Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń rzymska

Przepis dnia 2019-11-17
Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 3427

Upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem.

Składniki

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz czarny
  • papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs)
  • Natka pietruszki
  • olej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane.

    Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz.
    Dosypałam paprykę suszoną w płatkach - bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu.
    Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki.
    Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.

    Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.

    Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej.

  2. Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc nie kroiłam jej na ciepło a poczekałam aż ostygnie.

    Podczas pieczenia wytopił się tłuszcz. Jeszcze ciepły odlałam z foremki.


    Notatki:
    * jeśli nie mamy gotowej foremki użyć takiej jakiej akurat mamy w kuchni. Wcześniej tylko wyłożyć papierem do pieczenia.
    * można do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, ale mi akurat zależało na zbitej konsystencji mięsa i nie dodawałam, mogłam za to pokroić ją po ostudzeniu w cienkie plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń