Te słodycze zjesz tylko 1 listopada! Cmentarne przysmaki na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to dzień zadumy, podczas którego wspominamy swoich bliskich. Wielu osobom 1 listopada kojarzy się również z czasem dzieciństwa, kiedy na straganach obok kwiatów i zniczy znaleźć można było również słodkie przekąski. Jakie cmentarne przysmaki najczęściej kupowali swoim pociechom rodzice i dziadkowie?

fot. Piotr Molecki/East News/Jan KUCHARZYK/East News

Spis treści:

Pańska skórka, miodki tureckie, obwarzanki na sznurku, a może mniej tradycyjne przekąski w postaci popcornu i waty cukrowej? Zdania co do etyczności kupowania słodyczy w tak uroczystym dniu jak Święto Zmarłych są podzielone. Chociaż wiele osób uważa tę tradycję za niewłaściwą, nie można nie zgodzić się z faktem, że cmentarne przekąski to nieodłączny element Wszystkich Świętych. Oczywiście rodzaje przekąsek i słodyczy różnią się w zależności od region. Niektóre smakołyki można zakupić jedynie1 listopada, dlatego wiele osób wyczekuje ich przez cały rok.

Sprawdź także: Domowe krówki – jak zrobić słynny przysmak z PRL?

Cmentarne przysmaki na Wszystkich Świętych

Stragany wypełnione słodkimi smakołykami to nieodłączny element Wszystkich Świętych. Chociaż tradycja cmentarnych przysmaków nie wszystkich się podoba, co roku przyciąga nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy za sprawą tych słodkości przeżywają powrót do czasów dzieciństwa. To, jakie słodycze znaleźć można na straganach często związane jest z tym, w jakim województwie odwiedzamy groby najbliższych. Oto lista najpopularniejszych cmentarnych przysmaków na Wszystkich Świętych.

Pańska skórka

Mieszkańcy stolicy nie wyobrażają sobie 1 listopada bez pańskiej skórki. To słodkie cukierki wytwarzane z cukru, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Dodaje się do nich również smakowe syropy, np. truskawkowy, barwniki oraz żelatynę. Niektóre receptury podają, że zamiast cukru, używa się do jej produkcji miodu lub melasy. Inne przepisy zalecają dodatek octu lub soku z cytryny.

Co ciekawe, pańska skórka znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, została tam wpisana w 2008 roku.

Wielu warszawiaków zajada się pańską skórką. Warto jednak wiedzieć, że te niepozorne słodkości o biało-różowym kolorze zawinięte w papierek to prawdziwa zgroza dla plomb oraz bolących zębów. Cukierki te to bowiem jedne z najgroźniejszych mordoklejek!

Można doszukać się również informacji, że różowawy kolor pańskiej skórki pochodzi od barwników zrobionych z soku malinowego lub buraczków. Stąd też nazwa słodkich cukierków, pańska skórka kojarzona była bowiem z delikatną, gładką skórą młodych dziewcząt.

Sprawdź także: Najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych. Niektóre zestawienia smaków szokują

Miodki tureckie

Prawdziwy krakus podczas dnia Wszystkich Świętych oraz Zaduszków, nie może odmówić sobie tradycyjnych tureckich miodków. To cukierki o nieregularnym kształcę zrobione z cukru, pokruszonych orzechów oraz aromatyzowanych olejków. Mają miodowy smak, często można spotkać również miodki o smaku śmietankowym, waniliowym, kakaowym czy kawowym. Tradycja jedzenia miodków podczas Święta Zmarłych praktykowana jest od ponad wieku. Co ciekawe, dawniej miodki stanowiły jedną bryłę, były kruszone na mniejsze części, a następnie pakowanie w specjalne opakowania.

Obwarzanki

Dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi przekąskami, świetną opcją będą obwarzanki, zwane również gdzieniegdzie oponkami. Te niewielkie okręgi zrobione z ciasta są nawlekane na sznurek. Przygotowuje się je z mąki oraz wody, nie może zabraknąć również dodatku cukru, soli i tłuszczu. Na straganach można spotkać obwarzanki posypane solą, makiem lub sezamem. Ta przekąska jest popularna niemal w całej Polsce.

Poznańskie rury

Również mieszkańcy Poznania mogą się pochwalić tradycyjnymi słodyczami sprzedawanymi na Wszystkich Świętych, a także inne święta kościelne, np. Boże Ciało. Poznańskie rury, znane są jako poznańskie dachówki lub trąby – swoją nazwę zawdzięczają nietypowemu kształtowi. Są to wygięte kwadraty o ząbkowanych brzegach. Ciasteczka te w smaku przypominają pierniki, przygotowuje się je z mąki, cukru i miodu spadziowego.

Sprawdź także: Rogal świętomarciński - słodka tajemnica Poznania

Lubelskie szczypki

Na Lubelszczyźnie 1 listopada królują natomiast szczypki. To cukrowe, twarde przekąski w różnych kolorach o podłużnym kształcie. Najczęściej mają około 15 centymetrów długości. Do ich przygotowania używa się wody, cukru oraz kolorowych barwników.

Bezowe misie

W niektórych częściach Polski popularnym przysmakiem kupowanym w dniu Wszystkich Świętych są bezowe misie. To wafelki w kształcie niewielkich niedźwiadków, które kryją w sobie słodkie nadzienie. Takie słodycze na pewno osłodzą dzień nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Te cmentarne przekąski zaskakują!

Niektórzy straganiarze idą o krok dalej, decydując się na zaoferowanie swoim klientom bardziej obfitych przekąsek. Przy niektórych cmentarzach królują dania na ciepło, które łatwo można wziąć do ręki i zjeść. Hot-dogi, frytki, zapiekani, a nawet kiełbasa z grilla to przekąski, które wiele osób uważa za absolutnie niestosowne.

W niektórych miastach znaleźć można również stoiska z popcornem, watą cukrową czy nachosami. Mimo, że w teorii Wszystkich Świętych powinno być czasem refleksji i zadumy, najdą się amatorzy również i takich smakołyków. Warto jednak pamiętać, że Święto Zmarłych to nie odpust, ani festyn, należy więc skupić się na tym, co w tym dniu najważniejsze, czyli wspominaniu naszych najbliższych.

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3