Te rośliny mogą spowolnić proces starzenia

Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy?

Fot. 123RF

Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym związku organicznym, który zdaniem naukowców może przedłużyć nasze życie nawet o 25 lat.

Badacze z izraelskiego Instytutu Weizmanna donieśli, iż ich zdaniem spermidyna może wpływać na działanie naszego zegara biologicznego, czyniąc nas mniej podatnymi na choroby wieku starczego. Dowiedziono bowiem, iż spowolniony metabolizm komórkowy znacząco przyczynia się m.in. do występowania choroby Parkinsona, nowotworów oraz choroby Alzheimera. Potwierdzono również, że występujące w ciele człowieka poliaminy znacząco przyśpieszają proces starzenia, jednak spermidyna jest w stanie zneutralizować ich działanie.

Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach.

Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach

Do tej pory wszystkie eksperymenty przeprowadzano jedynie na myszach, jednak ich rezultaty okazały się być bardzo zadowalające, co zachęciło naukowców do dalszej pracy. Zwierzęta, którym podawano poliaminy starzały się zdecydowanie szybciej, niż te, które ich nie otrzymywały. Natomiast myszki w których diecie pojawiła się spermidyna, zdecydowanie wyróżniały się długością życia. Jeśli takie działanie tych substancji potwierdzi się także w przypadku ludzi, może mieć to kolosalny wpływ na medycynę, owocując wyprodukowaniem najprawdziwszego eliksiru długowieczności.

Jednak czy pozostaje nam jedynie czekanie na wyniki kolejnych testów? Otóż nie. Istnieją bowiem dosyć popularne produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają cenną spermidynę. Należą do nich m.in. zielony groszek, kukurydza, soja oraz ser z błękitną pleśnią. Spożywając te produkty łącznie możemy wpłynąć na długość naszego życia oraz obniżyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 44

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 109

15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 192

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25