Spis treści:
Nadciśnienie może powodować poważne zmiany w układzie sercowo-naczyniowym, ale także w nerkach i oczach. Jest jedną z przyczyn udaru mózgu, niewydolności serca i zawałów serca. Dlatego obniżenie go, również za pomocą diety, jest niezwykle istotne. Jak dieta może pomóc przy wysokim ciśnieniu? To kwestia nie tylko odpowiednich dań, ale również… ziół.
Wysokie ciśnienie - objawy
Po czym możecie rozpoznać, że macie wysokie ciśnienie? Objawy tej choroby nie są wcale tak proste do wyłapania, jak mogłoby się wydawać. Co więcej, nadciśnienie tętnicze często nie daje żadnych objawów, dlatego istotne jest tu regularne mierzenie ciśnienia. Nawet jeśli nic was nie niepokoi, warto zaopatrzyć się w ciśnieniomierz, który umożliwia sprawdzanie stanu zdrowia.
Wczesna faza nadciśnienia tętniczego jest bezobjawowa, jednak z czasem możecie zaobserwować pojawiające się i utrzymujące objawy, takie jak bóle i zawroty głowy, kołatanie serca, obniżenie sprawności fizycznej, potliwość czy nawet bezsenność. Ze względu na fakt, iż ciśnienie ma ogromne znaczenie dla narządu wzroku, niektórzy rozpoznają nadciśnienie tętnicze właśnie po oczach. Możliwe jest pojawienie się zaburzeń widzenia.
Jest to jednak objaw, który pojawia się na późniejszym etapie choroby, dlatego do tego czasu powinno się już „wyłapać” winowajcę. Należy także pamiętać, iż nadciśnienie tętnicze nie jest chorobą dotykającą wyłącznie ludzi starszych. Owszem, ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, jednak nadciśnienie może pojawić się też u osób bardzo młodych. Dlatego tak istotne jest samodzielne regularne badanie ciśnienia.
Zobacz: Wiosenna sałatka z tymiankowym kurczakiem
Jaka dieta przy wysokim ciśnieniu?
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z tych chorób, które stanowią następstwo nieodpowiedniej diety (oczywiście nie tylko), dlatego walczyć z nią można za pomocą poprawy nawyków żywieniowych. Dieta to doskonały sposób na szybkie zmniejszenie ciśnienia oraz wyrobienie sobie zdrowych nawyków, które uchronią nas przed nawrotem choroby. Oczywiście konieczna jest także konsultacja z lekarzem, który - jeśli zajdzie taka konieczność - może przepisać leki zmniejszające poziom ciśnienia tętniczego we krwi. Dieta jednak, z całą pewnością, nie zostanie przez niego zanegowana.
Uważa się, że jest to jeden z najskuteczniejszych i najbardziej pomocnych sposobów walki z nadciśnieniem. Jaka dieta przy wysokim ciśnieniu będzie najbardziej pomocna? Zalecany sposób żywienia przy nadciśnieniu to przede wszystkim dieta niskosodowa. Oznacza to, iż osoba chora bądź narażona na zachorowanie, powinna do minimum ograniczyć spożywanie soli w potrawach.
Według zaleceń jest to maksymalnie 5-6 gramów soli na dzień, co sprowadza się do jednej płaskiej łyżeczki. Oczywiście należy przy tym pamiętać, iż wiele gotowych produktów, możliwych do kupienia w sklepach, zawiera już sól. W takich sytuacjach najlepiej jest z nich zrezygnować. Produkty wysokoprzetworzone i tak nie należą do najzdrowszych, a na diecie niskosodowej z pewnością nie będą zalecane.
Ogromną częścią diety dla osób z nadciśnieniem stanowią świeże warzywa. Powinny być spożywane na surowo bądź gotowane na parze, gdyż takie zawierają najwięcej witamin i minerałów. Należy zrezygnować z warzyw smażonych czy podawanych w sosach. Dlaczego? Ponieważ to wpływa negatywnie na masę ciała, a jednym z najważniejszych zaleceń dla osób z nadciśnieniem jest zmniejszenie BMI. Nadwaga i otyłość są bowiem jednymi z najczęstszych przyczyn tej choroby.
W diecie powinny być obecne również źródła dobrych kwasów tłuszczowych, takie jak ryby i orzechy oraz pełnowartościowe choć białko, pochodzące na przykład z indyka, kurczaka czy nasion strączkowych. Osobom z nadciśnieniem zaleca się również ograniczenie spożycia alkoholu, a także wprowadzenie regularnych ćwiczeń.
Zioła na nadciśnienie
Zioła na nadciśnienie mogą stanowić skuteczną pomoc w walce z chorobą, ale również jeden z najlepszych sposobów na doprawienie posiłków na diecie niskosodowej. Wiele osób, które wcześniej jadały słone, tłuste potrawy, ma problem w przerzuceniu się na dietę o niskiej zawartości soli, z dużą ilością warzyw, których smak jest bardzo subtelny. Zioła mogą zatem okazać się doskonałym sprzymierzeńcem chorych na nadciśnienie, nie tylko ze względu na swoje właściwości. Które z ziół warto włączyć do diety?
Imbir
Imbir znany jest przede wszystkim jako przyprawa, która wspiera nas w walce z infekcjami. Korzystamy z niego zatem najchętniej w okresie jesienno-zimowym, dodając go do herbat czy innych gorących napojów. Jednak to nie wszystko, co imbir ma nam do zaoferowania. Ze względu na zawartość związków fenolowych, imbir może wspomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo reguluje on poziom cukru we krwi, co może pomóc w walce z nadmierną masą ciała. Konieczne jest jednak umiarkowane stosowanie imbiru, a najlepiej konsultacja z lekarzem, gdyż u osób, które przyjmują leki na nadciśnienie, a także spożywają imbir, może dojść do zbyt dużego obniżenia ciśnienia.
Nasiona selera
Jednym z ciekawszych naturalnych sposobów na obniżenie ciśnienia tętniczego, jest stosowanie nasion selera. To mało znany składnik spożywczy, który można jednak znaleźć w sklepach z żywnością naturalną. Jak nasiona selera wpływają na ciśnienie? Regulują je dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych. To umożliwia ochronę przed wzrostem ciśnienia, a także naturalne zmniejszenie nadciśnienia tętniczego. Oczywiście podobnie jak w przypadku imbiru, osoby leczące się na nadciśnienie powinny skonsultować spożywanie nasion selera ze swoim lekarzem. Tę przyprawę dodawać można do mięs czy ryb, ale również do zup, gdyż doskonale wzbogaci ona ich smak.
Bazylia
To jedno z bardziej popularnych ziół - chociaż wywodzi się z kuchni włoskiej, szybko zadomowiło się również u nas. Bazylia to świeżość, mnóstwo smaku i wiele zastosowań. Doskonale podkreśla aromat dań mięsnych i warzywnych. Powinna również znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem. Chociaż bazylia obniża ciśnienie krwi na krótko, regularne jej spożywanie może wydłużyć ten efekt.
Pietruszka
Pietruszka, a właściwie nać pietruszki, to doskonała przyprawa. Nada się do dressingów, marynat czy koktajli. Ma mnóstwo smaku, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie niskosodowej. Pietruszka charakteryzuje się również działaniem obniżającym ciśnienie. To dotyczy nie tylko naci, ale również korzenia, dlatego to warzywo warto zajadać w całości.
Czosnek
Czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk, ale również idealna przyprawa do wielu dań mięsnych czy warzywnych. To także dodatek, który może zmniejszyć ciśnienie tętnicze - skurczowe o 8,3 mmHg, a rozkurczowe o 5,5 mmHg (według badań przeprowadzonych na 553 chorych na nadciśnienie).
Tymianek
Tymianek to nie tylko mnóstwo smaku, ale również właściwości obniżające ciśnienie. Możecie dodawać go do potraw lub przyrządzać z niego napar.
Cynamon
Cynamon pomoże wam w rozkręceniu metabolizmu, a także w walce z nadciśnieniem. Według badań przeprowadzonych na szczurach z nadciśnieniem tętniczym cynamon może zredukować ciśnienie nawet o 30 proc. Wskazuje się również, że redukuje ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego.
Diety na nadciśnienie z pewnością nie należy się bać. Wystarczy jeść zdrowo, ćwiczyć regularnie i dodawać do posiłków pyszne zioła!
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »