Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2903
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2903
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
Składniki
Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach - bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami. Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach. Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej.
Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc nie kroiłam jej na ciepło a poczekałam aż ostygnie. Podczas pieczenia wytopił się tłuszcz. Jeszcze ciepły odlałam z foremki. Notatki: * jeśli nie mamy gotowej foremki użyć takiej jakiej akurat mamy w kuchni. Wcześniej tylko wyłożyć papierem do pieczenia. * można do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, ale mi akurat zależało na zbitej konsystencji mięsa i nie dodawałam, mogłam za to pokroić ją po ostudzeniu w cienkie plastry.