Boże Narodzenie na słono

Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy.

Ciasto na tartę i białą dekorację:
450 g mąki typ 450
5 g drobnej soli morskiej
150 g miękkiego smalcu
150 g bardzo zimnego masła
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i przemieszać widelcem lub opuszkami palców. Dodać ziarenka wanilii. Wyrabiając ciasto, dodawać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Im mniej wody, tym lepiej. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto podzielić. 2/3 wykorzystać na spód tarty, a 1/3 na białe ciasto dekoracyjne.

Spód
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na okrąg, tak aby wystarczyło na wypełnienie formy i zawinięcie go na jej brzegi. Wyłożone ciasto równomiernie nakłuć i schłodzić. Wyłożyć złożoną kilkukrotnie folią aluminiową i obciążyć fasolą. Piec około 15-20 minut. Po tym czasie usunąć folię z fasolą i piec jeszcze do lekkiego zezłocenia. Temperatura pieczenia: 190°C. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto dekoracyjne „białe" (góra tarty)
Pozostałą 1/3 ciasta po schłodzeniu rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe kółka (1 cm) przy użyciu dostarczonego wykrojnika. Wycięte kółka ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, schłodzić 30 minut i piec w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut (albo aż będą dobre). Po wypieczeniu oprószyć równomiernie cukrem pudrem.

Nadzienie
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru
75 g mielonego czarnego maku
2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy espresso
2 jaja
75 g miękkiego masła
20 g mąki kukurydzianej
50 g śmietany kremówki
50 g czekolady 70%
0,5 g czarnego barwnika w proszku

Mak moczyć we wrzątku przez 10 minut. Odcedzić. Utrzeć jaja z cukrem. Ze śmietany, czekolady i kawy zrobić ganache. Mąkę połączyć z barwnikiem i mielonymi migdałami. Do masy jajecznej dodać ganache, mak i wymieszaną mąkę. Na końcu, cały czas ucierając, dodać masło. Przykryć folią spożywczą w kontakcie. Schłodzić na lodzie 10 minut i wypełnić spód tarty nadzieniem. Piec około 15-20 minut, aż nadzienie się zetnie.

Ciasto dekoracyjne „czarne" (góra tarty)
150 g mąki typ 450
2 g drobnej soli morskiej
50 g miękkiego smalcu
50 g bardzo zimnego masła
20 g cukru pudru
1 łyżeczka świeżo i drobno zmielonej kawy
ok. 2 g czarnego barwnika w proszku (Food Colors)
ok. 15-20 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, kawą i czarnym barwnikiem. Dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i przemieszać widelcem lub opuszkami palców. Dodać ziarenka wanilii. Wyrabiając ciasto, dodawać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Im mniej wody, tym lepiej. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez minimum 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe kółka (1 cm) przy użyciu dostarczonego wykrojnika. Wycięte kółka ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, chłodzić 30 minut, a następnie wypiec w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut (albo aż będą dobre).

Ganache biały do wykończenia
300 g białej czekolady
150 g śmietany
1 łyżeczka białego barwnika
sok z połowy cytryny

Podgrzać śmietanę i zalać nią kaletki czekoladowe. Dodać barwnik i sok z cytryny, a następnie wymieszać.

Montaż
Na wystudzoną tartę wylać wciąż ciepły biały ganache i wygładzić. Zanim ganache wystygnie, wyłożyć naprzemiennie upieczone kółka czarne i białe - tak jak na dołączonym zdjęciu. Kółka muszą zachodzić na siebie jak łuski.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10703

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4806

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15