Najlepsze przepisy na ogórki

Tajskie dania, których warto spróbować na wakacjach

Tajlandia to jeden z najciekawszych azjatyckich kierunków na wakacje. Państwo nazywane Krainą Uśmiechu zachwyca wyjątkowymi krajobrazami, pięknymi plażami, ciepłymi wodami, w których kryją się rafy koralowe, a także wyśmienitą kuchnią.

Fot. 123RF/Picsel

Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza lokalne dania, które znacząco różnią się od posiłków, jakie na co dzień jada się w Polsce. Jakich potraw warto spróbować w Tajlandii?

Podstawa tajskiej kuchni - phad tai i tom yam

W Tajlandii obowiązkowo powinno się spróbować phad tai, czyli najsłynniejszego dania z tej części świata. Są to smażone kluski, do których dodaje się jajko, tofu i kiełki soi. Potrawa jest sycąca i aromatyczna, a przepis na jej przyrządzenie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zupa tom yam jest natomiast bulionem z krewetek, który podaje się wraz z krewetkami lub kurczakiem. Cechą charakterystyczną zupy jest wyjątkowy aromat oraz smak, który jednocześnie jest delikatny i pikantny.

Wiele potraw w Tajlandii przygotowuje się na bazie curry, do którego dodaje się mleczko kokosowe i papryczki chili. Kaeng hang le to łagodne curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi, a kaeng luaeg pla to pikantna zupa rybna z chili, w której można zaleźć kiełki bambusa i czosnek. Zamiast klasycznych deserów Tajowie jadają świeże owoce - warto spróbować zwłaszcza gujawy, sapodilla i durianu. Jeśli ma się ochotę na alkohol, ciekawym wyborem jest singha, czyli piwo produkowane wyłącznie w Tajlandii.

By poznać prawdziwe smaki Azji, warto jadać w niewielkich barach, w których jadają miejscowi. Ciekawym miejscem na zjedzenie posiłku są pływające targi, gdzie kobiety i mężczyźni gotują lokalne dania na łodziach. Ze względu na odmienny charakter tajskiej kuchni i niższe standardy sanitarne, zaleca się ostrożność w spożywaniu dań z knajpek, w których stołują się wyłącznie turyści. Tajowie wiedzą, gdzie można dobrze i zdrowo zjeść, dlatego warto podążać ich śladem i jadać tam, gdzie oni. Dzięki temu uniknie się poważnych zatruć pokarmowych, których leczenie opłaci się jedynie za pomocą tzw. travel insurance for medical conditions, czyli turystycznych ubezpieczeń społecznych.

Polecane restauracje

Kuchnię Tajlandii najlepiej poznaje się w małych barach i jadając dania gotowane niemalże na ulicy, jednak turystom poleca się również odwiedzenie słynnych restauracji. Pierwszą z nich jest Royal Dragon w Bangkoku, w której pracuje ponad 300 kucharzy i 500 kelnerów. W ciągu godziny restauracja wydaje ponad 3000 dań, a dziennie odwiedza ją prawie 15 000 gości. W porze lunchu możliwe jest spróbowanie wszystkich dań z karty w obniżonych cenach.

Na wyspie Phuket świetną kuchnię serwuje La Gaetana, w której hitem są makarony oraz jagnięce kotlety. Lokal podaje kuchnię włoską, jednak jest ona urozmaicona elementami kuchni tajskiej - jest to prawdziwa mieszkanka wybuchowa, której nie spotka się w żadnym innym miejscu na świecie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3