Najlepsze przepisy na ogórki

Tarta makowo-czekoladowa "black&white" - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy.

Ciasto na tartę i białą dekorację:
450 g mąki typ 450
5 g drobnej soli morskiej
150 g miękkiego smalcu
150 g bardzo zimnego masła
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i przemieszać widelcem lub opuszkami palców. Dodać ziarenka wanilii. Wyrabiając ciasto, dodawać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Im mniej wody, tym lepiej. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto podzielić. 2/3 wykorzystać na spód tarty, a 1/3 na białe ciasto dekoracyjne.

Spód
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na okrąg, tak aby wystarczyło na wypełnienie formy i zawinięcie go na jej brzegi. Wyłożone ciasto równomiernie nakłuć i schłodzić. Wyłożyć złożoną kilkukrotnie folią aluminiową i obciążyć fasolą. Piec około 15-20 minut. Po tym czasie usunąć folię z fasolą i piec jeszcze do lekkiego zezłocenia. Temperatura pieczenia: 190°C. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto dekoracyjne „białe" (góra tarty)
Pozostałą 1/3 ciasta po schłodzeniu rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe kółka (1 cm) przy użyciu dostarczonego wykrojnika. Wycięte kółka ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, schłodzić 30 minut i piec w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut (albo aż będą dobre). Po wypieczeniu oprószyć równomiernie cukrem pudrem.

Nadzienie
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru
75 g mielonego czarnego maku
2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy espresso
2 jaja
75 g miękkiego masła
20 g mąki kukurydzianej
50 g śmietany kremówki
50 g czekolady 70%
0,5 g czarnego barwnika w proszku

Mak moczyć we wrzątku przez 10 minut. Odcedzić. Utrzeć jaja z cukrem. Ze śmietany, czekolady i kawy zrobić ganache. Mąkę połączyć z barwnikiem i mielonymi migdałami. Do masy jajecznej dodać ganache, mak i wymieszaną mąkę. Na końcu, cały czas ucierając, dodać masło. Przykryć folią spożywczą w kontakcie. Schłodzić na lodzie 10 minut i wypełnić spód tarty nadzieniem. Piec około 15-20 minut, aż nadzienie się zetnie.

Ciasto dekoracyjne „czarne" (góra tarty)
150 g mąki typ 450
2 g drobnej soli morskiej
50 g miękkiego smalcu
50 g bardzo zimnego masła
20 g cukru pudru
1 łyżeczka świeżo i drobno zmielonej kawy
ok. 2 g czarnego barwnika w proszku (Food Colors)
ok. 15-20 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, kawą i czarnym barwnikiem. Dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i przemieszać widelcem lub opuszkami palców. Dodać ziarenka wanilii. Wyrabiając ciasto, dodawać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Im mniej wody, tym lepiej. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez minimum 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe kółka (1 cm) przy użyciu dostarczonego wykrojnika. Wycięte kółka ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, chłodzić 30 minut, a następnie wypiec w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut (albo aż będą dobre).

Ganache biały do wykończenia
300 g białej czekolady
150 g śmietany
1 łyżeczka białego barwnika
sok z połowy cytryny

Podgrzać śmietanę i zalać nią kaletki czekoladowe. Dodać barwnik i sok z cytryny, a następnie wymieszać.

Montaż
Na wystudzoną tartę wylać wciąż ciepły biały ganache i wygładzić. Zanim ganache wystygnie, wyłożyć naprzemiennie upieczone kółka czarne i białe - tak jak na dołączonym zdjęciu. Kółka muszą zachodzić na siebie jak łuski.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1498

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 65

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 198

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 11033

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26