Sprawdzone przepisy na karnawał

Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy?

Fot. 123RF

Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym związku organicznym, który zdaniem naukowców może przedłużyć nasze życie nawet o 25 lat.

Badacze z izraelskiego Instytutu Weizmanna donieśli, iż ich zdaniem spermidyna może wpływać na działanie naszego zegara biologicznego, czyniąc nas mniej podatnymi na choroby wieku starczego. Dowiedziono bowiem, iż spowolniony metabolizm komórkowy znacząco przyczynia się m.in. do występowania choroby Parkinsona, nowotworów oraz choroby Alzheimera. Potwierdzono również, że występujące w ciele człowieka poliaminy znacząco przyśpieszają proces starzenia, jednak spermidyna jest w stanie zneutralizować ich działanie.

Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach.

Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach

Do tej pory wszystkie eksperymenty przeprowadzano jedynie na myszach, jednak ich rezultaty okazały się być bardzo zadowalające, co zachęciło naukowców do dalszej pracy. Zwierzęta, którym podawano poliaminy starzały się zdecydowanie szybciej, niż te, które ich nie otrzymywały. Natomiast myszki w których diecie pojawiła się spermidyna, zdecydowanie wyróżniały się długością życia. Jeśli takie działanie tych substancji potwierdzi się także w przypadku ludzi, może mieć to kolosalny wpływ na medycynę, owocując wyprodukowaniem najprawdziwszego eliksiru długowieczności.

Jednak czy pozostaje nam jedynie czekanie na wyniki kolejnych testów? Otóż nie. Istnieją bowiem dosyć popularne produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają cenną spermidynę. Należą do nich m.in. zielony groszek, kukurydza, soja oraz ser z błękitną pleśnią. Spożywając te produkty łącznie możemy wpłynąć na długość naszego życia oraz obniżyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Desery Czekoladowy mus jabłkowy

Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...

Odsłon: 691

15 min
8
Sałatki Sałatka z pora, kukurydzy i jajek

Szybka sałatka z trzech składników, doskonała na kolację i na małe przyjęcia....

Odsłon: 611

15 min
10
Dania główne Polędwiczki drobiowe w warzywach

To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...

Odsłon: 1777

30 min
10
30 min
7
>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

4
Informacje Tacos z warzywami i guacamole – szybki obiad w stylu fit

Większość z nas uwielbia jedzenie, które kojarzy się z „grzeszną przyjemnością” – hamburgery, frytki, pizzę czy kebaby. Często jednak omijamy takie...

0
Informacje Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie

Dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Odpowiedni dobór produktów spożywczych oraz ich umiejętne łączenie mogą...

9
Informacje Orkiszowa, grochowa, z płaskurki. Co zrobić z nietypowej kaszy manny?

Kasza manna w nowej odsłonie - orkiszowa, grochowa i z płaskurki to nietuzinkowe wersje tego tradycyjnego produktu, które zaskakują swoimi właściwo...

13