Dania jednogarnkowe

W czasach PRL, kiedy dostęp do wielu produktów był mocny ograniczony, w polskich kuchniach powstawały smakołyki, którym dzisiejsze sklepowe słodycze nie są w stanie dorównać. Należą do nich między innymi domowe krówki – jak zrobić słynne cukierki, żeby smakowały jak za dawnych lat? Podpowiadamy!

Domowe krówki| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Każdy zna to uczucie, gdy niespodziewanie pojawia się ochota na coś słodkiego, a pod ręką brakuje ulubionej przekąski. Wtedy pozostają dwie opcje - wizyta w sklepie lub wymyślenie czegoś ze składników, które zalegają w lodówce i kuchennej szafce.

Do przysmaków, które można przyrządzić ze standardowych produktów, należą domowe krówki ciągutki. W czasach PRL powstawały masowo w wielu polskich kuchniach i rozpieszczały podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Popularnością cieszyły się nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również niezwykłą łatwość w przygotowaniu. Wykonaj je według poniższych przepisów i sam się przekonaj!

Sprawdź także: Przepis na ciasteczka z PRL - u. Orzeszki z kremem orzechowym

Domowe krówki z mleka, cukru oraz masła - pace lizać!

Jak powstają klasyczne domowe krówki? Z mleka cukru oraz masła - niczego więcej! Opcjonalnie możesz dodać kakao oraz trochę pasty waniliowej, która nada im przyjemnego aromatu. Zrobienie samej masy powinno zająć ci około pięciu minut, natomiast jej smażenie około pół godziny.

Aby zaserwować najlepsze domowe krówki ciągutki, potrzebujesz słodzonego skondensowanego mleka, masła oraz drobnego cukru. Realizację przepisu rozpocznij od dodania mleka oraz cukru na patelnię - podgrzewaj je na średnim ogniu, mieszając regularnie łyżką.

Gdy w twojej masie zaczną pojawiać się bąbelki, zredukuj nieco moc palnika, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Jeśli poczujesz lekki zapach spalenizny, jeszcze bardziej zmniejsz ogień - przypalona masa może negatywnie wpłynąć na smak twoich krówek.

Po kilkunastu minutach masa powinna przybrać ciemniejszy kolor i budyniową konsystencję. Odczekaj jeszcze chwilę, a następnie dodaj do niej masło i szczyptę kakao - jeśli zdecydowałeś się na tę opcję. Ponownie wymieszaj zawartość patelni i po ok. dwóch, trzech minutach zdejmij ją z palnika.

Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy - świetnie sprawdzi się tutaj forma silikonowa, z której łatwo wyjmiesz krówki. Odczekaj, aż nieco ostygnie i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Gdy stężeje, możesz przełożyć ją na talerz i pokroić na kwadraty lub prostokąty.

Zobacz: Serowe pączki w cynamonowym cukrze

Domowe krówki bez masła

Domowe krówki bez masła są bardziej kruche niż ciągnące, ale ich smak jest równie atrakcyjny, co w przypadku poprzedników. Składają się one z krowiego mleka (najlepiej 3,2%) oraz cukru. Aby nadać im jeszcze bardziej karmelowego posmaku, może dodać kilka kropli aromatu.

Wlej mleko na patelnię i gotuj przez jakiś czas na dużym gazie. Doprowadź je do wrzenia, jednocześnie pilnując, żeby nie wykipiało. Przez kolejną godzinę podgrzewaj je na mniejszym ogniu i mieszaj, aby się nie przypaliło.

Po odpowiednio długiej obróbce termicznej mleko powinno zgęstnieć. Dodaj do niego cukier i mieszaj przez kilka minut, aż nabierze jeszcze bardziej zwartej konsystencji. Przełóż masę do formy i wstaw do lodówki. Domowe krówki bez masła najlepiej smakują po ok. trzech dniach.

Domowe krówki ciągutki w wersji fit

Słodycze na diecie? To naprawdę możliwe! Dzisiaj niemal każdy deser ma swój dietetyczny odpowiednik, który wcale nie odbiega smakiem od oryginalnej wersji. Dzięki temu odchudzanie nie musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przekąsek i wyrzutami sumienia po spożyciu słodyczy.

Jesteś na redukcji i właśnie naszła cię ochota na domowe krówki? Jak zrobić je w wersji fit? Przede wszystkim warto podkreślić, że nie jest to ani czasochłonne, ani nadmiernie skomplikowane. Najpierw przygotuj niezbędne składniki, tj. wodę, masło orzechowe, olej kokosowy oraz ksylitol.

Wlej wrzącą wodę do miski i dodaj do niej pozostałe produkty, a następnie energicznie wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Gdy ta będzie gotowa, przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na ok. trzy godziny. Po wyjęciu pokrój ją na dowolny kształt.

Domowe krówki ciągutki w wersji fit dobrze smakują z kakao i/lub odrobiną karmelowego aromatu. Jako że nie zawierają mleka, stanowią idealną opcję dla osób z nietolerancją laktozy i to nie tylko tych będących na diecie.

Domowe krówki z miodem

Domowe krówki ciągutki z miodem rozpieszczają swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Miód - zwłaszcza ten dobrej jakości - jeszcze bardziej podbija ich słodycz i nadaje im niepowtarzalnego aromatu.

Niezbędne składniki do przyrządzenia cukierków w tej odsłonie to mleko, masło, cukier oraz miód. Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia wszystkich produktów w jednym garnku - podgrzewaj je do momentu, aż zgęstnieją i nabiorą brązowego koloru. Staraj się je regularnie mieszać, aby się nie przypaliły.

Przelej masę do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy i odstaw do ostygnięcia. Aby nabrała bardziej zwartej konsystencji, wstaw ją na jakiś czas do lodówki. Po pokrojeniu podawaj na talerzykach posypanych cukrem pudrem. Smacznego!

Domowe krówki z orzechami

Jedną z najbardziej nietypowych odmian słynnych cukierków są orzechowe domowe krówki. Jak zrobić tę przekąskę, żeby wyróżniała się na tle innych? Po prostu użyj niebanalnych składników! Jednym z nich jest prażony sezam, który doskonale uwydatni ich smak.

Poza orzechami i sezamem na twojej zakupowej liście powinno znaleźć się mleko, cukier oraz esencja waniliowa. Pierwszym etapem jest podgotowanie mleka, cukru i esencji w rondlu z grubym dnem - pamiętaj, aby gotować je na małym ogniu i co jakiś czas mieszać.

Po ok. dwóch godzinach zawartość rondla powinna ściemnieć i zmniejszyć swoją objętość - to czas, aby wsypać do niej podprażony sezam oraz posiekane orzechy (np. laskowe). Gdy masa jeszcze bardziej zgęstnieje, przełóż ją do silikonowej formy lub niewielkich foremek i wstaw do lodówki.

Domowe krówki - jak zrobić ich najlepszą wersję? Użyj sprawdzonego przepisu!

Krówki to cukierki, które cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - w końcu są nie tylko pyszne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Można przyrządzić je z zaledwie kilku składników, dzięki czemu sprawdzają się przy nagłych zachciankach na słodycze.

Niezależnie od tego, czy planujesz zaserwować domowe krówki bez masła, z sezamem i orzechami, czy w wersji fit, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Z pewnością znajdziesz go w naszym serwisie i wyczarujesz deser, który zachwyci absolutnie każdego. Powodzenia!

 

1. Krówki ciągutki

 Krówki ciągutki Zobacz przepis

Krówki ciągutki /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krówki

 Krówki Zobacz przepis

Krówki /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowe krówki kruche

 Domowe krówki kruche Zobacz przepis

Domowe krówki kruche /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowe krówki

 Domowe krówki Zobacz przepis

Domowe krówki /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krówki

 Krówki Zobacz przepis

Krówki /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krówki

 Krówki Zobacz przepis

Krówki /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wegetariańskie krówki z patelni

 Wegetariańskie krówki z patelni Zobacz przepis

Wegetariańskie krówki z patelni /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie kwiaty wybrać na walentynki? »

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: wyjdą idealnie chrupiące »

Dzyndzałki, forszmaki i fuczki. Oto 5 mało znanych potraw regionalnych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8939

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 218

30 min
4
Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3498

15 min
5
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 2078

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 57

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8