Dania jednogarnkowe

Jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie? Wypróbuj metody szefów kuchni

Na wigilijnym stole królują oczywiście potrawy bezmięsne, jednak na pierwszy i drugi dzień świąt, warto przygotować również dania dla amatorów mięsa. Doskonale sprawdzi się tutaj pieczeń, powinna być soczysta, krucza oraz dobrze przyprawiona. Podpowiemy ci, jakie mięso najlepiej się do tego nada oraz jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie.

Najlepsze triki na soczystą pieczeń | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Soczysta pieczeń na Boże Narodzenia idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad w gronie rodziny w pierwszy lub drugi dzień świąt. Resztki pieczonego mięsa możesz zjeść również kolejnego dnia na śniadanie w formie kanapek, również będą smakować doskonale. Nie wiesz, jak zabrać cię za przyrządzanie pieczeni? Podpowiemy ci, jakie mięso nada się do tego najlepiej oraz zdradzimy przepisy na soczystą pieczeń idealną na święta.

Sprawdź także: Domową wędlinę na święta zrób w szynkowarze. Rodzina będzie się zajadać

Jakie mięso jest najlepsze na pieczeń?

Pieczeń na święta Bożego Narodzenia możesz przygotować z różnych gatunków mięs. Świetnie sprawdzi się tu świetnie wieprzowina, na przykład schab, czy karkówka, możesz użyć również wołowiny, np. rostbefu, a także mięsa z piersi indyka, jagnięciny, czy gęsi. Dietetycy zalecają, aby na co dzień wybierać mięsa chude. Warto jednak pamiętać, że w przypadku świątecznej pieczeni lepiej sięgać po nieco bardziej tłuste gatunki, dzięki czemu będzie soczysta i pełna smaku.

Na etapie kupowania mięsa warto zwrócić również uwagę na jego kolor, powinien być intensywnie różowy, szarawy kolor może świadczyć o tym, że jest ono stare. Nie powinno być pokryte również śliskim nalotem, a także mieć nieprzyjemnego zapachu. Zwróć również uwagę na kolor tłuszczu, który znajduje się na mięsie, powinien być biały, żółtawy odcień może świadczyć o tym, że mięso jest stare.

Jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie?

Niezbędnym elementem przygotowania świątecznej pieczeni będzie przygotowanie odpowiedniej marynaty. Jak ją zrobić? Wiele zależy od twoich preferencji, świetnie będą pasować tu zioła i przyprawy, takie jak: rozmaryn, tymianek, majeranek, czarny pieprz, czosnek, kumin, cząber, słodka, wędzona lub ostra papryka, oraz oczywiście sól. W niektórych przepisach można znaleźć również dodatek cukru, który również wpłynie na smak mięsa. Mięso powinno marynować się w przyprawach, co najmniej kilka godzin, najlepiej odstawić je do lodówki na całą noc, a nawet dobę. Patentem na zmiękczenie mięsa może być również włożenie go na kilka godzin do kefiru lub maślanki. Dobrze sprawdzają się do tego również owoce, np. kiwi, które zawierają enzymy rozkładające białko mięsa. Do niektórych marynat stosuje się również ocet, na przykład jabłkowy, dobrze sprawdzi się tu również alkohol, np. czerwone wino, czy whisky.

W niektórych przepisach zaleca się podsmażanie mięsa przed pieczeniem. Mięso najlepiej piec w brytfannie lub rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się wysuszy. Dobrym rozwiązaniem może być także podlewanie mięsa bulionem w trakcie pieczenia.

Jak długo powinna piec się pieczeń? Przeważnie można spotkać się z czasem oscylującym wokół półtorej godziny. Początkowo nastaw temperaturę na 200 stopni i piecz ją przez 20 minut, następnie zmniejsz grzanie do 140 stopni pozostaw ją w piecu jeszcze przez ok. godzinę. 

Szukasz przepisów na domową pieczeń na Boże Narodzenie? Koniecznie sprawdź, jakie dania wyczarowali nasi użytkownicy.

1. Świąteczna pieczeń

 Świąteczna pieczeń Zobacz przepis

Świąteczna pieczeń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczeń z indyka

 Pieczeń z indyka Zobacz przepis

Pieczeń z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczeń z karkówki

 Pieczeń z karkówki Zobacz przepis

Pieczeń z karkówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczeń na święta

 Pieczeń na święta Zobacz przepis

Pieczeń na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczeń marmurek

 Pieczeń marmurek Zobacz przepis

Pieczeń marmurek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska Zobacz przepis

Pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczeń indyka

 Pieczeń  indyka Zobacz przepis

Pieczeń indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska Zobacz przepis

Pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczeń wołowa

 Pieczeń wołowa Zobacz przepis

Pieczeń wołowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczeń wojownika

 Pieczeń wojownika Zobacz przepis

Pieczeń wojownika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pieczeń jagnięca

 Pieczeń jagnięca Zobacz przepis

Pieczeń jagnięca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 246

15 min
3
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 316

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5