Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić tradycyjne domowe krówki?
- Jak zrobić domowe krówki bez masła?
- Jak zrobić domowe krówki w wersji fit?
- Jak zrobić domowe krówki z miodem?
- Jak zrobić domowe krówki z orzechami?
- Jak zrobić domowe krówki? (przepisy)
Każdy zna to uczucie, gdy niespodziewanie pojawia się ochota na coś słodkiego, a pod ręką brakuje ulubionej przekąski. Wtedy pozostają dwie opcje - wizyta w sklepie lub wymyślenie czegoś ze składników, które zalegają w lodówce i kuchennej szafce.
Do przysmaków, które można przyrządzić ze standardowych produktów, należą domowe krówki ciągutki. W czasach PRL powstawały masowo w wielu polskich kuchniach i rozpieszczały podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Popularnością cieszyły się nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również niezwykłą łatwość w przygotowaniu. Wykonaj je według poniższych przepisów i sam się przekonaj!
Sprawdź także: Przepis na ciasteczka z PRL - u. Orzeszki z kremem orzechowym
Domowe krówki z mleka, cukru oraz masła - pace lizać!
Jak powstają klasyczne domowe krówki? Z mleka cukru oraz masła - niczego więcej! Opcjonalnie możesz dodać kakao oraz trochę pasty waniliowej, która nada im przyjemnego aromatu. Zrobienie samej masy powinno zająć ci około pięciu minut, natomiast jej smażenie około pół godziny.
Aby zaserwować najlepsze domowe krówki ciągutki, potrzebujesz słodzonego skondensowanego mleka, masła oraz drobnego cukru. Realizację przepisu rozpocznij od dodania mleka oraz cukru na patelnię - podgrzewaj je na średnim ogniu, mieszając regularnie łyżką.
Gdy w twojej masie zaczną pojawiać się bąbelki, zredukuj nieco moc palnika, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Jeśli poczujesz lekki zapach spalenizny, jeszcze bardziej zmniejsz ogień - przypalona masa może negatywnie wpłynąć na smak twoich krówek.
Po kilkunastu minutach masa powinna przybrać ciemniejszy kolor i budyniową konsystencję. Odczekaj jeszcze chwilę, a następnie dodaj do niej masło i szczyptę kakao - jeśli zdecydowałeś się na tę opcję. Ponownie wymieszaj zawartość patelni i po ok. dwóch, trzech minutach zdejmij ją z palnika.
Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy - świetnie sprawdzi się tutaj forma silikonowa, z której łatwo wyjmiesz krówki. Odczekaj, aż nieco ostygnie i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Gdy stężeje, możesz przełożyć ją na talerz i pokroić na kwadraty lub prostokąty.
Zobacz: Serowe pączki w cynamonowym cukrze
Domowe krówki bez masła
Domowe krówki bez masła są bardziej kruche niż ciągnące, ale ich smak jest równie atrakcyjny, co w przypadku poprzedników. Składają się one z krowiego mleka (najlepiej 3,2%) oraz cukru. Aby nadać im jeszcze bardziej karmelowego posmaku, może dodać kilka kropli aromatu.
Wlej mleko na patelnię i gotuj przez jakiś czas na dużym gazie. Doprowadź je do wrzenia, jednocześnie pilnując, żeby nie wykipiało. Przez kolejną godzinę podgrzewaj je na mniejszym ogniu i mieszaj, aby się nie przypaliło.
Po odpowiednio długiej obróbce termicznej mleko powinno zgęstnieć. Dodaj do niego cukier i mieszaj przez kilka minut, aż nabierze jeszcze bardziej zwartej konsystencji. Przełóż masę do formy i wstaw do lodówki. Domowe krówki bez masła najlepiej smakują po ok. trzech dniach.
Domowe krówki ciągutki w wersji fit
Słodycze na diecie? To naprawdę możliwe! Dzisiaj niemal każdy deser ma swój dietetyczny odpowiednik, który wcale nie odbiega smakiem od oryginalnej wersji. Dzięki temu odchudzanie nie musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przekąsek i wyrzutami sumienia po spożyciu słodyczy.
Jesteś na redukcji i właśnie naszła cię ochota na domowe krówki? Jak zrobić je w wersji fit? Przede wszystkim warto podkreślić, że nie jest to ani czasochłonne, ani nadmiernie skomplikowane. Najpierw przygotuj niezbędne składniki, tj. wodę, masło orzechowe, olej kokosowy oraz ksylitol.
Wlej wrzącą wodę do miski i dodaj do niej pozostałe produkty, a następnie energicznie wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Gdy ta będzie gotowa, przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na ok. trzy godziny. Po wyjęciu pokrój ją na dowolny kształt.
Domowe krówki ciągutki w wersji fit dobrze smakują z kakao i/lub odrobiną karmelowego aromatu. Jako że nie zawierają mleka, stanowią idealną opcję dla osób z nietolerancją laktozy i to nie tylko tych będących na diecie.
Domowe krówki z miodem
Domowe krówki ciągutki z miodem rozpieszczają swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Miód - zwłaszcza ten dobrej jakości - jeszcze bardziej podbija ich słodycz i nadaje im niepowtarzalnego aromatu.
Niezbędne składniki do przyrządzenia cukierków w tej odsłonie to mleko, masło, cukier oraz miód. Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia wszystkich produktów w jednym garnku - podgrzewaj je do momentu, aż zgęstnieją i nabiorą brązowego koloru. Staraj się je regularnie mieszać, aby się nie przypaliły.
Przelej masę do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy i odstaw do ostygnięcia. Aby nabrała bardziej zwartej konsystencji, wstaw ją na jakiś czas do lodówki. Po pokrojeniu podawaj na talerzykach posypanych cukrem pudrem. Smacznego!
Domowe krówki z orzechami
Jedną z najbardziej nietypowych odmian słynnych cukierków są orzechowe domowe krówki. Jak zrobić tę przekąskę, żeby wyróżniała się na tle innych? Po prostu użyj niebanalnych składników! Jednym z nich jest prażony sezam, który doskonale uwydatni ich smak.
Poza orzechami i sezamem na twojej zakupowej liście powinno znaleźć się mleko, cukier oraz esencja waniliowa. Pierwszym etapem jest podgotowanie mleka, cukru i esencji w rondlu z grubym dnem - pamiętaj, aby gotować je na małym ogniu i co jakiś czas mieszać.
Po ok. dwóch godzinach zawartość rondla powinna ściemnieć i zmniejszyć swoją objętość - to czas, aby wsypać do niej podprażony sezam oraz posiekane orzechy (np. laskowe). Gdy masa jeszcze bardziej zgęstnieje, przełóż ją do silikonowej formy lub niewielkich foremek i wstaw do lodówki.
Domowe krówki - jak zrobić ich najlepszą wersję? Użyj sprawdzonego przepisu!
Krówki to cukierki, które cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - w końcu są nie tylko pyszne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Można przyrządzić je z zaledwie kilku składników, dzięki czemu sprawdzają się przy nagłych zachciankach na słodycze.
Niezależnie od tego, czy planujesz zaserwować domowe krówki bez masła, z sezamem i orzechami, czy w wersji fit, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Z pewnością znajdziesz go w naszym serwisie i wyczarujesz deser, który zachwyci absolutnie każdego. Powodzenia!
3. Domowe krówki kruche
Zobacz przepisDomowe krówki kruche /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wegetariańskie krówki z patelni
Zobacz przepisWegetariańskie krówki z patelni /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie kwiaty wybrać na walentynki? »
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: wyjdą idealnie chrupiące »
Dzyndzałki, forszmaki i fuczki. Oto 5 mało znanych potraw regionalnych »