szynkę dokładnie wypłucz pod zimną wodą, dobrze osusz i natrzyj z każdej strony solą peklową. Następnie przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą dobę). Pozostałe etapy rozpocznij dopiero kolejnego dnia. 

Szynka gotowana w herbacie - przepis

Taka domowa wędlina jest nie tylko pyszna, ale i soczysta. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnego wyszukanego sprzętu. Wyglądem przypomina szynkę wędzoną, a wszystko za sprawą czarnej herbaty. 

Przygotowałeś już wstępnie wędlinę do gotowania. Musisz wiedzieć, że mięso trafi teraz do aromatycznej zalewy. Wywar przyrządzisz z tych składników: wody, czarnej herbaty w torebkach, liści laurowych, ziela angielskiego, soli, czarnego pieprzu, jałowca, czosnku i słodkiej papryki. 

Przepis na szynkę gotowaną w herbacie nie jest skomplikowany. Wstępnie zapeklowaną szynkę wypłucz pod bieżącą wodą i włóż do siatki przeznaczonej do wędzenia. Do większego garnka wlej wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Zalewę zagotuj.

Gdy będzie wrzała, włóż szynkę i torebki czarnej herbaty (woda powinna całkowicie przykryć mięso w naczyniu). Szynkę w zalewie gotuj przez godzinę, a potem zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Domową wędlinę wyciągnij z garnka dopiero po ostygnięciu. Dokładne proporcje składników i przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Szynka gotowana w herbacie

 Szynka gotowana w herbacie Zobacz przepis

Szynka gotowana w herbacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1015

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 31

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 40

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 108

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21609

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320